Chana Masala ή αλλιώς κάρυ με ρεβίθια

Τα ρεβίθια μαγειρεύονται σε μια πικάντικη σάλτσα που συνήθως περιέχει κουρκουμά, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ και άλλα μπαχαρικά. Είναι ένα δημοφιλές πιάτο στην Ινδία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά μπορεί να βρεθεί σε παραλλαγές και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Στην Ελλάδα, είναι γνωστό ως “Χάνα Μασάλα” (Chana Masala), ένα πιάτο φτιαγμένο με ρεβίθια, σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά, κύμινο, κάρυ και άλλα μπαχαρικά.

Είναι θρεπτικό και νόστιμο πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως γεύμα ή ως ορεκτικό.

Η κρεμώδης σάλτσα από το γάλα καρύδας, τα αρωματικά μπαχαρικά και τα μαλακά ρεβίθια και τα καρότα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια γευστική και χορταστική εμπειρία.

Τα μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς, η σκόνη κάρυ και το garam masala, προσθέτουν μια πικάντικη και αρωματική γεύση. Τα ρεβίθια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, ενώ τα καρότα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α.

Η συνταγή είναι θαυμάσια απλή και γρήγορη στην προετοιμασία. Έχει υπέροχη γεύση με πατάτες ή ρύζι, το γάλα καρύδας το κάνει πραγματικά κρεμώδες και το κάρυ δίνει μια ζεστασιά. Έτσι, ταιριάζει πραγματικά στις κρύες αυτές μέρες.

Chana Masala ή αλλιώς κάρυ με ρεβίθια

Είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που είναι ιδανικό για όσους αναζητούν μια χορταστική και χαλαρωτική επιλογή.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 28 minutes
Total Time 38 minutes
Course Κυρίως πιάτο, Ορεκτικά
Cuisine Ινδία
Servings 2

Ingredients
  

  • 1 κονσέρβα κονσέρβα ρεβίθια
  • 1 κτγ σπόροι μουστάρδας
  • 1 κτγ σπόρους κόλιανδρου
  • 1 κτγ σπόρους κύμινου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα ή 1/3 κονσέρβας με ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 κτγ κάρυ ή πάστα
  • 1 κτγ κουρκουμά
  • 1 κτγ garam masala
  • 3 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 1/2 λεμόνι το χυμό
  • 400 ml γάλα καρύδας

Instructions
 

  • Σε μια κατσαρόλα ιδρώστε τους σπόρους μουστάρδας, κολίανδρου και κύμινου για περίπου 1 λεπτό.
    Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φέτες καρότου και σοτάρετε για 3 – 4 λεπτά.
  • Προσθέστε τη σκόνη κάρυ, τον κουρκουμά, το garam masala και τα κομμάτια ντομάτας και σοτάρετε για άλλα 3 – 4 λεπτά.
  • Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το γάλα καρύδας, το πιπέρι και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
  • Αλατοπιπερώνετε ξανά πριν το σερβίρισμα.

Notes

  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα ρεβίθια, τα οποία θα είναι περίπου 100 γραμμάρια, αλλά θυμηθείτε να τα μουλιάσετε όλη τη νύχτα και να τα μαγειρέψετε για τουλάχιστον 90 λεπτά την επόμενη μέρα.
  • Αν δεν μπορείτε να βρείτε σπόρους κύμινου, χρησιμοποιήστε απλά αλεσμένο κύμινο. Μπορείτε επίσης να παραλείψετε τους σπόρους μουστάρδας.
  • Για μια πιο πικάντικη εκδοχή, προσθέστε λίγο πιπέρι καγιέν ή κόκκινη πιπεριά.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, πιπεριές ή σπανάκι.
Keyword Χειμώνας

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα