Μια παραλλαγή του παραδοσιακού baba ganoush, μιας μελιτζανοσαλάτας από τη Μέση Ανατολή. Το Καπνιστό Baba Ghanoush φτιάχνεται με την ίδια βάση από ψημένη μελιτζάνα, ταχίνι, λεμόνι και σκόρδο, αλλά έχει μια επιπλέον καπνιστή γεύση.
Αυτή η καπνιστή γεύση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως:
- Ψήσιμο στη σχάρα με κάρβουνα
- Ψήσιμο στο φούρνο με καπνιστή πάπρικα
- Κάπνισμα σε καπνιστήρι
Το καπνιστό Baba Ghanoush είναι ένας νόστιμος και μοναδικός τρόπος για να απολαύσετε αυτό το κλασικό πιάτο.
Ας ακολουθήσουμε τον κλασσικό τρόπο
Ψεκάστε ελαφρά τη σχάρα με σπρέι μαγειρικής για να μπορείτε να τις γυρίζετε εύκολα.
Τοποθετήστε δύο μεσαίου μεγέθους μελιτζάνες στη σχάρα (μερικές συνταγές λένε να τις τρυπήσετε, αλλά γεμίζουν με ατμό και ψήνονται καλύτερα χωρίς τρύπες). Αν και μπορούν να ψηθούν σε γκαζάκι ή στο φούρνο, η σχάρα αναδεικνύει πραγματικά την καπνιστή γεύση τους.
Ψήστε τα στη σχάρα για 15-20 λεπτά και, στη συνέχεια, γυρίστε τα πολύ προσεκτικά. Ψήστε επιπλέον 15-20 λεπτά, μέχρι η μελιτζάνα να καψαλιστεί τόσο πολύ που να είστε απολύτως σίγουροι ότι δεν τρώγεται.
Αφαιρέστε την από τη σχάρα, τυλίξτε την σε αλουμινόχαρτο και αφήστε την να αχνίσει για 15 λεπτά.
Κάντε προσεκτικά μια κατά μήκος σχισμή στη μελιτζάνα και ανοίξτε την. Με ένα κουτάλι, ξύστε όλη τη σάρκα από το εσωτερικό της μελιτζάνας.
Τοποθετήστε τη σάρκα σε μια περιστρεφόμενη συσκευή σαλάτας και περιστρέψτε απαλά για να αφαιρέσετε τα περιττά υγρά.
Τοποθετήστε σε ένα μπολ και προσθέστε τρεις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου και δύο κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει κρεμώδης.
Ανακατέψτε τρεις κουταλιές της σούπας ταχίνι και, ενώ ανακατεύετε, ρίξτε σιγά σιγά 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο στο μείγμα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Ανακατέψτε 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προσθέστε 1/4-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ανάλογα με τη γεύση).
Σερβίρετε με πίτα, τσιπς, ψωμί, κράκερς ή λαχανικά.
Καπνιστό Baba Ghanoush!
Ingredients
- 2 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους
- 3 κτσ ταχίνι
- 2 κτσ χυμό λεμονιού
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι κατά βούληση
Instructions
- Ψήστε τις μελιτζάνες στη σχάρα για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν και να απανθρακωθούν, γυρίζοντας μία φορά.
- Κλείστε τες σε αλουμινόχαρτο και αφήστε τες για 15 λεπτά.
- Βγάλτε προσεκτικά τη σάρκα (πετάξτε τα καμμένα κομμάτια), και τοποθετήστε τη σε ένα σουρωτήρι, για να αφαιρέσετε τα περιττά υγρά.
- Τοποθετήστε σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ και ανακατέψτε μέχρι να γίνει κρέμα με το χυμό λεμονιού και το σκόρδο.
- Προσθέστε το ταχίνι, και ενώ ανακατεύετε, ρίξτε σιγά σιγά το ελαιόλαδο.
- Ανακατέψτε τον μαϊντανό και προσθέστε αλάτι για να δοκιμάσετε.
- Σερβίρετε και απολαύστε
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.