Αν πρόκειται να ψήσετε τα λαχανικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 210 βαθμούς Κελσίου, (*Αν δεν ψήσετε τα λαχανικά, προχωρήστε στο βήμα 3). Στρώνετε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο
Τοποθετήστε το πράσο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και το παστινάκι σε ένα μεγάλο ταψί σε μία στρώση. Περιχύστε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε τα. Ψήστε τα λαχανικά στον προθερμασμένο φούρνο, γυρίζοντας τα κάθε 10 λεπτά, για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
*Αν τα λαχανικά δεν είναι ψημένα, παραλείψτε τα βήματα 1 και 2 και σοτάρετε τα λαχανικά για να βγάλουν τους χυμούς τους για 5-10 λεπτά . Ή παραλείψτε το σοτάρισμα και βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα για να σιγοβράσουν.
Ανακατέψτε τα ψημένα λαχανικά και τα βότανα σε μια κατσαρόλα.
Ρίξτε νερό πάνω από το μείγμα λαχανικών, προσθέστε αλάτι και πιπέρι και αφήστε τα υλικά να πάρουν μια βράση.
Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 45 έως 50 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γεύση με τα καρυκεύματα αν χρειάζεται.
Περάστε το ζωμό από ένα σουρωτήρι, σε ένα μεγάλο μπολ.
Αφήστε το ζωμό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, σκεπάστε και βάλτε τον στο ψυγείο.
Βάλτε το ζωμό στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και 5 ημέρες ή καταψύξτε τον για έως και 3 μήνες.