Γαλλική Κρεμμυδόσουπα

Είναι πανεύκολη στην εκτέλεσή της και ίσως το πιο νόστιμο πιάτο που μπορείς να φτιάξεις τις πολύ κρύες μέρες.

Κρεμμύδια που σιγοψήθηκαν με βούτυρο έχουν ενωθεί με καλό ζωμό και έχουν δώσει μια (τόσο όσο) παχύρρευστη σούπα που στην κορφή της δεσπόζει μια φέτα ψωμί με λιωμένο τυρί comte. Τι άλλο θες;

Πρώτα θα χρειαστείς έναν καλό ζωμό

Οι περισσότερες συνταγές για κρεμμυδόσουπα απαιτούν ένα έντονο ζωμό από κρέας. Μοσχαρίσια κόκαλα που πρώτα θα περάσεις από φούρνο και μετά στην κατσαρόλα για ζωμό, για να πάρεις το έντονο σκούρο χρώμα αλλά και τη γευστική βάση που απαιτεί αυτή η σούπα. Μπορείς να πας και πιο λάιτ. Ένας καλός ζωμός από κοτόπουλο ή ακόμα και λαχανικά θα την κάνει τη δουλειά. Για να πετύχεις το καφέ χρώμα, πρόσθεσε στο ζωμό λίγα αποξηραμένα πορτσίνι. Θα πάρεις και χρώμα αλλά και γεύση πολύ κοντινή σε αυτό που πρέπει να είναι αυτός ο ζωμός. Καλό θα είναι, αν θα φτιάξεις ζωμό από κρέας, να το έχεις κάνει από πριν και να έχεις αφαιρέσει όλο το λίπος που θα παραχθεί από το βράσιμο των κρεάτων. Το λίπος κάνει κακό στη σούπα. Μπλοκάρει τη γεύση κατά τη γνώμη μου.

Τα κρεμμύδια

Θα χρειαστείς περίπου 1.5 kg κρεμμύδια τα οποία θα κόψεις σε λεπτές ισομεγέθεις φέτες. Προσπάθησε να το κάνεις όσο πιο σωστά γίνεται αυτό. Δεν έχει τεράστια σημασία αλλά είναι ωραίο στο τελικό αποτέλεσμα να έχεις ισομεγέθη κομμάτια καραμελωμένου κρεμμυδιού στη σούπα που θα έχουν ψηθεί ομοιόμορφα. Σε βαθιά κατσαρόλα άρχισα να σοτάρεις τα κρεμμύδια με τρεις κουταλιές ανάλατο βούτυρο και μια κουταλιά ζάχαρη, σκεπασμένα σε μέτρια φωτιά. Ένα εικοσάλεπτο μετά προσθέτετε τρεις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνεις τη φωτιά λίγο ακόμα. Αφήνεις να σιγοψηθούν τα κρεμμύδια για περίπου μία ώρα ίσως και λίγο περισσότερο. Ανακατεύεις περιστασιακά δυό τρεις φορές στην ώρα προσπαθώντας να «ξύσεις» και να μαζέψεις από τον πάτο του σκεύους όλο τα καφετιά πραγματάκια που κολλάνε στον πάτο. Αυτά είναι γεμάτα νοστιμιά. Αυτά δίνουν βάθος στη γεύση της σούπας σου . Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας καστανόχρυσος πολτός από καραμελλωμένα κρεμμύδια. Να προσθέσω εδώ πως αυτή η δουλειά θέλει μια προσοχή. Έχε το νου σου, τα κρεμμύδια δεν πρέπει να καούν και αυτό συμβαίνει αν πας να τα ψήσεις σε δυνατή φωτιά.

Πώς αυτά τα πράγματα θα γίνουν σούπα

Στα καραμελλωμένα κρεμμύδια, προσθέτεις μια κουταλιά σούπας αλεύρι, δυναμώνεις τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύεις για ένα λεπτό. Προσθέτεις ένα ποτήρι ξηρό sherry ή λευκό κρασί και συνεχίζεις για ένα δίλεπτο ακόμα. Προσθέτεις το ζωμό στη σούπα και αφήνεις να σιγοβράσει για ένα μισάωρο έχοντας ελέγξει αν η σούπα σου είναι σωστή στο αλάτι και στο πιπέρι της. Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτεις δύο κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο και κατεβάζεις από τη φωτιά.

Το εντυπωσιακό φινάλε (πώς σερβίρεται)

Σε πυρίμαχα ατομικά σκεύη μοιράζεις τη σούπα, ενώ έχεις ανάψει το γκριλ του φούρνου σου. Πάνω από τη σούπα θα ισορροπήσεις σε κάθε σκεύος δύο φέτες καλό βουτυρωμένο ψωμί στο οποίο θα τρίψεις μπόλικο τυρί που λιώνει στο φούρνο. Βάλε τις σούπες κάτω από το γκρίλ μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. Αν δεν έχεις πυρίμαχα ατομικά σκεύη φτιάξει τις φέτες με το λιωμένο τυρί ξεχωριστά και ρίχτες στο τέλος πάνω στη σούπα. Οι Γάλλοι επιλέγουν ένα καλό τυρί comte για αυτή τη δουλειά, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο στη χρήση αυτού του σπουδαίου τυριού. Βάζεις όμως ό,τι θες φτάνει να λιώνει και να είναι καλής ποιότητας.
Αυτό που θα φας θα είναι ένα βαθύ και έντονο σε γεύση ζουμί από καραμελωμένα κρεμμύδια που η γεύση τους εντείνεται από το σέρι, το μπαλσάμικο και το ζωμό. Ο συνδυασμός με ψωμί και το λιωμένο τυρί είναι ίσως αυτό που πολλοί αποκαλούν παράδεισο. Δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο για γεύμα παρά μόνο ένα καλό κόκκινο κρασί και λίγη ακόμα κρεμμυδόσουπα.

Γαλλική Κρεμμυδόσουπα

Κρεμμύδια σιγοψημένα με βούτυρο σε έναν καλό ζωμό που δίνουν μια παχύρρευστη σούπα που στην κορφή της δεσπόζει μια φέτα ψωμί με λιωμένο τυρί, πανεύκολη στην εκτέλεσή και ίσως το πιο νόστιμο πιάτο που μπορείς να φτάξεις τις πολύ κρύες μέρες.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 2 hours
Course Σούπες
Cuisine Γαλλία

Ingredients
  

  • 1.5 κιλό κρεμμύδια σε λεπτές ισομεγέθεις φέτες
  • 2 κτσ βούτυρο ανάλατο
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κτσ αλεύρι
  • 1 ποτήρι sherry ξηρό ή λευκό κρασί
  • 2 κτσ ξύδι μπαλσάμικο

Instructions
 

Ζωμός

  • Χρειαζόμαστε ένα έντονο ζωμό από κρέας.
    Μοσχαρίσια κόκαλα που πρώτα θα περάσεις από φούρνο και μετά στην κατσαρόλα για ζωμό, για να πάρεις το έντονο σκούρο χρώμα αλλά και τη γευστική βάση που απαιτεί αυτή η σούπα.
    Αυτή είναι η δύσκολη εκδοχή.
    Πάμε σε μια πιο εύκολη.
    Ζωμός από κοτόπουλο ή λαχανικά θα την κάνει τη δουλειά που θέλουμε.
    Για να πετύχεις το καφέ χρώμα, βάζουμε στο ζωμό λίγα αποξηραμένα πορτσίνι, έτσι θα πάρει χρώμα και γεύση πολύ κοντινή στη δύσκολη εκδοχή.
    Εάν φτιάξουμε ζωμό από κρέας, καλά είναι να τον έχουμε κάνει από πριν και να έχουμε αφαιρέσει όλο το λίπος από το βράσιμο των κρεάτων.

Κρεμμυδόσουπα

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ισομεγέθεις φέτες και τα σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα με με τρεις κουταλιές ανάλατο βούτυρο και μια κουταλιά ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά.
    Ένα εικοσάλεπτο μετά προσθέτουμε τρεις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά λίγο ακόμα.
    Αφήνουμε να σιγοψηθούν τα κρεμμύδια για περίπου μία ώρα ίσως και λίγο περισσότερο. Ανακατεύουμε περιστασιακά δυό τρεις φορές προσπαθώντας να «ξύσουμε» και να μαζέψουμε από τον πάτο του σκεύους όλο τα καφετιά πραγματάκια που κολλάνε, αυτά είναι γεμάτα νοστιμιά.
    Μόλις έχουμε έναν καστανόχρυσο πολτό από καραμελλωμένα κρεμμύδια και για να πάρουμε αυτό το αποτέλεσμα προσέχουμε τη φωτιά να μην είναι δυνατή.
  • Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου.
    Προσθέτουμε ένα ποτήρι ξηρό sherry ή λευκό κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ένα δίλεπτο ακόμα.
    Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα μισάωρο έχοντας ελέγξει αν είναι σωστή στο αλάτι και στο πιπέρι.
    Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτουμε δύο κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Μοιράζουμε τη σούπα σε πυρίμαχα ατομικά σκεύη, ανάβουμε το γκριλ του φούρνου σου.
    Πάνω από τη σούπα βάζουμε μια με δύο φέτες καλά βουτυρωμένο ψωμί στο οποίο έχουμε τρίψει μπόλικο τυρί που λιώνει στο φούρνο.
    Βάζουμε τις σούπες στο γκρίλ μέχρι να λιώσει καλά το τυρί.

Photocredit:tasteatlas.com

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα