Όταν χθες το βράδυ με κυρίευσε μια μικρή όρεξη για κάτι αλμυρό, οπότε δοκίμασα να φτιάξω scones με κατσικίσιο τυρί, αποξηραμένες ντομάτες και φρέσκα μυρωδικά. Είμαι ήδη οπαδός των scones με μαρμελάδα και τυρί κρέμα, αλλά έχουν υπέροχη γεύση και σε αλμυρά. Λίγο βούτυρο και καπνιστό ζαμπόν ή απλά με λίγο ελαιόλαδο μπορούν να καλύψουν γευστικά μέχρι και τους πιο δύσκολους.
Αντί να χρησιμοποιήσω απλό αλεύρι, χρησιμοποίησα βιολογικό αλεύρι, το οποίο είναι ένα μείγμα από αλεύρι από σιτάρι και αλεύρι ολικής άλεσης… και πρέπει να πω ότι ταιριάζει πολύ καλά.
Την επόμενη φορά ίσως χρησιμοποιήσω λίγο περισσότερο κατσικίσιο τυρί, καθώς η γεύση δεν ήταν αρκετά έντονη για μένα, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, εξαρτάται από τα διαφορετικά γούστα.
Scones ολικής άλεσης με κατσικίσιο τυρί και αποξηραμένες ντομάτες
Ingredients
- 70 γρ ξηροί καρποί Ποικιλία ξηρών καρπών (εγώ χρησιμοποίησα ηλίανθο και κουκουνάρι)
- 75 γρ κατσικίσιο τυρί
- 40 γρ λιαστές ντομάτες
- 280 γρ αλεύρι
- ¼ κτγ αλάτι
- 2 κτγ μπέικιν πάουντερ
- ½ κτσ ζάχαρη
- 85 ml γάλα κρύο
- 2 αυγά
- 125 γρ βούτυρο κρύο (σε κύβους)
Για κάθε ένα scone
- ¼ κτσ βασιλικό
- ¼ κτσ μαϊντανό
Instructions
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°.
- Φρυγανίστε για λίγο το μείγμα των ξηρών καρπών σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι.
- Τρίψτε χοντρά το τυρί και ψιλοκόψτε τις ντομάτες. Ανακατέψτε τα πάντα μαζί με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
- Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
- Χτυπήστε τα αυγά και το κρύο γάλα μαζί.
- Προσθέστε το βούτυρο στο μείγμα αλευριού και ζυμώστε για λίγο με τα δάχτυλά σας για να κρατήσετε τη ζύμη χαλαρή. Προσθέστε το μείγμα με το γάλα και ανακατέψτε για λίγο με ένα πιρούνι μέχρι να σχηματιστεί μια τραχιά ζύμη (μην ζυμώνετε πολύ γιατί τα κουλουράκια θα γίνουν σκληρά!!!). Τώρα προσθέστε το μείγμα τυριού και ανακατέψτε ξανά για λίγο.
- Σχηματίστε κύκλους πάχους περίπου 2 εκατοστών και τοποθετήστε τους σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Μπορείτε να αποφασίσετε το μέγεθος των scones, εγώ έκανα 12, οπότε είναι λίγο μικρότερα!
- Τώρα βάλτε τα στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά μέχρι τα scones να ροδίσουν ελαφρά. Βγάλτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν. Σερβίρετε με βούτυρο, αλάτι, ελαιόλαδο κλπ.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.