Σιρόπι τζίντζερ

Αυτό το απλό σιρόπι τζίντζερ είναι μια χρυσή ευκαιρία για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή την περίεργη ρίζα που βρίσκετε στο καλάθι με τα φρούτα σας. Το σιρόπι τζίντζερ αιχμαλωτίζει την πικάντικη ουσία, τη έντονη γεύση και το απαλό άρωμα αυτού του βοτάνου με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο!

Το τζίντζερ είναι ένα ευέλικτο μπαχαρικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία πιάτων και ποτών. Έχει μια πικάντικη, πιπεράτη γεύση που μπορεί να προσθέσει μια νότα ζεστασιάς και γεύσης σε οποιαδήποτε συνταγή.

Το σιρόπι τζίντζερ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποθηκεύσετε το τζίντζερ και να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές. Είναι εύκολο να φτιαχτεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία πιάτων και ποτών, όπως:

  • Κοκτέιλ: Το σιρόπι τζίντζερ είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε κοκτέιλ, όπως το Moscow Mule και το Dark ‘n’ Stormy.
  • Τσάι: Το σιρόπι τζίντζερ μπορεί να προστεθεί στο τσάι για να δώσει μια πικάντικη και ζεστή γεύση.
  • Σούπες και σάλτσες: Το σιρόπι τζίντζερ μπορεί να προστεθεί σε σούπες και σάλτσες για να δώσει μια πλούσια γεύση και άρωμα.
  • Γλυκά: Το σιρόπι τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά, όπως παγωτό, κέικ και μάφιν.

Να ξεφλουδίζετε ή να μην ξεφλουδίζετε το τζίντζερ…

Προσωπική προτίμηση

Η απόφαση αν θα ξεφλουδίσετε ή όχι το τζίντζερ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η προσωπική σας προτίμηση, η ποιότητα του τζίντζερ που χρησιμοποιείτε και το τελικό αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε.

Γιατί να ξεφλουδίσετε το τζίντζερ

  • Για να αφαιρέσετε τη φλούδα, η οποία μπορεί να είναι σκληρή και ξινή.
  • Για να έχετε ένα πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα στο σιρόπι σας.
  • Για να αφαιρέσετε τυχόν χώμα ή βρωμιά που μπορεί να έχει το τζίντζερ.

Γιατί να μην ξεφλουδίσετε το τζίντζερ

  • Για να διατηρήσετε τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του τζίντζερ.
  • Για να έχετε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα στο σιρόπι σας.

Πώς να ξεφλουδίσετε το τζίντζερ

Για να ξεφλουδίσετε το τζίντζερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι ή ένα ειδικό εργαλείο για το ξεφλούδισμα του τζίντζερ. Εάν χρησιμοποιείτε μαχαίρι, κόψτε τη φλούδα σε φέτες ή λεπτές λωρίδες. Εάν χρησιμοποιείτε ένα ειδικό εργαλείο για το ξεφλούδισμα του τζίντζερ, απλώς τρίψτε το τζίντζερ πάνω στο εργαλείο και η φλούδα θα αφαιρεθεί εύκολα.

Ποια ποιότητα τζίντζερ να χρησιμοποιήσετε

Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκο τζίντζερ που δεν είναι καλυμμένο με βρωμιά, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με ή χωρίς φλούδα. Ωστόσο, αν το τζίντζερ που αγοράσατε είναι πολύ βρώμικο, θα σας συνιστούσα να το ξεφλουδίσετε.

Τελικό αποτέλεσμα

Το σιρόπι τζίντζερ που δεν ξεφλουδίστηκε θα έχει λίγο πιο σκούρο χρώμα και κάποιες μικροσκοπικές κηλίδες από υπολείμματα. Η γεύση μεταξύ των δύο θα είναι η ίδια.

Σιρόπι τζίντζερ

Αυτή η απλή συνταγή για σιρόπι τζίντζερ απαιτεί μόλις 10 λεπτά σιγοβράσιμο για ένα σιρόπι που προσφέρει έντονη και πικάντικη γεύση όπου το χρησιμοποιήσετε!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 12 minutes
Total Time 17 minutes
Course Σιρόπι
Cuisine Αμερική
Servings 1 μικρό μπουκάλι

Ingredients
  

  • 100 γρ. τζίντζερ φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό

Instructions
 

  • Μπορείτε να ξεφλουδίσετε το τζίντζερ ή να το πλύνετε σχολαστικά και κόψετε τα τμήματα που κάνουν γωνιές, καθώς η βρωμιά έχει την τάση να κρύβεται σε αυτές τις γωνίες και τις σχισμές.
  • Κόψτε το τζίντζερ σε κομμάτια μεγέθους 2 – 3 εκ. και προσθέστε το σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε για 25-30 δευτερόλεπτα μέχρι όλα τα κομμάτια τζίντζερ να είναι ψιλοκομμένα. Αν δεν έχετε επεξεργαστή τροφίμων, μπορείτε να το κόψετε σε μικρούς κύβους με το χέρι.
  • Προσθέστε το κομμένο (τρίμμα από το μπλέντερ ή κύβους) τζίντζερ, 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να πάρει μια βράση.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Μετά από 10 λεπτά, αδειάστε το μείγμα περνώντας το από ένα λεπτό κόσκινο για να διαχωρίσετε το σιρόπι από το τζίντζερ.
  • Διατηρήστε το σιρόπι αποθηκευμένο σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 2 εβδομάδες ή για 3 μήνες στην κατάψυξη.
  • Ανακινήστε το σιρόπι μια – δύο φορές πριν το χρησιμοποιήσετε, αφού το αποθηκεύσετε στο ψυγείο, καθώς θα παρατηρήσετε στον πάτο του δοχείου την δημιουργία ιζήματος.

Notes

Το σιρόπι τζίντζερ έχει μια έντονη, πικάντική γεύση. Για να την μειώσετε, μπορείτε είτε να βράσετε το τζίντζερ σε νερό πριν το φτιάξετε είτε να χρησιμοποιήσετε τη μισή ποσότητα τζίντζερ. Επειδή το σιρόπι είναι συμπυκνωμένο, θεωρούμε ότι η ένταση της γεύσης είναι αρκετά καλή όταν προστίθεται σε κοκτέιλ.
Το τζίντζερ που θα μείνει μέσα στο κόσκινο, μην το πετάξετε, μπορείτε να το ζαχαρώσετε φτιάχνοντας ένα πολύ ωραίο σνακ.
Keyword τζίντζερ

Πώς χρησιμοποιούμε το σιρόπι τζίντζερ:

Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας σε μια κούπα ζεστό νερό, ίσως με μια φέτα λεμόνι.
Χρησιμοποιήστε το σε τηγανίτες και βάφλες αντί για σιρόπι σφενδάμου
Προσθέστε το σε λεμονάδα ή σόδα για μια γευστική απογείωση
Προσθέστε το σε πιάτα με τηγανητά, ράμεν ή κάρυ
Προσθέστε το σε παγωμένο καφέ και smoothies
Χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε κάποιο αρωματικό γλάσο
Προσθέστε το στο ρύζι ή την κινόα κατά το μαγείρεμα
Χρησιμοποιήστε το για να αρωματίσετε σπιτικό kombucha
Χρησιμοποιήστε το ως γλάσο ή μαρινάδα για κάποια πρωτεΐνη

Αν σκεφτείτε άλλους τρόπους, ενημερώστε μας και θα ενημερώσουμε αυτή τη δημοσίευση!

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα