Σπιτική Σάλτσα NOμάτας

Εναλλακτική εκδοχή της κλασικής σάλτσα Ντομάτας -> Χωρίς Ντομάτα

Αυτή η εναλλακτική, κλασική σάλτσα ντομάτας, (για το αυτοάνοσο πρωτόκολλο AIP), είναι vegan και φυσικά χωρίς να περιέχει κάποιο φυτό από την κατηγορία των νυχτολούλουδων (nightshades), είναι τόσο παρόμοια σε γεύση με τη σάλτσα ντομάτας, που μπορεί να ξεγελάσετε ακόμα και τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας που τρώνε ντομάτα.

Αυτή η σάλτσα «ΝΟμάτας», όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι μια σάλτσα μαρινάρα χωρίς ντομάτα. Δεδομένου ότι τα λαχανικά στην κατηγορία νυχτολούλουδα είναι απαγορευτικά για το αυτοάνοσο πρωτόκολλο (AIP), η κοινότητα έχει γίνει πολύ δημιουργική στη δημιουργία υποκατάστατων για σάλτσες ντομάτας.

Μετά από περίπου δύο χρόνια πειραματισμών, έφτιαξα αυτή τη συνταγή για την εναλλακτική σάλτσα ντομάτας.

Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει τους αγαπημένους μου συνδυασμούς λαχανικών και βοτάνων για να μιμηθώ τη γεύση της ντομάτας χωρίς να έχω τη γεύση παντζαριού. Αν και είμαι μεγάλη θαυμάστρια των παντζαριών, δεν είναι ακριβώς αυτό που έχω όρεξη όταν αναδημιουργώ σάλτσα ντομάτας. Στην πραγματικότητα, τα πολλά παντζάρια σε μια συνταγή σάλτσας ντομάτας μπορεί να κάνουν το τελικό προϊόν αχαρακτήριστα γλυκό και γήινο.

Τι θα χρειαστείτε για αυτή την σάλτσα (χωρίς ντομάτα):

Αυτά τα λαχανικά δημιουργούν τη βάση αυτής της συνταγής. Μην ανησυχείτε, δεν θα γευτείτε τα παντζάρια εδώ μέσα. Ο συνδυασμός του γήινου παντζαριού με τα γλυκά καρότα και την κολοκύθα είναι απόλυτα ισορροπημένος σε αυτή τη συνταγή.
Αποξηραμένα βότανα (θυμάρι, βασιλικός, δεντρολίβανο και ρίγανης) – αυτά τα καρυκεύματα προσδίδουν μια ιταλική γεύση που θυμίζει παραδοσιακή σάλτσα ντομάτας. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φρέσκα μυρωδικά, αν τα έχετε, για ακόμη περισσότερη γεύση.
Ξύδι από κόκκινο κρασί – προσφέρει μια κλασική όξινη γεύση που μιμείται τη γεύση που συνήθως προσφέρει η ντομάτα.
Μέλι – χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα για να εξισορροπήσει τέλεια την οξύτητα. Αντικαταστήστε το με σιρόπι σφενδάμου για μια vegan εκδοχή.
Θαλασσινό αλάτι – για το καρύκευμα
Ελαιόλαδο – χρησιμοποιείται για το σοτάρισμα των λαχανικών. Χρησιμοποιώ πάντα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Πώς να φτιάξετε την σάλτσα

Αρχικά, σοτάρετε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζωμό.
Στη συνέχεια, προσθέστε τα υγρά σας και αφήστε την κατσαρόλα να πάρει μια χαμηλή βράση.
Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς.
Τέλος, μεταφέρετε τα λαχανικά στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τα στη συνοχή της επιλογής σας.

Αυτή η σάλτσα μοιάζει τόσο πολύ σε γεύση και εμφάνιση με τη σάλτσα ντομάτας, που μπορεί να ξεγελάσετε ακόμα και τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας που τρώνε ντομάτα.

Σπιτική Σάλτσα NOμάτας

Αυτή η σάλτσα NΟμάτας μοιάζει τόσο πολύ στη γεύση με τη σάλτσα ντομάτας, που μπορεί να ξεγελάσετε ακόμα και τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας που τρώνε ντομάτα.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 50 minutes
Course Vegan, Σάλτσες-Μαρινάδες
Cuisine Αμερική, Ιταλία
Servings 4 μερίδες

Ingredients
  

  • 1,5 κτσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε κύβους
  • 5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
  • 1 φλιτζάνι καρότο κομμένο σε κύβους (περίπου 2 μεσαίου μεγέθους καρότα) (128 γρ)
  • 1 φλιτζάνι σέλινο σε κύβους (101 γρ)
  • 1 φλιτζάνι κολοκύθα σε κύβους (140 γρ)
  • 1 παντζάρι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο σε κύβους (περίπου μισή κούπα)
  • 1 κτγ θυμάρι αποξηραμένο ή φρέσκο
  • 1 κτγ βασιλικός αποξηραμένος ή φρέσκος
  • 1 κτγ ρίγανη αποξηραμένη ή φρέσκια
  • 1 κτγ δεντρολίβανο αποξηραμένο ή φρέσκο
  • 2 κτγ θαλασσινό αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί (59 ml)
  • 1 κτγ μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό (474 ml)

Instructions
 

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλινο και την κολοκύθα και σοτάρετε 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε λίγο νερό αν χρειαστεί για να μην κολλήσουν.
  • Μόλις τα κρεμμύδια αρχίσουν να γίνονται διάφανα, προσθέστε τα παντζάρια, το αλάτι και τα αποξηραμένα βότανα και σοτάρετε 1-2 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, προσθέστε το ξύδι και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά για να εξατμιστεί το ξύδι.
  • Τέλος, προσθέστε το νερό και το μέλι. Αφήστε το να πάρει μια χαμηλή βράση, μειώστε τη φωτιά και σκεπάστε.
  • Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά ή μέχρι τα καρότα, τα παντζάρια και τα κολοκύθια να μαλακώσουν.
  • Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά σας, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα όλα να κρυώσουν.
  • Χτυπήστε τα υλικά σε μια λεία σάλτσα χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ ή μεταφέρετε τα προσεκτικά σε ένα μπλέντερ. Μόλις αναμειχθεί το μείγμα, αλατίστε όσο χρειάζεται για να το φέρετε στη γεύση σας.
Keyword Vegan, σάλτσα, Χωρίς γλουτένη

Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα