Σπιτική Σάλτσα NOμάτας no2

Η επανάσταση στις σάλτσες χωρίς γλουτένη!

Η σάλτσα ΝΟμάτας είναι:

  • Χωρίς γλουτένη: Ιδανική για όσους ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη, είτε για λόγους υγείας είτε για προσωπική επιλογή.
  • Χωρίς γαλακτοκομικά: Κατάλληλη για vegans, χορτοφάγους και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Χωρίς νυχτολούλουδα: Δεν περιέχει ντομάτα, πιπεριά, πατάτα και μελιτζάνα, ιδανική για όσους αντιμετωπίζουν φλεγμονές.
  • Αντιφλεγμονώδης: Φτιαγμένη με υλικά πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά, θωρακίζει τον οργανισμό σας.
  • Γεμάτη γεύση: Απολαύστε μια αυθεντική γεύση μαρινάρα, χωρίς συμβιβασμούς!

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά:

  • Αντιοξειδωτικά: Βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν τα κύτταρα σας.
  • Βιταμίνες και μέταλλα: Απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
  • Φυτικές ίνες: Χαρίζουν κορεσμό και θρέφουν το έντερο.

Έχει τη γεύση και την υφή της παραδοσιακής σάλτσας ντομάτας με μερικά εκπληκτικά συστατικά.

Η Επανάσταση Χωρίς Ντομάτα!

Ξεχάστε τις βαρετές σάλτσες ντομάτας γεμάτες ζάχαρη και συντηρητικά! Η σάλτσα αυτή έρχεται να ταράξει τα νερά με μια έκρηξη γεύσης και υγιεινών συστατικών.

Συστατικά:

  • Ελαιόλαδο: Ο βασίλιας της Μεσογείου, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έρχεται να σοτάρει τα κρεμμύδια και το σκόρδο, χαρίζοντας γλυκιά, καραμελωμένη γεύση και μια πλούσια βάση για τη σάλτσα.
  • Λαχανικά: Ένα ονειρικό σχήμα από μεγάλο κρεμμύδι, σκελίδες σκόρδου, παντζάρια και καρότα, φτιάχνουν τον όγκο της σάλτσας και προσφέρουν μια βόλτα στα θρεπτικά συστατικά.
  • Καρυκεύματα: Ιταλικό καρύκευμα, αποξηραμένη ρίγανη και αλάτι, χορεύουν ένα τρίο γεύσης, δημιουργώντας μια έντονη, αλμυρή εμπειρία.
  • Ζωμός: Χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών ή ζωμό κοτόπουλου χωρίς λαχανικά της κατηγορίας νυχτολούλουδα, για να αραιώσετε τα συστατικά και να χαρίσετε μια λεία υφή.
  • Πουρές κολοκύθας: Κονσερβοποιημένος ή φρέσκος, ο πουρές κολοκύθας (ή κολοκύθας βουτύρου, κολοκύθα kabocha, εσείς διαλέγετε!) έρχεται να προσθέσει βάθος στη γεύση και βελούδινη υφή.
  • Φρέσκος μαϊντανός: Ψιλοκομμένος, προσφέρει μια δροσερή πινελιά που ισορροπεί τη νοστιμιά.
  • Χυμός λεμονιού ή βαλσάμικο ξύδι: Επιλέξτε το ένα ή το άλλο, ή συνδυάστε τα για μια γευστική έκρηξη.
  • Προαιρετικές προσθήκες: Ελιές Καλαμών ή κάπαρη, έρχονται να προσθέσουν μια έξτρα πινελιά γεύσης, αν το επιθυμείτε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε άλλα λαχανικά στη σάλτσα, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι ή πιπεριές.
  • Χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών για μια vegan εκδοχή.
  • Προσθέστε τριμμένο τυρί παρμεζάνα για μια ακόμα πιο πλούσια γεύση.
  • Αν θέλετε μια πιο πικάντικη σάλτσα, προσθέστε λίγο πιπέρι τσίλι.

Η σάλτσα NΟμάτας είναι:

  • Χωρίς ντομάτα
  • Γεμάτη γεύση
  • Υγιεινή
  • Εύκολη στην παρασκευή

Ξεχάστε τις ντομάτες, ήρθε η ώρα για μια σάλτσα ζυμαρικών γεμάτη χρώμα και γεύση!

Κάντε τα μαγικά σας:

  1. Ζεστάνετε το μαγικό σας καζάνι: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Φανταστείτε το σαν μια πύλη προς έναν κόσμο γεμάτο γεύσεις!
  2. Σοτάρετε τα κρεμμύδια: Ρίξτε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και αφήστε τα να χορέψουν στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  3. Προσθέστε το σκόρδο: Ρίξτε ψιλοκομμένο σκόρδο και αφήστε το να αρωματίσει το μαγικό σας μείγμα.
  4. Ρίξτε τα πολύχρωμα λαχανικά: Προσθέστε κομμένα παντζάρια, καρότα και τα αγαπημένα σας καρυκεύματα. Ανακατέψτε τα απαλά, σαν να κάνετε ένα μαγικό ξόρκι.
  5. Σιγοβράστε τα λαχανικά: Σκεπάστε το καζάνι και αφήστε τα λαχανικά να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν, σαν να τα αγγίζει η μαγεία της φωτιάς.
  6. Μεταμορφώστε τα λαχανικά σε κρεμώδη σάλτσα: Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπλέντερ και προσθέστε τον υπόλοιπο ζωμό και πουρέ κολοκύθας. Χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι να γίνουν μια λεία και κρεμώδη σάλτσα.
  7. Προσθέστε τα υπόλοιπα μαγικά συστατικά: Ρίξτε ξύδι, μέλι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπήστε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  8. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει: Επιστρέψτε τη σάλτσα στο καζάνι και αφήστε την να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, αφήνοντας τα μαγικά της αρώματα να γεμίσουν την κουζίνα.
  • Για πιο αραιή σάλτσα: Ρίξτε περισσότερο ζωμό μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή.
  • Προσθέστε δικά σας μαγικά: Πειραματιστείτε με άλλα λαχανικά, καρυκεύματα ή μπαχαρικά για να δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική σάλτσα.
  • Σερβίρετε με αγάπη: Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τα αγαπημένα σας ζυμαρικά και απολαύστε μια γευστική εμπειρία γεμάτη χρώμα και φαντασία!

Διπλή δόση, διπλή νοστιμιά

Φτιάξτε άφθονο σάλτσα ντομάτας και απολαύστε την όποτε θέλετε!

Ετοιμαστείτε για μια γευστική πανδαισία με αυτή τη γρήγορη και εύκολη συνταγή για σάλτσα όχι ντομάτας! Φτιάξτε μια διπλή δόση και αποθηκεύστε την για να έχετε πάντα έτοιμο ένα γευστικό διαμάντι στο ράφι σας.

Πώς να αποθηκεύσετε τη σάλτσα:

  1. Ψυγείο: Μεταφέρετε τη σάλτσα σε ένα αεροστεγές δοχείο και φυλάξτε την στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα. Έτσι, θα έχετε πάντα έτοιμη μια νόστιμη βάση για τα ζυμαρικά, τα ρύζια ή τις σούπες σας.
  2. Κατάψυξη: Θέλετε να διατηρήσετε τη σάλτσα ντομάτας σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Κανένα πρόβλημα! Αποθηκεύστε την σε δοχείο κατάψυξης για έως και 1 μήνα. Έτσι, θα έχετε πάντα στη διάθεσή σας μια έτοιμη σάλτσα, ιδανική για γεύματα της τελευταίας στιγμής.

Συμβουλή για γρήγορο γεύμα:

  • Μετατρέψτε τη σάλτσα ντομάτας σας σε κύβους κατάψυξης! Ρίξτε την σε κυβάκια για παγάκια, αφήστε τα να στερεοποιηθούν στην κατάψυξη και μετά μεταφέρετε τα σε μια σακούλα κατάψυξης. Έτσι, θα έχετε πάντα έτοιμες μερίδες σάλτσας ντομάτας, έτοιμες για να τις προσθέσετε σε οποιοδήποτε πιάτο σας!

Μην ξεχάσετε:

  • Μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μυρωδικά και μπαχαρικά στη σάλτσα ΝΟμάτας για να της δώσετε μια μοναδική γεύση.
  • Μοιραστείτε τη σάλτσα ΝΟμάτας σας με φίλους και συγγενείς – θα λατρέψουν την απλή και νόστιμη γεύση της!

Σπιτική Σάλτσα NOμάτας no2

Χρησιμοποιήστε αυτή τη σάλτσα ΝΟμάτας για μια θρεπτική εναλλακτική σάλτσα ντομάτας που δεν περιέχει γλουτένη, γαλακτοκομικά, νυχτερινό χόρτο, αντιφλεγμονώδη και είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 35 minutes
Course Σάλτσα
Cuisine Αμερική
Servings 3 κούπες

Ingredients
  

  • 1 κτσ ελαιόλαδο ελαφρύ
  • φλιτζάνι κρεμμύδι κίτρινο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (ή 1 κτγ σκόρδο σε σκόνη)
  • 1 φλιτζάνι παντζάρια 1 μεγάλο ωμό παντζάρι, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους (1-2 μεγάλα καρότα)
  • 1 κτγ ιταλικό καρύκευμα (συνταγή εδώ)
  • 1 κτγ ρίγανη αποξηραμένη
  • ¼ κτγ θαλασσινό αλάτι
  • 1 ½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, χρησιμοποιήστε περισσότερο για πιο αραιή σάλτσα (συνταγή για σπιτικό ζωμό λαχανικών)
  • 1 φλιτζάνι πουρές κολοκύθας κονσερβοποιημένος ή φρέσκος ή άλλος πουρές κολοκύθας
  • 1 κτσ μαϊντανό ψιλοκομμένο φρέσκο
  • 1 κτσ χυμό λεμονιού και/ή 2 κτγ βαλσαμικό ξύδι για έξτρα γεύση χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό και των δύο για καλύτερη γεύση
  • 1 κτσ ελιές χωρίς κουκούτσι ή κάπαρη

Instructions
 

  • Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Ανακατέψτε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να αρωματιστούν (περίπου 1 λεπτό).
  • Προσθέστε τα παντζάρια, τα καρότα, το ιταλικό καρύκευμα, τη ρίγανη και το αλάτι και ανακατέψτε τα μαζί. Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών. Σκεπάστε και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα καρότα και τα παντζάρια να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι ή περίπου 20 έως 30 λεπτά (ο ζωμός θα έχει σχεδόν τελειώσει). Μόλις μαγειρευτούν, μεταφέρετε τα υλικά από την κατσαρόλα σε ένα μπλέντερ.
  • Στο μπλέντερ, ρίξτε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι ζωμό και τον πουρέ κολοκύθας. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο. Εναλλακτικά, προσθέστε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι ζωμό και τον πουρέ κολοκύθας στην κατσαρόλα και χρησιμοποιήστε ένα ραβδομπλέντερ για να τα χτυπήσετε σε πουρέ. (Για πιο αραιή σάλτσα ζυμαρικών, αυξήστε την ποσότητα του ζωμού για να φτάσετε στην επιθυμητή συνοχή).
  • Προσθέστε στο μπλέντερ τον φρέσκο μαϊντανό, τον χυμό λεμονιού ή/και το βαλσαμικό ξύδι και τα προαιρετικά πρόσθετα και χτυπήστε ξανά μέχρι να γίνει λείο.
  • Ρίξτε τη σάλτσα πίσω στην κατσαρόλα (όταν χρησιμοποιείτε το μπλέντερ) και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
  • Αποθηκεύστε σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα ή καταψύξτε για έως και 1 μήνα.
Keyword ελαιόλαδο, κολοκύθα, παντζάρι

Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα