Οι κις είναι ιδανικές συνταγές για να τις απολαύσετε με μια πράσινη σαλάτα. Το πλεονέκτημα των κις; Μπορούν να φτιαχτούν με ένα ευρύ φάσμα υλικών: κις Λορέν, κις με σπαράγγια, κις με σπανάκι και μπλε τυρί… Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.
Οι κις είναι επίσης τέλειες συνταγές κατά της σπατάλης, όπου μπορείτε να αξιοποιήσετε τα λαχανικά ή το κρέας που σας έχουν περισσέψει στο ψυγείο.
Η κις με πράσο και σολομό είναι ένα πιάτο που θα σας ανοίξει την όρεξη με το που το δείτε. Το πράσο, με τη γλυκιά και γήινη γεύση του, συνδυάζεται τέλεια με τον σολομό, που είναι ζουμερός και πλούσιος σε γεύση. Η κρέμα γάλακτος και τα αυγά δημιουργούν μια βελούδινη σάλτσα που περιβάλει τα υλικά και τα κάνει να λιώνουν στο στόμα.
Είναι ένα πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι. Τα υλικά είναι εύκολο να βρεθούν και η διαδικασία παρασκευής είναι απλή. Μπορείτε να το σερβίρετε ως κυρίως πιάτο ή ως ορεκτικό. Είναι ιδανικό για ένα γεύμα ή δείπνο με φίλους ή την οικογένεια.
Θέλετε να κάνετε την κις σας ακόμα πιο λαχταριστό:
- Για να δώσετε στην κις σας μια πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ ή γκοργκοντζόλα.
- Αν θέλετε να κάνετε το πιάτο σας πιο χορταστικό, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια ή ντομάτες.
- Για να το κάνετε πιο υγιεινό, μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας.
Σας λείπει συχνά η έμπνευση όταν πρόκειται να μαγειρέψετε για δείπνο; Τότε ήρθατε στο σωστό μέρος με τη συνταγή μας για κις με σολομό και πράσο!
Κις με σολομό και πράσο
Ingredients
Προετοιμασία της κις
- 2 πράσα
- ελαιόλαδο
- 200 γρ σολομό φιλέτο
- 3 αυγά
- 80 ml γάλα
- 1 κτσ κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Instructions
Ζύμη για την βάση της κις
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Τα πράσα
- Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, πλένετε και ψιλοκόβετε τα πράσα.Σε ένα καυτό τηγάνι τηγανίζετε τα πράσα για 10 λεπτά με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνετε.
Ο σολομός
- Αφαιρέστε την πέτσα από το φιλέτο του σολομού, κόψτε το σε κύβους και αφήστε το στην άκρη.
Τα υγρά στοιχεία
- Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, πασπαλίστε με μοσχοκάρυδο και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν.
Ετοιμασία της τάρτας
- Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τρυπάτε τη βάση αρκετές φορές με ένα πιρούνι.Τοποθετήστε το πράσο πάνω στη ζύμη, προσθέστε τους κύβους σολομού και στη συνέχεια περιχύστε με το μείγμα αυγών/γάλακτος/κρέμας ώστε να καλύψει τα πράσα χωρίς να ξεχειλίσει από τις άκρες της τάρτας.Τοποθετήστε τα στο φούρνο για 30 έως 35 λεπτά.
Notes
- Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά εποχής. Τα φρέσκα υλικά έχουν πιο έντονη γεύση και άρωμα, κάτι που θα κάνει την κις σας πιο νόστιμο.
- Σοτάρετε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Αυτό θα βοηθήσει να αναδειχθούν οι γλυκές νότες τους.
- Αλατίστε και πιπερώστε τα πράσα και τον σολομό γενναιόδωρα. Αυτό θα βοηθήσει να αναδειχθούν οι γεύσεις τους.
- Για μια πιο λαχταριστή εικόνα, ψήστε μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
- Αντί για κρέμα γάλακτος, χρησιμοποιήστε κρέμα τυριού, sour cream ή σφιχτό Ελληνικό γιαούρτι. Αυτό θα του δώσει μια πιο πλούσια γεύση.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.