Σπιτική γκρανόλα (χωρίς ξηρούς καρπούς)

Μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες είναι ότι έχουν κάποιο μέλος αλλεργικό στους ξηρούς καρπούς.

Αυτή η δυσκολία μεγαλώνει όταν προσπαθούν να βρουν κάποια καλά δημητριακά για το πρωινό τους. Μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα σε διάφορα μαγαζιά, οι λίγες επιλογές που έχω βρει, φαίνονται όλες τόσο… βαρετές. Είναι κυρίως μόνο βρώμη, σε γελοία υψηλή τιμή. Προσπαθώντας να βρω μια λύση σε αυτό το θέμα, γιατί δεν είναι απλά να ανακατέψεις τη βρώμη με άλλα 2-3 συστατικά, πρέπει να έχεις όλη τη νόστιμη τραγανότητα και τις γεύσεις μιας καλής γκρανόλας, οπότε ξεκίνησα να βρω μια καλή εκδοχή. Τελικά βρήκα μια συνταγή και άρχισα να την τροποποιώ έτσι ούτως ώστε να δώσει όσο περισσότερη γεύση γινόταν. Το αποτέλεσμα; Μια γκρανόλα για την οποία τα παιδιά δεν λένε ποτέ όχι. Βασικό στην όλη διαδικασία, κάνει το το σπίτι να μυρίζει παραδεισένια όσο μαγειρεύεται.

Σπιτική γκρανόλα (χωρίς ξηρούς καρπούς)

Μια ακαταμάχητα τραγανή, λαχταριστή, σπιτική γκρανόλα χωρίς ξηρούς καρπούς και αρκετά εύκολο να το φτιάξετε σε λιγότερο από μία ώρα!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 34 minutes
Total Time 39 minutes
Course Πρωινό, Σνακ

Ingredients
  

  • ¼ κούπα λάδι καρύδας
  • κούπα σιρόπι σφενδάμου (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μέλι)
  • 3 κούπες βρώμη νιφάδες
  • 1 κτγ αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα
  • ½ κτγ κολοκυθόσποροι αποξηραμένοι, ανάλατοι
  • ½ κτγ ηλιόσποροι αποξηραμένοι, ανάλατοι
  • 1 κτγ κανέλα (το φθινόπωρο χρησιμοποιώ μπαχαρικό κολοκυθόπιτας)
  • κτγ κάρδαμο (προαιρετικά)
  • ½ κτγ αλάτι
  • 1 κτσ εκχύλισμα βανίλιας

Instructions
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170 βαθμούς.
    Βάλτε μια λαδόκολλα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε το λάδι καρύδας. Μόλις λιώσει, προσθέστε το σιρόπι σφενδάμου και ανακατέψτε να ενωθούν. Συνήθως, αφού ενωθούν καλά τα υγρά στοιχεία, αφήνω το κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά για να μην στερεοποιηθεί το λάδι.
  • Σε ένα μεγάλο σκεύος, ανακατέψτε τη βρώμη, τα φρούτα και τους σπόρους. Ανακατέψτε τα μαζί, φροντίζοντας να σπάσετε τυχόν μπαλάκια που έχουν δημιουργηθεί από τα φρούτα (σε αυτό το βήμα νομίζω πως το ανακάτεμα με τα χέρια είναι το ιδανικότερο).
  • Προσθέστε το αλάτι και την κανέλα και ανακατέψτε καλά.
    Ρίξτε το υγρό μίγμα (λάδι καρύδας, σιρόπι σφενδάμου) πάνω από τα ξηρά υλικά και ανακατέψτε τα για περίπου ένα λεπτό για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά καλυμμένα. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε άλλη μια φορά.
  • Απλώστε το μίγμα σε ένα ταψί και βεβαιωθείτε ότι η γκρανόλα έχει απλωθεί σχετικά ομοιόμορφα, σε ένα λεπτό στρώμα.
  • Βάλτε το ταψί στο φούρνο για περίπου 17 λεπτά.
    Βγάλτε το ταψί και αναποδογυρίστε τη γκρανόλα, σε μεγάλα κομμάτια, και ψήστε για άλλο τόσο.
    Βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει καλά.
  • Σερβίρετε με γάλα, γιαούρτι…….. και ό,τι άλλο θέλετε.
  • Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο.

Notes

Για πιο αργό ψήσιμο, βάλτε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήστε για 40 λεπτά, αφού περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αναποδογυρίστε τη σπιτική σας γκρανόλα σε μεγάλα κομμάτια, χωρίς να τη σπάσετε πολύ. Βάλτε το ταψί πίσω στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Αυτή η γκρανόλα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου, σε ένα ντουλάπι περίπου 2 εβδομάδες ή στο ψυγείο περίπου 2 μήνες, πάντα σε αεροστεγές δοχείο.

3 “μυστικά” για χοντροκομμένα κομματάκια Granola

Υπάρχουν 3 απλά μυστικά για να φτιάξετε τραγανή γκρανόλα:

Βεβαιωθείτε ότι τα ξηρά και υγρά μείγματα είναι καλά ενσωματωμένα. Τα ξηρά συστατικά πρέπει να υγραίνονται και να καλύπτονται πλήρως από τα υγρά συστατικά, ώστε να σχηματίζονται κομμάτια κατά το ψήσιμο. Βοηθάει επίσης αν τα συστατικά σας έχουν παρόμοιο μέγεθος, καθώς τα μεγαλύτερα/βαρύτερα κομμάτια (όπως οι ξηροί καρποί) μπορεί να προκαλέσουν το σπάσιμο των συσσωματωμάτων granola.

Πιέστε τη γκρανόλα σε μια επίπεδη, ομοιόμορφη στρώση στο ταψί. Αυτό επιτρέπει στη σπιτική σας γκρανόλα να ψηθεί σε ένα συμπαγές φύλλο (σχεδόν σαν κράκερ), το οποίο βοηθά στο σχηματισμό μεγαλύτερων κομματιών.

Ελαχιστοποιήστε το ανακάτεμα μέχρι το τέλος! Μην ανακατεύετε τη γκρανόλα όσο ψήνεται – απλά χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να αναποδογυρίσετε τα μεγάλα κομμάτια στη μέση της διαδικασίας. Στη συνέχεια, αφήστε τη γκρανόλα να κρυώσει εντελώς πριν την ανακατέψετε και τη σπάσετε σε κομμάτια.

Σημείωση: Αγοράζω τα περισσότερα από τα συστατικά για αυτή την συνταγή από το τμήμα με τα χύμα προϊόντα, γεγονός που την κάνει αρκετά φτηνή.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα