Λεμονάτο κοτόπουλο σιγοψημένο με φασόλια & πέστο

Είναι ένα απλό πιάτο – το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα υλικά και ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Λευκά φασόλια και κοτόπουλο μαγειρεύονται μαζί στο φούρνο με το ξύσμα από το λεμόνι, το οποίο εμποτίζει και τα δύο υλικά μας με ένα καλοκαιρινό άρωμα λεμονιού. Στο τέλος θα ανακατέψουμε το ψιλοκομμένο άνηθο και θα βρεθούμε σε μια γευστική δίνη από τα αρώματα του πέστο (μέντας ή δυόσμου) και του σκόρδου.

Λεμονάτο κοτόπουλο σιγοψημένο με φασόλια & πέστο

Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Ψήσιμο στο φούρνο 1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours 10 minutes
Course Κυρίως πιάτο

Ingredients
  

  • 450-500 γρ φασόλια μικρά άσπρα ξερά
  • 2 κτσ ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κρεμμύδι μικρό λευκό, κομμένο σε κύβους
  • 2 λεμόνια
  • 1 κιλό κοτόπουλο μόνο μπούτια ξεκοκαλισμένα
  • αλάτι χοντρό
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

Instructions
 

  • Τοποθετούμε τα ξερά φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 24 ώρες, ή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας – συμπληρώνουμε νερού αν χρειαστεί, γιατί μπορεί τα φασόλια να απορροφήσουν μια ποσότητα.
    Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175-180 βαθμούς. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος χωρητικότητας 4-λίτρων (ή μεγαλύτερο), ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 5 έως 7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και το κρεμμύδι να είναι σχεδόν διαφανές. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα φασόλια και ανακατεύουμε.
    Σβήνουμε τη φωτιά.
  • Παίρνουμε έναν αποφλοιωτή λαχανικών και αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα στο ένα από τα λεμόνια. Ξεφλουδίζουμε σε φαρδιές λωρίδες, προσέχοντας ώστε να αφαιρέσουμε μόνο το κίτρινο στρώμα του φλοιού – δεν θέλουμε την άσπρη ψίχα γιατί θα μας δώσει πίκρα στο φαγητό.
  • Προσθέτουμε όλα τα κομμάτια από τη φλούδα και το χυμό του λεμονιού στα φασόλια και ανακατεύουμε (Κρατάμε το δεύτερο λεμόνι για αργότερα.)
    Ρίχνουμε πάνω από το κοτόπουλο λίγο αλάτι και το πιπέρι, το τοποθετούμε πάνω από τα φασόλια στο σκεύος μας.
    Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψουμε τα φασόλια και το νερό να έρθει λίγο κάτω από το κοτόπουλο.
    Τοποθετούμε πάνω από το κοτόπουλο τα κλωναράκια από το θυμάρι.
    Γυρίζουμε τη θερμοκρασία στο υψηλό και αφήνουμε το νερό να σιγοβράσει.
    Μόλις πάρει μια βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το βάζουμε στο φούρνο.
  • Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα, ή έως ότου τα φασόλια είναι πολύ τρυφερά και κρεμώδες.
  • Αφαιρούμε το καπάκι από την κατσαρόλα, βγάζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στο πλάι σε ένα πιάτο. Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι. Παίρνουμε ξύσμα και χυμό από το δεύτερο λεμόνι, και ανακατεύουμε το ξύσμα και το χυμό μαζί με το ψιλοκομμένο άνηθο στα φασόλια. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομματάκια και το τοποθετούμε πάλι πάνω από τα φασόλια. Ρίχνουμε από πάνω το πέστο δυόσμου και σερβίρουμε.
  • Για να σερβίρουμε, βάζουμε μια κουτάλια φασόλια, και από πάνω το κοτόπουλο. Βεβαιωνόμαστε ότι κάθε μερίδα έχει και μια κουταλιά πέστο. Σερβίρουμε με μια πράσινη σαλάτα και λίγο ψωμί για να απορροφηθεί η σάλτσα του φαγητού.

Παραλλαγή για αργό μαγείρεμα: Μαγειρέψτε το σκόρδο και το κρεμμύδι με τις ανωτέρω οδηγίες, και ανακατέψτε τα μουσκεμένα και στραγγισμένα φασόλια. Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα σκεύος τύπου slow cooker. Καλύπτουμε ελαφρά το κοτόπουλο με το αλάτι και το πιπέρι. Απλώνουμε το κοτόπουλο πάνω από τα φασόλια μέσα στο slow cooker μας. Προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλύψουμε τα φασόλια και να έρθει το νερό λίγο κάτω από το κοτόπουλο. Τοποθετούμε τα κλωναράκια από το θυμάρι από πάνω. Μαγειρεύουμε σε στο slow cooker για 8 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, στη συνέχεια, προχωρούμε με τα υπόλοιπα βήματα στη συνταγή.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα