Πίτσα με βάση από μελιτζάνα

Μερικές φορές οι ιδέα είναι τόσο απλή και αυτή σίγουρα είναι, γρήγορη, απλή και χαμηλή σε υδατάνθρακες συνταγή.

Πίτσα με βάση από μελιτζάνα

Μίνι πίτσες φτιαγμένες με φέτες μελιτζάνας που είναι νόστιμες, εύκολες στην παρασκευή τους και ιδανικές για να περάσουν τα λαχανικά στα παιδιά
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Αναμονή στο αλάτισμα της μελιτζάνας 30 minutes
Course Ορεκτικά, Σνακ

Ingredients
  

  • 2-3 μελιτζάνες μεγάλες
  • 1 κτσ αλάτι για το πασπάλισμα τις μελιτζάνας για να βγάλει τα υγρά τις
  • 2 κτσ ελαιόλαδο για το άλειμμα της μελιτζάνας πριν το ψήσιμο
  • 2 κτσ ιταλικό μείγμα μπαχαρικών για το πασπάλισμα της μελιτζάνας πριν το ψήσιμο
  • 10 φύλλα βασιλικού μεγάλα, κομμένα σε λωρίδες (προαιρετικό)
  • φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • φλιτζάνι μοτσαρέλα τριμμένο έτοιμο μείγμα με χαμηλά λιπαρά
  • μπούκοβο για το πασπάλισμα της πίτσας στο τέλος (προαιρετικό)

Σάλτσα

  • 2-3 κτσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο μεγάλες, πολύ ψιλοκομμένες
  • 2 φλιτζάνια ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους ή μια κονσέρβα καλής ποιότητας ψιλοκομμένες ντομάτες με το υγρό τους
  • ½ κτγ ιταλικό μείγμα μπαχαρικών
  • ¼ κτγ ρίγανη αποξηραμένη

Instructions
 

  • Κόβουμε τα δύο άκρα της μελιτζάνας. Στη συνέχεια κόβουμε σε φέτες πάχους 2εκ. (προσπαθούμε να έχουμε το ίδιο πάχος σε όλες τις φέτες!)
  • Βάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας σε ένα διπλό στρώμα από χαρτί κουζίνας και πασπαλίζουμε και τις δύο πλευρές με αρκετό αλάτι. Αφήνουμε να καθίσουν οι μελιτζάνες με το αλάτι για περίπου 30 λεπτά για να αποβάλουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. (Μετά από την πάροδο 15 λεπτών, ξεκινάμε να προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190℃)

Ενώ η μελιτζάνα μας κάθεται στο χαρτί, εμείς κάνουμε τη σάλτσα.

  • Ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. ελαιόλαδο (ανάλογα με το τηγάνι σας) και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο λίγο μέχρι να αρχίσει να δίνει τα αρώματά του. (Δεν το αφήνουμε να πάρει καφέ χρώμα γιατί θα μας δώσει μια πικρή γεύση στη σάλτσα.)
    Προσθέτουμε τα κομματάκια της ντομάτας, το ιταλικό μείγμα μπαχαρικών, και τη ρίγανη και αφήνουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει μέχρι να πήξει, σπάζουμε τα μεγάλα κομμάτια από τις ντομάτες με ένα πιρούνι καθώς μαγειρεύετε. (Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται, κατά διαστήματα ρίχνουμε μερικές κουταλιές όσο σιγοβράζει, έτσι τη διατηρούμε ζεστή σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μας χρειαστεί για τις φέτες μελιτζάνας.)

Επιστρέφουμε στις μελιτζάνες

  • Μετά από 30 λεπτά, σκουπίζουμε τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας (αυτό αφαιρεί επίσης το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού.)
  • Ψεκάζουμε με ελαιόλαδο ένα ρηχό ταψί, βάζουμε τις μελιτζάνες μέσα, αλείφουμε την πάνω μεριά της κάθε φέτας με ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε με το ιταλικό μείγμα μπαχαρικών. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε περίπου 25 λεπτά (αλλά προσέχουμε τις μελιτζάνες γιατί ανάλογα με το μέγεθός τους θα είναι και ο χρόνος ψησίματος, ώστε οι φέτες να μην χάσουν το σχήμα τους.)
  • Ενώ οι μελιτζάνες είναι στο φούρνο, κόβουμε σε λεπτές φέτες τα φρέσκα φύλλα βασιλικού (αν χρησιμοποιήσουμε) και τα ανακατεύουμε την φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα με το μείγμα μοτσαρέλας με χαμηλά λιπαρά.
  • Μετά από 25 λεπτά, ή όταν οι φέτες της μελιτζάνας είναι έτοιμες, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γυρίζουμε τον φούρνο στο γκριλ.
  • Απλώνουμε μερικές κουταλιές σάλτσα στην κάθε φέτα μελιτζάνας, πασπαλίζουμε με βασιλικό (αν χρησιμοποιήσουμε) και στην κορυφή βάζουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα τυριού.
  • Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, προσέχουμε τις “πίτσες” κάτω από το γκριλ μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει ελαφρά. (Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει μόνο μερικά λεπτά.)
  • Σερβίρετε ζεστό, με λίγο μπούκοβο στην άκρη για όποιον θέλει να πασπαλίσει τις μελιτζάνες του για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.
Keyword Γρήγορα, Εύκολα

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα