Κοτόπουλο με παρμεζάνα

Δεν είναι λίγες οι φορές που φάγαμε ένα πραγματικά κακό κοτόπουλο με παρμεζάνα, βέβαια αυτό ήταν και μια ευκαιρία για να κάνουμε την δικιά μας διαδικασία ώστε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που μας αρέσει, για να μπορούμε και  να σας το παρουσιάσουμε εδώ.

Κοτόπουλο με παρμεζάνα

Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
χρόνος για το μαρινάρισμα 1 day
Total Time 1 day 1 hour 30 minutes
Course Κυρίως πιάτο

Ingredients
  

  • 3 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, κομμένα στη μέση κατά μήκος
  • 1 3/4 φλιτζάνια βουτυρόγαλα (αριάνι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο μεσαίου μεγέθους, λιωμένες (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού)
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 φραντζόλα ψωμί προζυμένιο, χωρίς την κόρα
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, συν έξτρα για το σερβίρισμα
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 1 λίτρο σάλτσα ντομάτας
  • 280 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κτσ μαϊντανό φρέσκο
  • 1 κτσ βασιλικό φρέσκο

Instructions
 

  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίστε τα στήθη του κοτόπουλου στη μέση κόβοντας οριζόντια.
    Δουλεύοντας ένα κομμάτι κάθε φορά, τοποθετήστε το μέσα σε μια πλαστική σακούλα με zip και χτυπήστε με ένα σφυράκι κρέατος ή το κάτω μέρος ενός τηγανιού μέχρι να έχουν πάχους περίπου μισό εκατοστό. Μόλις τα τελειώσετε τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέστε 1 1/2 φλιτζάνι από το βουτυρόγαλα και το σκόρδο στο μπολ.
    Αλατίστε με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Γυρίστε το κοτόπουλο με τα χέρια μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα το κοτόπουλο με το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο και βουτυρόγαλα.
    Μεταφέρετε σε μια μεγάλη σακούλα με zip, πιέστε για να βγάλετε τον αέρα και σφραγίστε. Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και ιδανικά μια νύχτα (βλ. Σημείωση).
  • Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τις φέτες του ψωμιού σε μια σχάρα μέσα σε ένα ταψί. Αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 4 ώρες έως και μια νύχτα μέχρι να στεγνώσει καλά.
  • Την επόμενη μέρα, κόψτε το ψωμί σε κομμάτια με το χέρι και ρίξτε τα σε ένα μπλέντερ, ρίξτε μέσα 120 γρ. παρμεζάνα και μαύρο πιπέρι. Χτυπήστε τα μέχρι να αλεσθεί το ψωμί, περίπου 20 με 30 δευτερόλεπτα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο ρηχό μπολ.
  • Τοποθετήστε το αλεύρι σε ένα δεύτερο ρηχό μπολ. Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, 2 κουταλιές βουτυρόγαλα και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα τρίτο πιάτο. Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας βουτυρόγαλα πάνω από το μείγμα ψωμιού / παρμεζάνας και ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας. Το μείγμα θα πρέπει να γίνετε σαν μπαλάκι εάν το πιέσετε στη χούφτα σας.
  • Δουλεύοντας ένα κομμάτι κοτόπουλο κάθε φορά, αφαιρέστε από τη σακούλα και βάλτε το στο αλεύρι. Γυρίστε το ώστε να καλυφθεί από παντού, τινάξτε το ελαφρά για να φύγει από πάνω του το περίσσιο αλεύρι και περάστε το από το μείγμα των αυγών. Γυρίστε το και από τις δύο πλευρές να καλυφθεί καλά, κρατήστε το λίγο στον αέρα για να στάξει πίσω το περίσσιο αυγό και βάλτε το στο μπολ με το μείγμα του ψωμιού. Καλύψτε το καλά, βάζοντας με το χέρι σας αρκετά ψίχουλα από πάνω και πιέζοντας προς τα κάτω, ώστε να κολλήσει επάνω του ένα παχύ στρώμα από ψίχουλα. Μεταφέρετε το έτοιμο για ψήσιμο κοτόπουλο στη σχάρα που έχετε αφήσει από πριν μέσα στο ταψί και επαναλάβετε τα βήματα με το υπόλοιπο κοτόπουλο.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C.
  • Τοποθετήστε τη σάλτσα σε μια μεσαία κατσαρόλα και βάλτε τη σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.
    Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη στην άκρη.
  • Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Δουλεύοντας σε παρτίδες, προσθέστε πολύ προσεκτικά το κοτόπουλο στο λάδι, βάζοντας με φορά από εσάς προς τον τοίχο σας όχι προς εσάς. Προσθέστε όσο κοτόπουλο χωράει στο τηγάνι σε ένα στρώμα, να μην καλύπτει το ένα το άλλο (2 έως 3 μαζί).
  • Μαγειρέψτε και από τις δύο πλευρές το κοτόπουλο, γυρνώντας το πολύ προσεκτικά με μια λεπτή εύκαμπτη μεταλλική σπάτουλα, για να ξεκολλήσετε το κοτόπουλο εάν κολλήσει, ψήστε έως ότου το πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα και γίνει τραγανό στην κάτω πλευρά, περίπου 2 λεπτά. Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα και ένα πιρούνι, γυρίστε προσεκτικά το κοτόπουλο και ψήστε και από την άλλη μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε έναν δίσκο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξετε το περίσσιο λάδι και επαναλάβετε με το υπόλοιπο κοτόπουλο.
  • Βάλτε το 1/3 σάλτσας στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους με το οποίο θα σερβίρετε κιόλας. Βάλτε τα κομμάτια του κοτόπουλου πάνω από σάλτσα. Βάλτε κι άλλη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο. Ανακατέψτε τη μοτσαρέλα με το υπόλοιπο 1 κουτάλι της σούπας τυρί παρμεζάνα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε το πάνω από τη σάλτσα. Απλώστε το μείγμα με τα τυριά πάνω από τη σάλτσα και το κοτόπουλο σε ευθεία γραμμή στο κέντρο.
  • Βάλτε το στο φούρνο που έχουμε από πριν προθερμάνει και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει φουσκάλες, περίπου 20 λεπτά.
    Αφαιρέστε από το φούρνο και τρίψτε αμέσως από πάνω την φρέσκια παρμεζάνα.
    Αφήστε να ξεκουραστεί για 3 λεπτά, συμπληρώστε με ψιλοκομμένα βότανα και μυρωδικά και σερβίρετε αμέσως.

Notes

  • Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το κοτόπουλο στο βουτυρόγαλα για τουλάχιστον 4 ώρες, ιδανικό θα είναι  να μείνει ένα ολόκληρο βράδυ.
  • Μια άλμη με βάση το βουτυρόγαλα (ανακατεμένο με σκόρδο) βελτιώνει τη γεύση, την τρυφερότητα και κρατάει ζουμερό το κοτόπουλό μας.
  • Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από φρέσκα ψίχουλα και παρμεζάνα έχουμε πολύ καλύτερη γεύση στο πανάρισμα.
  • Προσθέτοντας λίγο βουτυρόγαλα στο μείγμα τριμμένου ψωμιού / τυριού του δίνει λίγο σώμα, το οποίο μεταφράζεται σε ακόμη πιο τραγανή υφή μόλις τηγανιστεί.
  • Ένα μείγμα με μοτσαρέλα (κομμένη σε κύβους) και τριμμένη παρμεζάνα δίνει καλύτερο λιώσιμο αποφεύγοντας την γαλακτότητα της απλής μοτσαρέλας
Keyword κοτόπουλο, παρμεζάνα

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα