Γαλλικό τοστ με φράουλες, κρέμα βανίλιας με κατσικίσιο τυρί και βασιλικό

Το γαλλικό τοστ είναι ένα κλασικό πρωινό πιάτο που αποτελείται από ψωμί που έχει μουλιάσει σε ένα μείγμα αυγών και γάλακτος και στη συνέχεια τηγανίζεται. Είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να γίνει σχεδόν από οποιονδήποτε.

Με καταγωγή από την Γαλλία, είναι πλέον δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της συνταγής, αλλά η βασική ιδέα είναι η ίδια. Το ψωμί μουλιάζεται σε ένα μείγμα αυγών, γάλακτος και άλλων υλικών, όπως ζάχαρη, αλάτι, κανέλα ή βανίλια. Στη συνέχεια, το ψωμί τηγανίζεται μέχρι να γίνει τραγανό και χρυσαφένιο.

Μπορεί να σερβιριστεί με ζάχαρη, σιρόπι, φρούτα, σοκολάτα ή άλλα toppings. Είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να φτιάξετε το τέλειο γαλλικό τοστ:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο ψωμί. Το φρέσκο ψωμί θα απορροφήσει καλύτερα το μείγμα αυγών και γάλακτος και θα γίνει πιο τραγανό.
  • Μην παραγεμίσετε το τηγάνι. Το τηγάνι πρέπει να είναι μόνο ελαφρώς λαδωμένο για να μην κολλήσει το γαλλικό τοστ.
  • Τηγανίστε το γαλλικό τοστ σε μέτρια φωτιά. Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, το γαλλικό τοστ θα καεί εξωτερικά και θα παραμείνει ωμό στο εσωτερικό.
  • Σερβίρετε το γαλλικό τοστ αμέσως για να είναι τραγανό και ζεστό.

Το βρίσκω υπερτιμημένο σαν γλυκό στα περισσότερα εστιατόρια, όπου κι αν βρίσκονται αυτά, επειδή στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από απλά μπαγιάτικο ψωμί βουτηγμένο σε ένα μείγμα αυγών και γάλακτος. Συνήθως συνοδεύεται από σιρόπι ή φρούτα και αυτό είναι όλο. Εγώ εδώ πρόσθεσα λίγο κατσικίσιο τυρί και κρέμα βανίλιας και ήταν τέλειο. Ο βασιλικός δεν είναι απαραίτητος, αλλά προσθέτει λίγη φρεσκάδα και μπορεί επίσης να αντικατασταθεί από δυόσμο.

Γαλλικό τοστ με φράουλες, κρέμα βανίλιας με κατσικίσιο τυρί και βασιλικό

Το γαλλικό τοστ είναι ένα κλασικό πρωινό πιάτο, τόσο εύκολο που μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, ένα νόστιμο και χορταστικό πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Course Brunch, Επιδόρπιο, Σνακ
Cuisine Γαλλία
Servings 4

Ingredients
  

Για τις φράουλες

  • 400 γρ φράουλες
  • 120 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 λοβό βανίλια (εσωτερικό και εξωτερικό)
  • 200 ml νερό

Για την κρέμα από κατσικίσιο τυρί

  • 100 γρ κατσικίσιο τυρί (μαλακό συσκευασμένο ή φρέσκο)
  • 1 κτσ γιαούρτι
  • 1 κτσ χυμός πορτοκαλιού φρέσκο
  • ½ πορτοκάλι (το ξύσμα)
  • 15 γρ ζάχαρη (ανάλογα με τη γεύση)
  • 1 κτγ ζάχαρη βανίλιας

Για το ψωμί

  • 100 ml γάλα
  • 4 φέτες ψωμί
  • 2 αυγά
  • 3 κτγ ζάχαρη
  • 50 γρ γιαούρτι (προαιρετικά, ή κρέμα γάλακτος)

άλλα υλικά που θα χρειαστείτε

  • βασιλικό μερικά φύλλα
  • καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • βούτυρο (λίγο, πάντα χρειάζεται όταν κάνεις γαλλικές συνταγές)

Instructions
 

Για τις φράουλες

  • Σε μια κατσαρόλα βάζετε την καστανή ζάχαρη, τον πολτό και τον λοβό βανίλιας και το νερό και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Όταν το νερό πάρει βράση, συνεχίστε να σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα είδος σιροπιού.
  • Προσθέστε τις φράουλες και αφήστε τις στη φωτιά για 5 λεπτά.
    Αφήστε το στην άκρη.

Για την κρέμα με κατσικίσιο τυρί

  • Ανακατέψτε το κατσικίσιο τυρί και το ελληνικό γιαούρτι μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ξανά καλά.

Για το ψωμί

  • Ανακατέψτε το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη (και το γιαούρτι ή την κρέμα γάλακτος εάν τα χρησιμοποιήσετε), σε ένα ρηχό μπολ.
  • Ρίξτε μέσα το ψωμί ώστε να απορροφήσει το μείγμα.
  • Ρίξτε λίγο καλαμποκέλαιο σε ένα τηγάνι.
  • Προσθέστε στο τηγάνι το βουτηγμένο στο μείγμα ψωμί και τηγανίστε καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρισμα

  • Αφαιρέστε το, τοποθετήστε το σε ένα πιάτο, περιχύστε το με λίγο σιρόπι, απλώστε από πάνω την κρέμα κατσικίσιο τυρί και βάλτε λίγες φράουλες πάνω από το τυρί.
  • Κόβετε τον βασιλικό σε λεπτές λωρίδες και τον απλώνετε πάνω στο γαλλικό τοστ.

Notes

Μπορεί η καλύτερη εκδοχή για το ψωμί να είναι το φρέσκο, αλλά μιας και στην κουζίνα δεν πάει τίποτα χαμένο, και το μπαγιάτικο είναι μια χαρά, απλά θα το αφήσετε λίγη ώρα παραπάνω μέσα στο μείγμα για να μπορέσει να απορροφήσει αρκετό από το υγρό και να μαλακώσει, για να γίνει στο τηγάνι τραγανό και χρυσαφένιο.
Keyword Αυγό, κατσικίσιο τυρί, φράουλα, ψωμί

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα