Εμπανάδας με κιμά και λαχανικά

Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα, όπως και τις συζύγου μου, η οποία, όπως κι εγώ, είναι λάτρης των πικάντικων. Σίγουρα θα μπορούσατε να συγκρίνετε τις εμπανάδας με πολλά άλλα γλυκά ή αλμυρά “πιττάκια”, μια σύντομη περιγραφή θα μπορούσε να είναι: τραγανή, όχι πολύ χοντρή ζύμη στο εξωτερικό και πλούσια γέμιση στο εσωτερικό που μπορεί να κυμαίνεται από κιμά, τυρί/ζαμπόν και χορτοφαγική, μέχρι γλυκιά γέμιση. Εγώ γέμισα τις εμπανάδας μου με πικάντικο κιμά και λαχανικά! Η ζύμη ετοιμάζεται γρήγορα, είτε διαλέξετε αυτή με το αυγό, είτε χωρίς αυγό, μπορείτε να διαφοροποιήσετε τη γέμιση.

Άλλες προτάσεις από εμένα θα ήταν: ντομάτα-μοτσαρέλα-βασιλικό, σπανάκι-φέτα, κατσικίσιο τυρί-σύκο-ζαμπόν, τυρί-ζαμπόν, μελιτζάνα-κολοκυθάκι-φέτα, κοτόπουλο-γοργκοντζόλα-καρύδι, κοτόπουλο-καλαμπόκι-τυρί…και και και και και!!! Απλά ρίξτε όλα όσα σας αρέσουν μαζί και ….

Εμπανάδας με κιμά και λαχανικά

Με τραγανή, όχι πολύ χοντρή ζύμη και πλούσια γέμιση, από κιμά, τυρί/ζαμπόν και χορτοφαγική, μέχρι γλυκιά.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 55 minutes
Course Σνακ
Cuisine Αργεντινή
Servings 16

Ingredients
  

Για την πικάντικη γέμιση με κιμά και λαχανικά:

  • ελαιόλαδο λίγο
  • 500 γρ κιμά
  • 2 κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά
  • 2 καρότα
  • 1 κολοκυθάκι
  • 2 ντομάτες
  • 1 αυγό τον κρόκο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • τσίλι σκόνη
  • ζωμός όποιος σας αρέσει
  • πελτές ντομάτας
  • καυτερή σάλτσα (όποια σας αρέσει)

Γαρνιτούρα: Μια ανάμεικτη σαλάτα θα ήταν το καλύτερο συνοδευτικό

Instructions
 

Γέμιση:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C πάνω-κάτω.
  • Ζεσταίνετε καλά το τηγάνι χωρίς λάδι. Όταν ζεσταθεί αρκετά, προσθέστε το ελαιόλαδο και κατόπιν προσθέστε τον κιμά. Τηγανίζετε τον κιμά μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα, αλλά όχι πολύ ώστε να παραμείνει ζουμερός.
  • Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, την καυτερή σάλτσα, το τσίλι και τον ζωμό (και ό,τι άλλο σκεφτείτε), ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια αφήνετε τον κιμά στην άκρη σε ένα μπολ.
  • Κόψτε όλα τα λαχανικά σε μικρούς κύβους, ώστε να χωρέσουν μέσα στα εμπανάδας.
  • Τσιγαρίστε τα κρεμμύδια για λίγο στο λάδι μέχρι να γίνουν διάφανα και στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα λαχανικά. Τηγανίζουμε μέχρι να ψηθούν όλα αλλά να παραμείνουν τραγανά και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά που έχουμε βάλει στην άκρη, δοκιμάζουμε και φέρνουμε την γεύση μέχρι να ταιριάζει στο γούστο μας. Αφήνετε να κρυώσει για λίγο.
  • Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε πάχος 1-2 χιλιοστά. Κόψτε με ένα μεγάλο κύπελλο στρογγυλά σχήματα και τοποθετήστε τη γέμιση κουταλιά-κουταλιά στο κέντρο. Διπλώστε το πάνω μέρος του κύκλου ζύμης που κόψατε πάνω από τη γέμιση και πιέστε τα άκρα σταθερά μεταξύ τους. Στη συνέχεια, πιέστε στα άκρα με την άκρη ενός πιρουνιού για να κολλήσει. Τοποθετήστε τις έτοιμες εμπανάδες σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Με ένα πινέλο αλείψτε τις εμπανάδες με τον κρόκο αυγού, ώστε να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα στο φούρνο.
  • Βάλτε το ταψί στο φούρνο για 25 λεπτά και το αργεντίνικο σνακ είναι έτοιμο!!!

Σερβίρισμα:

  • Μια ανάμεικτη σαλάτα είναι ένα καλό συνοδευτικό – απλά ανακατέψτε την με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο και σερβίρετε μαζί με τα εμπανάδας.

Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα