Νιόκι Ρικότα-Σπανάκι

Επιτέλους τόλμησα να φτιάξω νιόκι μόνη μου. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νόμιζα και δεν παίρνει πολύ χρόνο.

Έχουν καταπληκτική γεύση και ειδικά αν τα εμπλουτίσετε με άλλα υλικά εκτός από το βασικό συστατικό, τις πατάτες. Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη κάθε λογής υλικό, όπως ντομάτες, τρούφες, κάστανα, κολοκύθι, μυρωδικά ή όπως έκανα εγώ, σπανάκι και ρικότα. Με τα νιόκι με ρικότα και σπανάκι, μπορείτε ακόμη και να παραλείψετε τις πατάτες και να βασιστείτε σχεδόν αποκλειστικά σε αυτά τα δύο υλικά.

Το σημαντικό με τα φρέσκα ζυμαρικά είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν κολλάνε μεταξύ τους. Γι’ αυτό φρόντισα κατά την προετοιμασία να πασπαλίσω τα νιόκι με αρκετό αλεύρι ώστε να μην κολλήσουν. Αλλά ακόμα και αυτό που έκανα δεν είναι ιδανικό, γιατί δεν ξεκολλάει εύκολα αργότερα από τα νιόκι και έτσι μαγειρεύεται μαζί με αυτά, οπότε, αλεύρι συν το νερό καταλήγει σε ένα γλοιώδες υγρό. Έτσι, είτε προσπαθείτε προσεκτικά να απαλλαγείτε από το αλεύρι πριν από το μαγείρεμα είτε, πράγμα που είναι καλύτερο, χρησιμοποιείτε χοντρό αλεύρι αραβοσίτου (πολέντα). Δεν κολλάει στα ζυμαρικά και το ξεφορτώνεστε εύκολα πριν το μαγείρεμα.

Τα ζυμαρικά μπορούν να σερβιριστούν με οποιεσδήποτε σάλτσες, αλλά θα πρέπει να είναι ελαφρώς συντονισμένες με τα υλικά των νιόκι. Αυτό που είναι απλό και νόστιμο είναι να τηγανίσετε τα νιόκι σε λίγο ελαιόλαδο.

Νιόκι Ρικότα-Σπανάκι

Έχουν καταπληκτική γεύση και ειδικά αν τους προσθέσετε και άλλα υλικά εκτός από τις πατάτες, όπως ντομάτα, τρούφα, κολοκύθι και πολλά μυρωδικά.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 3 minutes
Total Time 23 minutes
Course Κυρίως πιάτο
Cuisine Ιταλία

Ingredients
  

  • 300 γρ σπανάκι φρέσκο
  • 250 γρ ρικότα
  • 2 αυγά (τους κρόκους)
  • 50 γρ παρμεζάνα
  • 200 γρ αλεύρι
  • αλάτι για γεύση
  • πιπέρι για γεύση
  • μοσχοκάρυδο για γεύση

Instructions
 

  • Πλύνετε το σπανάκι και βάλτε το σε μια κατσαρόλα με το νερό να το καλύπτει. Σκεπάζουμε και αχνίζουμε μέχρι το σπανάκι να συρρικνωθεί και να μαλακώσει.
  • Πολτοποιήστε το σπανάκι με ένα μπλέντερ, βάλτε το σε ένα μπολ και προσθέστε τη ρικότα με τους δύο κρόκους αυγών και ανακατέψτε καλά.
  • Ρίχνετε μέσα την παρμεζάνα και αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε και λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο, αλλά ακόμα ελαφρώς κολλώδες μείγμα.
  • Με αλευρωμένα χέρια, πάρτε λίγη από τη ζύμη (περίπου στο μέγεθος της μισής παλάμης) και σχηματίστε ένα ρολό περίπου στο πλάτος του αντίχειρά σας. Κόψτε μικρά κομμάτια, τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι ή καλαμποκάλευρο. Επαναλάβετε το ίδιο μέχρι να μη μείνει άλλη ζύμη.
  • Βάλτε νερό με λίγο αλάτι να βράσει σε μια κατσαρόλα. Τοποθετήστε προσεκτικά τα νιόκι μέσα στο νερό και βράστε τα μέχρι να έρθουν στην επιφάνεια, (περίπου 2-3 λεπτά).
  • Αφαιρέστε τα με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε πιάτα. Με ένα πινελάκι, μπορείτε να τα αλείψετε με λιωμένο βούτυρο ή να τα περιχύσετε με μια άλλη σάλτσα.

Notes

Πρόταση συνοδευτικής σάλτσας
Σάλτσα γκοργκοντζόλα με λευκό κρασί
Keyword ρικότα, σπανάκι

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα