Είναι ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο που είναι ιδανικό για χειμωνιάτικα γεύματα. Η ζεστή γέμιση από φακές και λαχανικά και ο λευκός πουρές πατάτας είναι μια τέλεια ζεστή αγκαλιά για να σας ζεστάνει από μέσα προς τα έξω.
Μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή
Αυτή η πίτα του βοσκού είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για όσους αναζητούν ένα πιάτο χωρίς κρέας. Οι φακές είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και σιδήρου. Τα λαχανικά στη γέμιση προσθέτουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και γεύση.
Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή
Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι. Η γέμιση μπορεί να προετοιμαστεί εκ των προτέρων και να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Ο πουρές πατάτας μπορεί να γίνει στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μια κατσαρόλα.
Δοκιμάστε το και θα το λατρέψετε!
Vegan Πίτα του βοσκού
Ingredients
Γέμιση
- 200 γρ φακές (χρησιμοποίησα τις καφέ)
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 καρότα
- 1 πράσο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 κτγ σπόροι μουστάρδας
- 2 κτσ πελτές ντομάτας
- 2 κτσ ξύδι από κόκκινο κρασί
- ζωμό λαχανικών
- 1 κτσ σιρόπι σφενδάμου
- 1 κτγ θυμάρι αποξηραμένο
- 1 κτγ ματζουράνα αποξηραμένη
Πουρές πατάτας
- 1 κιλό πατάτες βρασμένες μέχρι να αλευρώσουν
- 300 ml φυτικό γάλα
- λάδι προαιρετικά
Instructions
- Καθαρίστε τις πατάτες, κόψτε τις σε μικρά κομμάτια και μαγειρέψτε τις.
- Ψιλοκόψτε τα καρότα, το πράσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, τις πιπεριές κόψτε τις σε μικρά κομμάτια.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τσιγαρίστε για λίγο τα κρεμμύδια, τους σπόρους μουστάρδας και το σκόρδο και στη συνέχεια προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και τσιγαρίστε για άλλα 2 λεπτά.Ο πελτές ντομάτας δεν πρέπει να καεί, διαφορετικά αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέστε τα λαχανικά και τηγανίστε για άλλα 2 – 3 λεπτά.
- Προσθέστε τις φακές, ανακατέψτε για λίγο και σβήστε με το ξύδι.Προσθέστε αρκετό ζωμό για να καλύψετε γενναιόδωρα τις φακές.Προσθέστε το σιρόπι και τα βότανα, ανακατέψτε και αφήστε τα να πάρουν μια βράση.Μόλις πάρει βράση, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 30 λεπτά.Συνεχίζετε να ανακατεύετε και προσθέτετε λίγο ζωμό ανάλογα με τις ανάγκες.Προσέξτε να μην προσθέσετε πολύ ζωμό στα τελευταία 10 λεπτά, οι φακές δεν πρέπει να επιπλέουν στο τέλος αλλά να έχουν απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά.
- Όταν οι πατάτες μαγειρευτούν, στραγγίστε τα υγρά και πολτοποιήστε τις πατάτες με έναν πολτοποιητή.Προσθέστε το φυτικό γάλα και λίγο αλάτι, προαιρετικά προσθέστε εδώ λάδι ή μαργαρίνη, ανακατέψτε και αφήστε στην άκρη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
- Αδειάστε τα λαχανικά με τις φακές σε ένα ταψί και απλώστε πάνω τους τον πουρέ πατάτας.
- Ψήστε στο φούρνο για 25 λεπτά.Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τη λειτουργία γκριλ του φούρνου και ψήστε για άλλα 20 λεπτά.
- Αφήστε την πίτα του βοσκού να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά πριν τη σερβίρετε.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.