Κέικ βανίλια κανέλα

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι λατρεύω τα γλυκά πρωινά, είτε πρόκειται για τηγανίτες είτε για ντόνατς. Αυτή η συνταγή για κέικ βανίλιας με κανέλα είναι η αγαπημένη της οικογένειας γιατί βγαίνει τέλεια κάθε φορά. Όταν έχω όρεξη για κάτι γλυκό το πρωί, αυτό το κέικ είναι αυτό που παίρνω. Αυτό το κέικ με κανέλα ταιριάζει υπέροχα με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ ή ένα παγωμένο ποτήρι γάλα. Μου αρέσει να το φτιάχνω για πρωινό τα Σαββατοκύριακα και για γιορτές όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα.

Γιατί αγαπώ αυτή τη συνταγή

Κοινά συστατικά: Μην πτοηθείτε από τον μακρύ κατάλογο των συστατικών. Για να διευκολύνω την προετοιμασία αυτής της συνταγής, παραθέτω κάθε συστατικό σε κάθε τμήμα της συνταγής. Για παράδειγμα, το αλεύρι αναγράφεται 3 φορές αφού χρησιμοποιείται και στα 3 στρώματα. Στοιχηματίζω ότι έχετε ήδη όλα τα συστατικά για αυτή τη συνταγή στο ντουλάπι ή το ψυγείο σας. Προχωρήστε και τσεκάρετε, εγώ θα περιμένω.

Χωρίς φανταχτερό εξοπλισμό: Φτιάχνω αυτή τη συνταγή μόνο με ένα σύρμα, ή ένα ξύλινο κουτάλι. Ούτε για την επικάλυψη χρειάζεται μπλέντερ ή μίξερ, χρησιμοποιώ απλά 2 πιρούνια.

Εύκολη παρασκευή: Αυτό είναι αυτό που μου αρέσει σε τέτοιου είδους συνταγές, γι’αυτό και τις αποκαλώ “ρίξε – ψήσε”. Θα ανακατέψουμε το μείγμα, τη γέμιση και την επικάλυψη και θα τα ρίξουμε σε ένα ταψί. Το βάζουμε στο φούρνο και ως δια μαγείας έχουμε ένα κέικ έτοιμο να το απολαύσουμε!

Υγρό κέικ που λιώνει στο στόμα σας: Χρησιμοποιώντας βούτυρο και γάλα, έχετε ένα πλούσιο, υγρό κέικ που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα σας.

Η επικάλυψη του κέικ: Ας είμαστε ειλικρινείς, τα ψίχουλα είναι το καλύτερο μέρος. Μπορεί να τα έβαλα ή να μην τα έβαλα στο στόμα μου ενώ το έφτιαχνα. Αυτό το κέικ πρέπει να έχει γενναιόδωρη επικάλυψη, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε λίγη σε κάθε μπουκιά.

Κέικ βανίλια κανέλα

Τι να μην αρέσει σε αυτό το κέικ με την πλούσια κανέλα και την ακαταμάχητη επικάλυψη από ψίχουλα. Η καλύτερη ιδέα για brunch!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour
Course Brunch, Γλυκά
Cuisine Αμερική
Servings 12 κομάτια

Ingredients
  

Για το κέικ

  • ½ φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
  • ¾ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 αυγό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¾ φλιτζάνι γάλα πλήρες

Για το μείγμα κανέλας

  • 3 κτσ βούτυρο μαλακό
  • 1 κτσ κανέλα
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

Για την επικάλυψη με ψίχουλα

  • 5 κτσ βούτυρο
  • ¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κτσ κανέλα

Instructions
 

Για το κέικ

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς ℃. Βουτυρώστε ένα ταψί 22×22 ή εάν έχετε ψεκάστε με αντικολλητικό σπρέι ψησίματος.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο και τη λευκή ζάχαρη. Ανακατέψτε τη βανίλια, το αυγό, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Ανακατέψτε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα.
  • Ρίξτε το μισό μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί.

Για το μείγμα κανέλας

  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το βούτυρο, το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
  • Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ανακατέψτε με ένα μαχαίρι κάνοντας μικρούς στροβίλους. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα από το κέικ από πάνω.

Για την επικάλυψη με ψίχουλα

  • Στο ίδιο μικρό μπολ, χρησιμοποιώντας 2 πιρούνια, χτυπήστε το βούτυρο, το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
  • Πασπαλίστε την επικάλυψη πάνω από το μείγμα του κέικ και πιέστε ελαφρά.
  • Ψήστε για 40-45 λεπτά, ή κάνοντας την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του να βγαίνει καθαρή.

Notes

Συμβουλές και κόλπα
Μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα: Ανακατέψτε τα υλικά σας μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί. Το υπερβολικό ανακάτεμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα σκληρό σφιχτό κέικ.
-Για τους τέλειους στρόβιλους κανέλας ρίξτε το μείγμα χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού. Στη συνέχεια στροβιλίστε με ένα μαχαίρι βουτύρου.
-Για να καταλάβετε αν το κέικ είναι έτοιμο βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή ή με λίγα ψίχουλα, είναι έτοιμο. Αν βγει με κουρκούτι, συνεχίστε το ψήσιμο σε βήματα των 2-3 λεπτών. Μην το παραψήσετε, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε ένα στεγνό κέικ.
-Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μαλακό και όχι λιωμένο βούτυρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επικάλυψη των ψίχουλων, καθώς το λιωμένο βούτυρο δεν θα σας δώσει το ίδιο αποτέλεσμα. Αν θέλετε να μαλακώσετε γρήγορα το βούτυρο, προτείνω να το κόψετε σε μικρότερους κύβους ή να το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα.
-Νομίζω ότι αυτό το κέικ είναι τέλειο ως έχει, αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα απλό γλάσο στην κορυφή αν θέλετε.
Keyword Για τον καφέ, Κέικ

Πώς το αποθηκεύω;
Προτείνω να αποθηκεύσετε αυτό το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου. Βεβαιωθείτε ότι το κέικ είναι καλά καλυμμένο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αεροστεγές δοχείο, όπως μια βάση για κέικ ή ένα δοχείο Tupperware. Ένα πιάτο καλυμμένο καλά με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη θα λειτουργήσει επίσης καλά.

Μπορώ να το καταψύξω;
Αυτό το κέικ καταψύχεται εύκολα. Θα παραμείνει φρέσκο στην κατάψυξη για διάστημα έως και 3 μήνες. Μπορείτε να το καταψύξετε ολόκληρο ή μεμονωμένες φέτες. Φροντίστε να τυλίξετε το κέικ με πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε μέσα σε μια σακούλα κατάψυξης. Βγάλτε και ξεπαγώστε μεμονωμένες φέτες όταν επιθυμείτε μια λιχουδιά πρωινού.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει;
Αυτό το κέικ θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα όταν αποθηκεύεται σωστά. Το δικό μου όμως δεν έχει κρατήσει ποτέ τόσο πολύ! Μπορείτε να αποθηκεύσετε το κέικ στο ψυγείο για να διαρκέσει μερικές μέρες περισσότερο ή να το φυλάξετε στην κατάψυξη, ώστε να μπορείτε να έχετε κέικ όποτε σας πιάνει η λιγούρα.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα