Ζύμη μπριζέ (BRISÉE)

Η ζύμη BRISÉE είναι μια άγλυκη ζύμη που φτιάχνεται από αλεύρι, βούτυρο και νερό. Το αλεύρι προσδίδει στη ζύμη τη δομή της, το βούτυρο την ευθρυπτότητά της και το νερό την ενώνει.

  • Η ιστορία της ζύμης μπριζέ (BRISÉE) ξεκινά από την αρχαιότητα, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν άλευρα και νερό για να φτιάξουν πίττες και πίτες. Η πρώτη αναφορά σε μια ζύμη που μοιάζει με τη σημερινή ζύμη BRISÉE βρίσκεται σε ένα γαλλικό βιβλίο μαγειρικής του 14ου αιώνα. Το βιβλίο αυτό περιγράφει μια ζύμη που φτιάχνεται από αλεύρι, βούτυρο και νερό και χρησιμοποιείται για να φτιάξει τάρτες με αλμυρά υλικά, όπως κρέας ή ψάρι.
  • Η ζύμη έγινε δημοφιλής στη Γαλλία τον 16ο αιώνα, όταν οι Γάλλοι άρχισαν να μαγειρεύουν πιο περίτεχνα πιάτα. Η ζύμη αυτή ήταν ιδανική για να φτιάξει τάρτες με λεπτή κρούστα και φρέσκα υλικά, όπως φρούτα ή λαχανικά.
  • Εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο τον 17ο και 18ο αιώνα, μαζί με τη διάδοση της γαλλικής κουζίνας. Σήμερα, η ζύμη αυτή χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για να φτιάξει τάρτες, πίττες και άλλα γλυκά και αλμυρά πιάτα.

Η ζύμη BRISÉE είναι μια από τις πιο βασικές ζύμες στη ζαχαροπλαστική. Είναι χαρακτηριστική για την ευθρυπτότητά της και την ικανότητά της να αναδεικνύει τη γεύση των υλικών που την γεμίζουν.

Είναι μια σχετικά απλή ζύμη που μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι.

Για να πετύχετε μια τέλεια ζύμη BRISÉE, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε κρύο βούτυρο. Το κρύο βούτυρο θα βοηθήσει τη ζύμη να κρατήσει την ευθρυπτότητά της.
  • Μη ζυμώνετε πολύ τη ζύμη. Το υπερβολικό ζύμωμα θα κάνει τη ζύμη σκληρή.
  • Αν η ζύμη είναι πολύ ξηρή, προσθέστε λίγο κρύο νερό.
  • Αν η ζύμη είναι πολύ υγρή, προσθέστε λίγο αλεύρι.

Η ζύμη BRISÉE μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε μια μεγάλη ποικιλία από τάρτες, πίττες και άλλα γλυκά και αλμυρά πιάτα. Μερικές δημοφιλείς τάρτες που φτιάχνονται με ζύμη BRISÉE είναι οι εξής:

  • Τάρτα φρούτων
  • Τάρτα σοκολάτας
  • Τάρτα κρέμας
  • Τάρτα τυριού
  • Τάρτα αλμυρών υλικών, όπως κρέας, ψάρι, λαχανικά κ.λπ.

Είναι μια ευέλικτη ζύμη που μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλές διαφορετικές συνταγές. Με λίγη πρακτική, μπορείτε να μάθετε να φτιάχνετε μια τέλεια ζύμη BRISÉE που θα αναδείξει τη γεύση των υλικών που την γεμίζουν.

Μερικές επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

  1. Το αλεύρι που χρησιμοποιείται για τη ζύμη BRISÉE μπορεί να είναι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι ολικής αλέσεως ή συνδυασμός των δύο.
  2. Το βούτυρο που χρησιμοποιείται για τη ζύμη BRISÉE μπορεί να είναι αγελαδινό, βούτυρο με βότανα ή βούτυρο με αλάτι.
  3. Η ζύμη BRISÉE μπορεί να διπλωθεί μια φορά πριν τη χρησιμοποιήσετε. Αυτό θα βοηθήσει να γίνει η ζύμη πιο ελαστική και να είναι πιο εύκολο να την απλώσετε.
  4. Η ζύμη BRISÉE μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.

Ζύμη μπριζέ (BRISÉE)

Ζύμη άγλυκη, από τις πιο βασικές στη ζαχαροπλαστική, η ζύμη μπριζέ (BRISÉE) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία από τάρτες, πίττες, γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Prep Time 10 minutes
Τουλάχιστον 2×30 λεπτά αναμονής 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Ζύμη
Cuisine Γαλλία
Servings 1 βάση 24εκ

Ingredients
  

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ βούτυρο κρύο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ½ κτγ αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι νερό κρύο
  • 1 κτγ λευκό ξύδι (προαιρετικό)

Instructions
 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι.
  • Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Προσθέστε λίγο-λίγο το νερό και το ξύδι και ζυμώστε μέχρι να ενωθεί το μείγμα.
  • Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίξτε την σε μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Αφού κρυώσει η ζύμη, απλώστε την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Βάλτε τη ζύμη σε μια φόρμα για τάρτα και πιέστε την με τα δάχτυλά σας μέχρι να φτάσει στα τοιχώματα της φόρμας.
  • Κόψτε την περίσσια ζύμη και τρυπήστε τον πάτο της τάρτας με ένα πιρούνι.
  • Τοποθετήστε τη φόρμα με τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τη γεμίσετε.

Notes

  • Το λευκό ξύδι στη ζύμη είναι προαιρετικό, αλλά έχει δύο οφέλη: εμποδίζει την οξείδωση της ζύμης, ειδικά αν τη διατηρήσετε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες. Περιορίζει επίσης τη δράση της γλουτένης, οπότε η ζύμη σας θα είναι πιο τραγανή και λιγότερο πιθανό να παραμορφωθεί όταν μαγειρευτεί.
  • Η πρώτη παύση είναι απαραίτητη, η δεύτερη λιγότερο. Ωστόσο, επιτρέπει στη ζύμη να χαλαρώσει και αποτρέπει τη συρρίκνωσή της κατά το ψήσιμο.
Keyword βάση

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα