Σπιτικός ζωμός λαχανικών

Μάθετε πώς να φτιάχνετε ζωμό λαχανικών γεμάτο νοστιμιά!

Ξεχάστε τους έτοιμους ζωμούς λαχανικών! Με αυτή τη συνταγή, θα μάθετε πώς να φτιάχνετε τον δικό σας σπιτικό ζωμό, χρησιμοποιώντας ψητά λαχανικά για μια πλούσια και γευστική βάση. Ιδανικός για σούπες, βραστά, κατσαρόλες και πολλά άλλα, αυτός ο ζωμός είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην κουζίνα σας.

Εκτός από το ότι είναι γευστικός, ο σπιτικός ζωμός λαχανικών είναι:

  • Υγιεινός: Φτιαγμένος με φρέσκα, αγνά υλικά, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά.
  • Οικονομικός: Μια οικονομική λύση σε σχέση με τους αγοραστούς ζωμούς.
  • Εύκολος: Η προετοιμασία του είναι απλή και γρήγορη.
  • Ευέλικτος: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία από λαχανικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τα διαθέσιμα υλικά.

Ετοιμάστε λοιπόν τα λαχανικά σας και ας φτιάξουμε μαζί έναν ζωμό λαχανικών που θα απογειώσει τις γεύσεις στα πιάτα σας!

Τα οφέλη ενός μπολ γεμάτου υγεία: Ο ζωμός λαχανικών!

Εκτός από την πλούσια γεύση και την ευελιξία του στη μαγειρική, ο σπιτικός ζωμός λαχανικών φέρνει μαζί του και ένα θησαυρό από θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία. Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά:

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Ο ζωμός λαχανικών είναι γεμάτος με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι σε ασθένειες και λοιμώξεις.
  • Βελτίωση της πέψης: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα λαχανικά βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και προάγοντας την υγιή χλωρίδα του εντέρου.
  • Ενίσχυση της οστικής μάζας: Ο ζωμός λαχανικών είναι πλούσιος σε ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Αποτοξίνωση: Τα θρεπτικά συστατικά του ζωμού βοηθούν στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.
  • Ενυδάτωση: Ο ζωμός λαχανικών αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, καθιστώντας τον ιδανικό για την ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες ή σε περιπτώσεις ασθένειας.
  • Ισορροπία pH: Τα αλκαλικά συστατικά του ζωμού βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων pH του σώματος, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση φλεγμονών και στην πρόληψη ασθενειών.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, ο ζωμός λαχανικών μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη, ανάλογα με τα συγκεκριμένα λαχανικά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται.

Ενσωματώστε λοιπόν τον σπιτικό ζωμό λαχανικών στην καθημερινή σας διατροφή και απολαύστε μια υγιεινή και γευστική συνήθεια που θα ωφελήσει ολόκληρο τον οργανισμό σας!

Ζωμός έναντι Ζωμός βάσης (Broth vs Stock)
Αν και συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, ο ζωμός και ο ζωμός βάσης δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ομολογουμένως, μοιάζουν πολύ. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές βασικές διαφορές στη γεύση τους και στους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται.

Για παράδειγμα, ο ζωμός περιέχει καρυκεύματα και προορίζεται είτε να καταναλωθεί μόνος του ως ρόφημα είτε να προστεθεί σε άλλες συνταγές, όπως οι σούπες. Εν τω μεταξύ, ο ζωμός βάσης δεν περιέχει καρυκεύματα και δεν καταναλώνεται από μόνος του. Αντίθετα, χρησιμοποιείται σε συνταγές όπως σούπες, φαγητά κατσαρόλας και σάλτσες.

Αν είστε ακόμα λίγο μπερδεμένοι, δεν είστε οι μόνοι. Στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις, μόνο οι επαγγελματίες της μαγειρικής μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά! Για να σας βοηθήσω να την αναλύσετε περαιτέρω, σας περιγράφω τις βασικές διαφορές παρακάτω.

Ζωμός:

  • Ορίζεται: Ο ζωμός (broth) είναι ένα υγρό που προέρχεται από το βράσιμο κρέατος, πουλερικών, ψαριών ή λαχανικών και περιέχει μπαχαρικά.
  • Προετοιμασία: Ξεκινά με κρύο νερό και υλικά, τα οποία σιγοβράζουν για ώρες, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους, τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται είναι καθαρισμένα, κομμένα και προετοιμασμένα όπως θα τα χρησιμοποιούσατε σε μια σούπα.
  • Χρήσεις: Ιδανικός για σούπες, σάλτσες, ριζότο και άλλα πιάτα που χρειάζονται μια πλούσια βάση γεύσης, επίσης, μπορεί να καταναλωθεί από μόνος του.
  • Χαρακτηριστικά: Έχει λεπτή υφή, διαυγές χρώμα και ήπια γεύση.

Ζωμός βάσης:

  • Ορίζεται: Ο ζωμός κρέατος (stock) είναι ένας πιο συμπυκνωμένος ζωμός που προέρχεται από το βράσιμο κόκαλων, χόνδρων και υπολειμμάτων κρέατος και δεν περιέχει καρυκεύματα.
  • Προετοιμασία: Ξεκινά με κρύο νερό και κόκαλα, τα οποία ψήνονται πρώτα για να καραμελώσουν και μετά σιγοβράζουν για ώρες, απελευθερώνοντας κολλαγόνο και πλούσια γεύση, τα λαχανικά χρησιμοποιούνται ολόκληρα (φύλλα, κοτσάνια, μίσχοι, ρίζες, βλαστοί και όλα!).
  • Χρήσεις: Χρησιμοποιείται ως βάση για σούπες, σάλτσες, ριζότο και άλλα πιάτα που χρειάζονται μια βαθιά, ουσιαστική γεύση, οπότε χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε συνταγές, ποτέ μόνα τους.
  • Χαρακτηριστικά: Έχει πιο πυκνή υφή, θολό χρώμα και έντονη γεύση και πρέπει να αραιώνονται.

Συνοψίζοντας:

  • Ζωμός (Broth): Λεπτός, διαυγής, ήπιος.
  • Ζωμός βάσης (Stock): Συμπυκνωμένος, θολός, έντονος.

Σημείωση: Σε μια προσπάθεια να είναι φιλική προς τους vegan, αυτός ο οδηγός για την παρασκευή σπιτικού ζωμού λαχανικών ξεφεύγει από τις παραδοσιακές εκδοχές, αλλά διατηρεί την ίδια γεύση και υφή που αναζητάτε σε έναν σπιτικό ζωμό λαχανικών!

Τα καλύτερα λαχανικά για σπιτικό ζωμό λαχανικών
Όταν φτιάχνετε ζωμό λαχανικών, θα θέλετε να συμπεριλάβετε υπολείμματα λαχανικών που έχουν αρκετά ουδέτερη αλλά ελαφρώς αλμυρή γεύση. Σε γενικές γραμμές, τα μεγάλα κρεμμύδια, τα μεσαία καρότα, τα κοτσάνια, το σέλινο και τα μανιτάρια είναι τα πιο συνηθισμένα λαχανικά που περιλαμβάνονται σε βασικές συνταγές ζωμού.

Λαχανικά που δεν είναι κατάλληλα για ζωμό λαχανικών
Πειραματιστείτε ελεύθερα με διαφορετικά λαχανικά για να κάνετε αυτή τη συνταγή ζωμού λαχανικών δική σας. Απλώς φροντίστε να αποφύγετε να συμπεριλάβετε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο, καθώς θα προσθέσουν μια ανεπιθύμητη πικρή γεύση στο ζωμό.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό ζωμό λαχανικών
Αυτή η συνταγή για ζωμό λαχανικών μπορεί να γίνει σε ένα σκεύος σε λίγο χρόνο για έναν ζωμό που είναι ιδανικός για να τον έχετε πρόχειρο για όλες τις αγαπημένες σας συνταγές!

Για να πάρετε την καλύτερη δυνατή γεύση από τα λαχανικά σας, ψήστε τα πριν φτιάξετε το ζωμό. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τα σε μία στρώση σε ένα ταψί, περιχύστε τα με ελαιόλαδο, προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση και ψήστε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα συχνά.

Συμβουλή ψησίματος: Αν δεν θέλετε να ψήσετε τα λαχανικά σας, μπορείτε να τα σοτάρετε για 5-10 λεπτά. Ή, παραλείψτε το μαγείρεμά τους εντελώς και απλά προσθέστε τα σε μια κατσαρόλα!

Στη συνέχεια, συνδυάστε τα λαχανικά και τα βότανα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίξτε νερό πάνω τους, προσθέστε το αλάτι και τους κόκκους πιπεριού και αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση.
Μόλις πάρει βράση, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και αφήστε τα υλικά να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο, σουρώνετε το ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ. Φυλάξτε τα λαχανικά που περισσεύουν για σούπες, κατσαρόλες και πολλά άλλα!
Αφήστε το ζωμό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τον σκεπάσετε και τον αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο ή βάζο.

Ζωμός λαχανικών

Μάθετε πώς να φτιάχνετε ζωμό λαχανικών με απλά υλικά για να προσθέσετε γεύση και θρεπτικά συστατικά σε μια ποικιλία συνταγών χωρίς γλουτένη!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Course Ζωμός
Cuisine Αμερική
Servings 15 κούπες

Ingredients
  

  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες, μόνο τα κοτσάνια
  • 6 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, χωρίς τις άκρες τους
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 404 γρ σέλινο ψιλοκομμένο
  • 4 μεγάλα καρότα 2 φλιτζάνια, κομμένα σε φέτες
  • 1 παστινάκι κομμένο σε φέτες (Προαιρετικά)
  • 290-320 γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 1 χούφτα ρίγανη φρέσκα φύλλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • πιπέρι για γεύση
  • 8 λίτρα νερό
  • 4 κτγ αλάτι
  • ελαιόλαδο για το ψήσιμο και το καρύκευμα

Instructions
 

  • Αν πρόκειται να ψήσετε τα λαχανικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 210 βαθμούς Κελσίου, (*Αν δεν ψήσετε τα λαχανικά, προχωρήστε στο βήμα 3). Στρώνετε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο
  • Τοποθετήστε το πράσο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και το παστινάκι σε ένα μεγάλο ταψί σε μία στρώση. Περιχύστε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε τα. Ψήστε τα λαχανικά στον προθερμασμένο φούρνο, γυρίζοντας τα κάθε 10 λεπτά, για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
  • *Αν τα λαχανικά δεν είναι ψημένα, παραλείψτε τα βήματα 1 και 2 και σοτάρετε τα λαχανικά για να βγάλουν τους χυμούς τους για 5-10 λεπτά . Ή παραλείψτε το σοτάρισμα και βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα για να σιγοβράσουν.
  • Ανακατέψτε τα ψημένα λαχανικά και τα βότανα σε μια κατσαρόλα.
  • Ρίξτε νερό πάνω από το μείγμα λαχανικών, προσθέστε αλάτι και πιπέρι και αφήστε τα υλικά να πάρουν μια βράση.
  • Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 45 έως 50 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γεύση με τα καρυκεύματα αν χρειάζεται.
  • Περάστε το ζωμό από ένα σουρωτήρι, σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Αφήστε το ζωμό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, σκεπάστε και βάλτε τον στο ψυγείο.
  • Βάλτε το ζωμό στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και 5 ημέρες ή καταψύξτε τον για έως και 3 μήνες.
Keyword ζωμός λαχανικών, Χωρίς γλουτένη


Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα