Η λέξη “Kjötsúpa” είναι Ίσλανδική και σημαίνει “σούπα από κρέας”.
H Kjötsúpa είναι μια παραδοσιακή σούπα από την Ισλανδία που φτιάχνεται με αρνί ή κατσίκι και λαχανικά εποχής. Το αρνί ή το κατσίκι βράζεται σε νερό μαζί με τα λαχανικά, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν καρότα, πατάτες, ρίζες, κρεμμύδι και λάχανο. Η σούπα μπορεί να σερβιριστεί με κρουτόν, ξινολάχανο ή μουστάρδα.
H Kjötsúpa είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ισλανδίας και συχνά σερβίρεται στις γιορτές και τις αργίες. Είναι επίσης ένα θρεπτικό και χορταστικό πιάτο που είναι ιδανικό για κρύες μέρες.
H Kjötsúpa έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία στην Ισλανδία. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τους πρώτους αποίκους της Ισλανδίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν αρνί ή κατσίκι για να φτιάξουν μια θρεπτική και ζεστή σούπα για να τους κρατήσει ζεστούς κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών.
Σήμερα, η Kjötsúpa είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ισλανδίας και είναι διαθέσιμο σε πολλά εστιατόρια και καφέ σε όλη τη χώρα. Είναι επίσης ένα δημοφιλές πιάτο για να φτιάξετε στο σπίτι.
Η γνώμη μας για το πώς να φτιάξετε την τέλεια Kjötsúpa:
- Χρησιμοποιήστε φρέσκο αρνί ή κατσίκι για την καλύτερη γεύση.
- Βράστε το κρέας σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες για να μαλακώσει και να βγει όλη η γεύση του.
- Προσθέστε τα λαχανικά στο τέλος του μαγειρέματος, ώστε να μην μαλακώσουν πολύ.
- Αφήστε τη σούπα να κρυώσει λίγο πριν την σερβίρετε, ώστε τα έλαια και τα λίπη να ανέβουν στην επιφάνεια και να τα αφαιρέσετε εύκολα.
Αν θέλετε να κάνετε μια πιο πλούσια και χορταστική σούπα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο πλιγούρι βρώμης ή ρύζι στο τέλος του μαγειρέματος. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο ξινολάχανο ή μουστάρδα για μια επιπλέον πινελιά γεύσης.
Kjötsúpa, σούπα από την Ισλανδία
Ingredients
- 1 1/2 λίτρο νερό λιγότερο αν θέλετε πιο πηχτή σούπα
- 500 γρ. αρνί ή αρνίσιο κρέας με κόκκαλο
- 1/2 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο σε φέτες ή χοντροκομμένο
- 100 γρ. λευκό λάχανο κομμένο στη μέση και κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 2 καρότα μέτρια κομμένα σε στρογγυλές φέτες ή χοντροκομμένα ζουλιέν
- 50 γρ. ρύζι καστανό ή λευκό
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους σε μέγεθος μπουκιάς ή μικρότερους κύβους
- κουκιά δίνουν μια ιδιαίτερη γευστική νότα στο ζωμό της σούπας.
- κουνουπίδι λίγο, χωρισμένο σε μπουκετάκια
- πράσα κομμένα σε φέτες
- πατάτες σε μικρά κυβάκια- ή αν είναι πολύ μικρές, ολόκληρες με τη φλούδα τους
- κόκκινο λάχανο λίγο, ψιλοκομμένο
Instructions
- Βάλτε το νερό στη φωτιά μέχρι να φτάσει σε βρασμό.
- Παράλληλα, ξεπλύνετε το κρέας με κρύο νερό και ρίξτε το στο νερό που βράζει.
- Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο μέτριο.
- Αφήστε το κρέας να βράσει για περίπου 2-3 λεπτά.
- Αφαιρέστε τον αφρό και προσθέστε αλάτι.
- Μαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά.
- Προσθέστε το ρύζι (εάν χρησιμοποιήσετε).
- Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέστε τα καρότα, το κρεμμύδι, το λάχανο, το κουνουπίδι, το κολοκυθάκι, τις πατάτες, το κόκκινο λάχανο και τα πράσα (αν και ότι χρησιμοποιήσετε από όλα αυτά).
- Μαγειρέψτε για 20 λεπτά.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Αφαιρέστε το λίπος πριν το σερβίρισμα.
Notes
Αφαιρέστε το κρέας και τις πατάτες, κόψτε σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς και επιστρέψτε στη σούπα πριν το σερβίρισμα. Κρατήστε λίγη σούπα για το επόμενο γεύμα. Η Kjötsúpa έχει ακόμα καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα. Σημειώσεις: Εάν χρησιμοποιείτε αρνί με το κόκαλο, διπλασιάστε το χρόνο μαγειρέματος, προσθέστε το ρύζι μετά από 1 1/2 ώρα και τα υπόλοιπα υλικά 10 λεπτά αργότερα.
χρησιμοποιήστε καστανό ρύζι αντί για άσπρο και μαγειρέψτε με το κρέας όλη την ώρα.
Αν μπορείτε να προμηθευτείτε φρεσκοκομμένες βιολογικές πατάτες, μαγειρέψτε και φάτε τις με τη φλούδα.
Μερικοί μάγειρες σοτάρουν το κρέας πριν το μαγείρεμα – αυτό προσθέτει περισσότερη γεύση στη σούπα.
Μπορείτε να φτιάξετε τη σούπα με κόκαλα και λαχανικά και να τη σερβίρετε ως ορεκτικό.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κόλιανδρο σε σκόνη ή/και σαφράν στη σούπα – προσθέτει μια υπέροχη μεσογειακή γεύση.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.