Αλάτι σέλινου

Ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει τα πιάτα σας και όχι μόνο. Το πρωταρχικό συστατικό είναι το επιτραπέζιο αλάτι και ο αρωματικός παράγοντας είναι το σέλινο. Το αλάτι σέλινου έχει ένα έντονο, πικρό-γλυκό άρωμα και γεύση που μοιάζει με σέλινο.

Τι είναι το αλάτι σέλινου;

Το αλάτι σέλινου στην απλή του μορφή είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που περιέχει αλεσμένους σπόρους σέλινου και αλάτι. Συνήθως θα βρείτε το μείγμα μπαχαρικών σε αλμυρά πιάτα, όπου προσθέτει μια νότα γεύσης σέλινου. Είναι επίσης ένα κύριο συστατικό γεύσης σε ένα Bloody Mary, ένα δημοφιλές κοκτέιλ.

Πώς να φτιάξετε αλάτι σέλινου

Φτιάξτε το δικό σας αλάτι σέλινου συνδυάζοντας αλεσμένους σπόρους σέλινου και αλάτι για να παράγετε μια γεύση παρόμοια με τα επώνυμα μείγματα που μπορεί να βρείτε στα καταστήματα τροφίμων ή σε εξιδεικευμένα μπαχαράδικα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε μια παραλλαγή του σπιτικού αλατιού σέλινου αλέθοντας φρέσκα φύλλα σέλινου, τα οποία πριν έχετε αποξηράνει και αναμειγνύοντας αυτή τη σκόνη με αλάτι. Μια τυπική αναλογία είναι, ενός μέρους (1 κτσ) αλεσμένων φύλλων σέλινου προς δύο μέρη (2 κτσ) ψιλού θαλασσινού ή επιτραπέζιου αλατιού.

Τρόποι χρήσης αυτού του αλατιού

Το αλάτι σέλινου είναι ένα ευπροσάρμοστο βασικό υλικό στο ντουλάπι σας, μπορείτε να το προσθέσετε σε πιάτα για επιπλέον άρωμα χωρίς να επιβαρύνετε τη γεύση του πιάτου. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε συνδυαστικά με άλλα μείγματα καρυκευμάτων. Αν μαγειρεύετε με διάφορα μείγματα μπαχαρικών, προσέξτε μόνο να μην χρησιμοποιείτε πολλαπλά μείγματα που περιέχουν αλάτι γιατί το τελικό σας πιάτο μπορεί να καταλήξει πολύ αλμυρό.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες, σαλάτες, κρέας, ψάρια και λαχανικά. Είναι επίσης ένα δημοφιλές συστατικό σε ορεκτικά και ποτά, όπως το Bloody Mary.

  • Προσθέστε μια πρέζα αλάτι σέλινου σε σούπες και σαλάτες για να ενισχύσετε τη γεύση τους.
  • Ρίξτε λίγο αλάτι σέλινου στο κρέας ή το ψάρι πριν το ψήσετε για να προσθέσετε μια επιπλέον γεύση.
  • Πασπαλίστε με αλάτι σέλινου λαχανικά όπως πατάτες, καρότα ή κολοκυθάκια για να τα δώσετε ένα νόστιμο άρωμα.
  • Χρησιμοποιήστε το αντί για απλό αλάτι σε κρύες σαλάτες, όπως πατατοσαλάτα, αυγοσαλάτα, τονοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα. Θα προσθέσει μια μοναδική γεύση πέρα από το συνηθισμένο αλάτι και το μαύρο πιπέρι.

Το αλάτι σέλινου είναι ένα ευέλικτο καρύκευμα που μπορεί να προσθέσει μια νόστιμη πινελιά σε πολλά διαφορετικά πιάτα.

Αλάτι σέλινου

Το αλάτι σέλινου είναι ένα απλό αλλά νόστιμο καρύκευμα που μπορεί να προσθέσει μια πινελιά γεύσης σε πολλά διαφορετικά πιάτα. Είναι εύκολο να φτιαχτεί στο σπίτι και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Prep Time 5 minutes
Total Time 5 minutes
Course Καρυκεύματα
Servings 1 βαζάκι

Ingredients
  

Βασική αναλογία

  • 1 κτσ σέλινο σκόνη
  • 2 κτσ αλάτι (χρησιμοποιήστε επιτραπέζιο αλάτι ή ψιλό θαλασσινό αλάτι)

Instructions
 

Απλή και γρήγορη μορφή

  • Προσθέστε τους σπόρους σέλινου σε ένα μύλο μπαχαρικών ή σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τους σε λεπτή σκόνη (παρόμοια με τη σύσταση του επιτραπέζιου αλατιού).
  • Συνδυάστε τον αλεσμένο σπόρο σέλινου με το αλάτι και ανακατέψτε και τα δύο καλά.
  • Αδειάστε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο ή βάζο μπαχαρικών, όπου θα διατηρηθεί έως και ένα χρόνο.

Με τη χρήση φύλλων σέλινου

  • Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα αποξηράνετε.

Η τεμπέλικη προσέγγιση

  • Απλώσετε τα φύλλα σε ένα πιάτο και να τα ανακατεύετε μερικές φορές την ημέρα μέχρι να τα αισθανθείτε στεγνά και εύθρυπτα στην αφή.

Αν βιάζεστε

  • Μπορείτε να στεγνώσετε τα φύλλα σέλινου σε έναν αφυγραντήρα τροφίμων ή σε στο φούρνο σε χαμηλότερη θερμοκρασία, με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή. Αν επιλέξετε αυτή την τελευταία μέθοδο, μην απομακρυνθείτε από το φούρνο. Τα φύλλα σέλινου θα στεγνώσουν γρήγορα και σίγουρα δεν θέλετε να ψηθούν ή, ακόμα χειρότερα, να καούν.
  • Αφήστε τα φύλλα σέλινου να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια, αλέστε τα και αναμείξτε τα με βασική αναλογία το 1 προς 2 που σας δίνουμε πιο πάνω.
  • Αποθηκεύστε το έτοιμο αλάτι σέλινου σε αεροστεγές δοχείο.
Keyword σέλινο

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα