Αμυγδαλοβούτυρο (αμυγδαλόκρεμα, αμυγδαλόπαστα)

Το αμυγδαλοβούτυρο είναι μια θρεπτική και νόστιμη λιχουδιά που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Είναι φτιαγμένο από αμύγδαλα, τα οποία είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών. Το αμυγδαλοβούτυρο είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και δεν περιέχει γλουτένη ή λακτόζη. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή με δυσανεξία στη γλουτένη.

Το αμυγδαλοβούτυρο μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, όπως κέικ, μπισκότα, μπάρες δημητριακών και σάλτσες και dressings. Είναι μια καλή πηγή ενέργειας και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης.

  • Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών.
  • Είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.
  • Είναι χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη.
  • Είναι μια καλή επιλογή για άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το αμυγδαλοβούτυρο είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την επιλογή και την κατανάλωση αμυγδαλοβούτυρου:

  • Επιλέξτε αμυγδαλοβούτυρο που είναι φτιαγμένο μόνο από αμύγδαλα και αλάτι. Αποφύγετε τα αμυγδαλοβούτυρα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, έλαια ή συντηρητικά.
  • Αρχίστε με μια μικρή ποσότητα και αυξήστε την σταδιακά. Το αμυγδαλοβούτυρο είναι υψηλό σε θερμίδες και λιπαρά, επομένως είναι σημαντικό να το καταναλώνετε με μέτρο.
  • Απολαύστε το αμυγδαλοβούτυρο σκέτο ή χρησιμοποιήστε το σε κέικ, μπισκότα, μπάρες δημητριακών ή για να φτιάξετε σάλτσες και dressings.

Το αμυγδαλοβούτυρο είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο προϊόν που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής.


Το αμυγδαλοβούτυρο είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές, από γλυκά και αλμυρά πιάτα μέχρι smoothies και μπάρες ενέργειας. Η τιμή της στο εμπόριο μπορεί να είναι υψηλή, επομένως είναι μια καλή ιδέα να την φτιάξετε μόνοι σας από ολόκληρα αμύγδαλα.

Για να φτιάξετε αμυγδαλοβούτυρο, απλώς προσθέστε ολόκληρα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα. Εάν θέλετε μια πιο κρεμώδη πάστα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ή γάλα.

Υπάρχουν δύο τύποι αμυγδαλοβούτυρου: καστανό και λευκό. Το καστανό αμυγδαλοβούτυρο παρασκευάζεται από αμύγδαλα με φλούδα, ενώ το λευκό αμυγδαλοβούτυρο παρασκευάζεται από αποφλοιωμένα αμύγδαλα. Το καστανό αμυγδαλοβούτυρο έχει πιο πλούσια γεύση και θρεπτικά συστατικά, καθώς η φλούδα του αμυγδάλου περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την παρασκευή αμυγδαλοβούτυρου:

  • Χρησιμοποιήστε ολόκληρα αμύγδαλα, όχι ψιλοκομμένα.
  • Χτυπήστε τα αμύγδαλα για αρκετή ώρα, μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.
  • Εάν θέλετε μια πιο κρεμώδη πάστα, προσθέστε λίγο νερό ή γάλα.

Το αμυγδαλοβούτυρο είναι ένα θρεπτικό και ευέλικτο συστατικό που μπορεί να προστεθεί σε πολλές συνταγές. Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αμυγδαλοβούτυρο στο σπίτι, εξοικονομώντας χρήματα και απολαμβάνοντας μια πιο θρεπτική επιλογή.

Αμυγδαλόβουτυρο: η τέλεια λιχουδιά για αρχάριους και σεφ

Θέλετε να φτιάξετε το δικό σας αμυγδαλόβουτυρο, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Μην ανησυχείτε, είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε! Ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες και θα έχετε μια νόστιμη και θρεπτική λιχουδιά σε χρόνο μηδέν.

Βήμα 1: Βρείτε τα υλικά σας

Θα χρειαστείτε μόνο δύο πράγματα: ολόκληρα αμύγδαλα και νερό. Εάν θέλετε μια πιο κρεμώδη πάστα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα ή νερό επιπλέον.

Βήμα 2: Μουλιάστε τα αμύγδαλα

Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, αλλά θα βοηθήσει να αφαιρεθεί το φυτικό οξύ από τα αμύγδαλα. Το φυτικό οξύ μπορεί να δυσκολέψει την πέψη και να μειώσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Για να μουλιάσετε τα αμύγδαλα, απλώς βάλτε τα σε ένα μπολ με νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα, (εάν δεν έχετε αυτό το χρόνο, τότε μουλιάστε τα τουλάχιστον 8 ώρες), και κατόπιν αδειάστε και πετάξτε το νερό και ξεπλύνετε για λίγο τα αμύγδαλα.

Βήμα 3: Ψήστε τα αμύγδαλα

Αυτό το βήμα είναι επίσης προαιρετικό, αλλά θα βοηθήσει να βελτιωθεί η γεύση και η υφή του αμυγδαλοβούτυρου σας. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήστε τα αμύγδαλα για 10-15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Βήμα 4: Χτυπήστε τα αμύγδαλα

Αφήστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα να κρυώσουν ελαφρώς και βάλτε τα στο μπλέντερ, ξεκινήστε στη χαμηλότερη ρύθμιση και αυξήστε σιγά σιγά την ταχύτητα, χτυπήστε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα. Εάν θέλετε μια πιο κρεμώδη πάστα, προσθέστε λίγο νερό ή γάλα επιπλέον.

Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μια φορά χτύπημα,

Πάντα χτυπάμε ξεκινώντας πάντα από τη χαμηλότερη ρύθμιση και περνώντας στην υψηλότερη ρύθμιση μόνο όσο χρειάζεται.

Η ανάμειξη δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 60 δευτερόλεπτα.

Πάντα ανάμεσα στα χτυπήματα πρέπει να κάνετε δεκάλεπτες παύσης, ώστε το μείγμα να κρυώνει και το αμυγδαλέλαιο να διαφύγει. Ανάλογα με τη συσκευή κουζίνας, η κρεμώδης σύσταση μπορεί να είναι ήδη εμφανής μετά από περίπου τρια ή τέσσερα.

Μεταξύ των αναμείξεων, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα (σιλικόνης εάν είναι δυνατό) για να σπρώχνετε κάθε τόσο το μείγμα προς τα κάτω. Συνεχίστε να αναμειγνύετε (με δεκάλεπτα διαλείμματα!) μέχρι να πάρετε έναν λεπτό πουρέ.

Και αυτό είναι όλο!

Γεμίστε βιδωτά βάζα και αποθηκεύστε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος. Εάν σχηματιστεί μια μεμβράνη λαδιού στον πουρέ σας, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό το λάδι στην πραγματικότητα συντηρεί τον πουρέ αμυγδάλου σας και μπορείτε απλά να τον ανακατέψετε πριν από την κατανάλωση.

Τώρα έχετε το δικό σας νόστιμο και θρεπτικό αμυγδαλόβούτυρο. Χρησιμοποιήστε το σε μπάρες ενέργειας, smoothies, κέικ, ψωμάκια ή σε οποιαδήποτε άλλη συνταγή απαιτεί αμυγδαλόβούτυρο.

Γρήγορο και εύκολο αμυγδαλόβούτυρο

Αν δεν έχετε χρόνο ή υπομονή να μουλιάσετε ή να ψήσετε τα αμύγδαλα, μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως με το βήμα 3 ή 4. Το αμυγδαλόβουτυρο σας θα είναι πιο πηχτό και θα έχει πιο έντονη γεύση, αλλά θα είναι ακόμα νόστιμο.

Απολαύστε!

Γιατί να φτιάξετε το δικό σας αμυγδαλόβούτυρο;

  • Είναι πιο οικονομικό από το έτοιμο αμυγδαλόβούτυρο.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα αμύγδαλα, τα οποία είναι πιο θρεπτικά από τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα που χρησιμοποιούνται συνήθως στο έτοιμο αμυγδαλόβούτυρο.
  • Μπορείτε να προσαρμόσετε τη γεύση και την υφή του αμυγδαλοβούτυρου σας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Δοκιμάστε διαφορετικές συνταγές

Μόλις μάθετε πώς να φτιάχνετε βασικό αμυγδαλόβούτυρο, μπορείτε να ξεκινήσετε να πειραματίζετε με διαφορετικές συνταγές. Δοκιμάστε να προσθέσετε μπαχαρικά, όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο, ή γλυκαντικά, όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε άλλους ξηρούς καρπούς ή σπόρους για να δημιουργήσετε ένα πιο πλούσιο και θρεπτικό αμυγδαλόβούτυρο.

Συμβουλή: Αν αποθηκεύεται καλά και με καθαρά σκεύη κουζίνας, το αμυγδαλοβούτυρο μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και για αρκετούς μήνες.

Συνταγές με πουρέ αμυγδάλου
Με μια φρέσκια, σπιτική πάστα αμυγδάλου στο ντουλάπι σας, μπορείτε αμέσως να αρχίσετε να περιηγείστε σε πολλές συνταγές. Για παράδειγμα, τι θα λέγατε να προσθέσετε τον δικό σας πουρέ αμυγδάλου σε μερικές τραγανές μπάρες ενέργειας ή σε αυτές τις υγιεινές ενεργειακές μπάλες; Η συνταγή για ένα γλυκό άλειμμα αμυγδάλου είναι επίσης κατάλληλη για τη χρήση της πάστας αμυγδάλου σας και ως μυστική συμβουλή για ροφήματα σοκολάτας. Απλώς αντικαταστήστε το φυτικό γάλα με μία έως δύο κουταλιές της σούπας πάστα αμυγδάλου και 100 ml νερό.

Όχι μόνο τα γλυκά πιάτα επωφελούνται από την εκλεπτυσμένη γεύση της αμυγδαλόπαστας, αλλά και αλμυρές συνταγές, όπως νόστιμες σάλτσες σαλάτας ή κατσαρόλες, αποκτούν μια ιδιαίτερα νόστιμη πινελιά με τη σπιτική αμυγδαλόπαστα. Αντί να τα γαρνίρετε με τυρί, γιατί να μην τα αλείψετε με πάστα αμυγδάλου!

Ειδικά αν ενδιαφέρεστε για vegan συνταγές, αξίζει να συμπεριλάβετε την πάστα αμυγδάλου στη μαγειρική σας και, για παράδειγμα, δοκιμάστε μια εναλλακτική μαγιονέζα από πάστα αμυγδάλου, λινέλαιο, μουστάρδα, χυμό λεμονιού και αλάτι.

Υπάρχουν περισσότερες από αρκετές ιδέες συνταγών με τον εκλεκτό, αυτό σπιτικό πουρέ. Για ποιο λόγο θα χρησιμοποιούσατε εσείς το αμυγδαλοβούτυρο; Γράψτε τις εμπειρίες σας παρακάτω στα σχόλια!

Απολαύστε το!

Το αμυγδαλόβούτυρο είναι μια νόστιμη και θρεπτική λιχουδιά που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο.

Αμυγδαλοβούτυρο (αμυγδαλόκρεμα, αμυγδαλόπαστα)

Το αμυγδαλόβούτυρο είναι μια νόστιμη και θρεπτική λιχουδιά που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο.
Prep Time 5 minutes
τουλάχιστον 8 ώρες μούλιασμα 1 day
Total Time 1 day 5 minutes
Course Vegan, Vegetarian

Ingredients
  

  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ολόκληρα (περίπου 170 γρ.)
  • 1-2 κτσ νερό ή γάλα προαιρετικά

Instructions
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Απλώστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και ψήστε τα για 10-15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Αφήστε τα αμύγδαλα να κρυώσουν εντελώς.
  • Προσθέστε τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.
  • Εάν θέλετε μια πιο κρεμώδη πάστα, προσθέστε λίγο νερό ή γάλα, χτυπήστε και απολαύστε!

Notes

Για να έχετε μια πιο λεπτή γεύση, μπορείτε να μουλιάσετε τα αμύγδαλα σε νερό για 8-12 ώρες πριν τα ψήσετε.
Εάν τα αμύγδαλα είναι πολύ σκληρά, μπορείτε να τα προσθέσετε στο μπλέντερ με λίγο νερό ή γάλα και να τα χτυπήσετε μέχρι να μαλακώσουν.
Μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά ή γλυκαντικά για να προσαρμόσετε τη γεύση του αμυγδαλοβούτυρου σας.

Διάρκεια ζωής:
Το αμυγδαλόβουτυρο διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες.
 
Keyword αμύγδαλα

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα