Granola με κράνμπερι και βανίλια – το σπιτικό τραγανό μούσλι

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, και η granola είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Η σπιτική granola είναι ακόμα καλύτερη, καθώς μπορείτε να επιλέξετε τα υλικά σας και να προσαρμόσετε τη συνταγή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Η granola με κράνμπερι και βανίλια είναι μια πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά επιλογή για το πρωινό. Οι νιφάδες 5 δημητριακών είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπών, ενώ τα αποξηραμένα κεράσια και τα κράνμπερι είναι μια καλή πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Η βανίλια προσθέτει μια νότα πολυτέλειας.

  • Σερβίρετε τη granola με γάλα, γιαούρτι ή φυτικό γάλα.
  • Προσθέστε φρούτα, όπως μήλα, μπανάνα ή φράουλες.
  • Προσθέστε ξηρούς καρπούς ή σπόρους, όπως αμύγδαλα, καρύδια ή chia seeds.
  • Προσθέστε μπαχαρικά, όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο.
  • Προσθέστε σιρόπι, όπως :
    • Μέλι: Είναι μια καλή πηγή ενέργειας, καθώς περιέχει υδατάνθρακες, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Το μέλι περιέχει επίσης κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη B3, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
    • Σιρόπι αγαύης: Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
    • Σιρόπι καρύδας: Έχει πλούσια γεύση και είναι μια καλή πηγή ινών.
    • Σιρόπι σφένδαμου: Είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
    • Σιρόπι maple-agave: Αυτό το σιρόπι είναι ένα μείγμα σιροπιού σφένδαμου και σιροπιού αγαύης, και προσφέρει τα καλύτερα από τα δύο κόσμους: τη γεύση του σιροπιού σφένδαμου και τις θρεπτικές ιδιότητες του σιροπιού αγαύης.
  • Η επιλογή του σιροπιού που θα χρησιμοποιήσετε στη granola σας εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και από τις διατροφικές σας ανάγκες.

Ακολουθούν μερικές συγκεκριμένες προτάσεις:

  • Για ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό, σερβίρετε τη granola με γάλα και φρούτα.
  • Για ένα ελαφρύ και φρουτένιο πρωινό, σερβίρετε τη granola με γιαούρτι και φρούτα.
  • Για ένα γλυκό και αρωματικό πρωινό, σερβίρετε τη granola με σιρόπι και μπαχαρικά.

Φυσικά, μπορείτε να εξερευνήσετε και τις δικές σας δημιουργικές ιδέες!

Granola με κράνμπερι και βανίλια – το σπιτικό τραγανό μούσλι

Granola με κράνμπερι και βανίλια: ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι για ώρες.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Course Πρωινό, Σνακ
Servings 1 βάζο

Ingredients
  

  • 200 γρ δημητριακά νιφάδες 5 δημητριακών
  • 70 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 40 γρ κεράσια αποξηραμένα
  • 40 γρ κράνμπερι αποξηραμένα
  • ½ βανίλια (τους σπόρους)
  • ½ λεμόνι (το ξύσμα)
  • ½ κτγ χυμό λεμονιού
  • 6 κτσ σιρόπι αγαύης
  • 2 κτσ λάδι καρύδας

Instructions
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C πάνω/κάτω και στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
  • Ανακατέψτε τις νιφάδες, τα αμύγδαλα, τα κεράσια και τα κράνμπερι μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τους σπόρους βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το σιρόπι αγαύης και το λιωμένο λάδι καρύδας μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέστε το περιεχόμενο του μικρού μπολ στο μείγμα νιφάδων στο μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά, ώστε όλες οι νιφάδες και τα αποξηραμένα φρούτα να καλυφθούν με το μείγμα σιροπιού.
  • Σπάστε τυχόν μεγάλους σβώλους που μπορεί να σχηματιστούν.
  • Απλώστε τα πάντα ομοιόμορφα στο ταψί που είναι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και βάλτε τα στο φούρνο για 15 λεπτά.
  • Κάθε 3-4 λεπτά, βγάζετε το ταψί και ανακατεύετε λίγο το μούσλι με ένα πιρούνι για να μην καεί.
  • Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει, σπάστε το λίγο αν έχουν σχηματιστεί μεγάλα κομμάτια και έχουν κολλήσει μεταξύ τους και βάλτε τα σε βάζα συντήρησης.

Notes

  • Για να κάνετε τη granola ακόμα πιο νόστιμη, μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκια, καρύδια πεκάν ή κάσιους.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε άλλα μούρα, όπως φράουλες, βατόμουρα ή μύρτιλα.
  • Για να αποθηκεύσετε τη granola, βάλτε τη σε ένα αεροστεγές βάζο και διατηρήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 εβδομάδες.
Εναλλακτικές για πιο υγιεινό και θρεπτικό αποτέλεσμα
  • Χρησιμοποιήσαμε σιρόπι αγαύης αντί για ζάχαρη, καθώς το σιρόπι αγαύης έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ταχίνι ή λιναρόσπορο στο μείγμα, καθώς αυτά τα συστατικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Για να κάνετε τη granola ακόμα πιο θρεπτική, μπορείτε να προσθέσετε chia seeds ή goji berries. Τα chia seeds είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ τα goji berries είναι μια καλή πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Η σπιτική granola με κράνμπερι και βανίλια είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό που θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Δοκιμάστε τη συνταγή μου και απολαύστε την!
Keyword Γκρανόλα, μούσλι, ξηροί καρποί, σπόροι, Φρούτα

Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα