Αλλιώτικο ραβανί, με πολέντα

Έχω φτιάξει και δοκιμάσει πολλά κέικ και έχω επίσης καταστρέψει μερικά από αυτά. Αυτό το κέικ είναι ένα από τα καλύτερα που έχω φάει ποτέ. Φρουτώδες, αφράτο και τόσο υγρό που δεν μπορείς να σταματήσεις να το τρως.

Ένα αφράτο κέικ που φτιάχνεται σε χρόνο μηδέν και εξαφανίζεται από το πιάτο σε χρόνο (λιγότερο από το) μηδέν. Σίγουρα θα το λατρέψετε! Αν δεν σας αρέσουν τα πορτοκάλια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με λεμόνια, και αν δεν θέλετε καθόλου αλεύρι, μπορείτε επίσης να το κάνετε. Απλά χρησιμοποιήστε 200 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα αντί για 100 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα και 100 γρ. αλεύρι.

Ξέρετε αυτό το συναίσθημα όταν έχετε φτιάξει κάτι με το οποίο είστε 100% ευχαριστημένοι;! Όταν σκέφτεσαι ότι έτσι ακριβώς ήθελα να το κάνω. Έτσι θα γίνει και με αυτή τη συνταγή. Ούτε πολλή ζάχαρη, ούτε πολύ πορτοκάλι, ούτε πολύ αλεύρι ή καθόλου αλεύρι, αλλά όλα είναι τόσο σωστά. Μπορείτε να πείτε ότι είναι και το κέικ των ονείρων σας.

Αν θέλετε να τερματίσετε τα όρια της απόλαυσης, απλά σερβίρετε και 1-2 μπάλες παγωτό βανίλια και τότε δεν θα σταματήσετε μέχρι να αδειάσει η πιατέλα.

Αλλιώτικο ραβανί, με πολέντα

Φρουτώδες, αφράτο και υγρό, φτιάχνεται σε χρόνο μηδέν ακόμη και χωρίς αλεύρι.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Αναμονή να κρυώσει 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Γλυκά, Επιδόρπιο
Cuisine Ελληνική
Servings 12 κομμάτια

Ingredients
  

Για το κέικ

  • 200 γρ καστανή ζάχαρη ψιλή
  • 200 γρ βούτυρο
  • 100 γρ πολέντα λεπτή
  • 100 γρ αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
  • 100 γρ αλεύρι
  • 4 αυγά
  • 2 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 2 πορτοκάλια (το ξύσμα και από 2 πορτοκάλια και το χυμό από το 1 πορτοκάλι – ο χυμός από το δεύτερο πορτοκάλι θα πάει στο γλάσο)

Για το γλάσο

  • 1 πορτοκάλι (ο χυμός που κρατήσαμε από τα πορτοκάλια του κέικ)
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
  • 150 ml νερό
  • 100 γρ καστανή ζάχαρη

Instructions
 

Το κέικ

  • Ανακατέψτε το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα, την πολέντα και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
  • Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά μέχρι να γίνουν όλα μαζί μια κρέμα.
  • Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο μείγμα βουτύρου και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Τέλος, προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε ξανά καλά.
  • Βουτυρώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 20 εκατοστών.
    Ρίξτε μέσα το μείγμα, ισιώστε το και βάλτε το στο φούρνο για 40 λεπτά.

Το γλάσο

  • Ενώ το κέικ είναι στο φούρνο, ζεσταίνετε το νερό και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέστε τις φέτες πορτοκαλιού και σιγοβράστε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά.
  • Βγάζουμε τα πορτοκάλια και τα απλώνουμε σε ένα πιάτο.
  • Κρατήστε την κατσαρόλα στην εστία και προσθέστε το χυμό ενός πορτοκαλιού.
  • Συνεχίστε να σιγοβράζετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να πήξει και να έχετε ένα είδος σιροπιού.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Τελειώνουμε το κέικ

  • Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
  • Αφαιρούμε από τη φόρμα και τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
  • Απλώστε το σιρόπι ομοιόμορφα πάνω στο κέικ και διακοσμήστε με φέτες πορτοκαλιού.
Keyword Εύκολα, πολέντα, ραβανί

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα