Ελβετική πασχαλινή τάρτα

Είναι ένα παραδοσιακό ελβετικό γλυκό, φτιαγμένο με μια βάση τάρτας και μια γέμιση από ρύζι, αυγά, ζάχαρη και μπαχαρικά.

Το γλυκό αυτό έχει μακρά ιστορία στην Ελβετία. Γίνεται για πρώτη φορά τον Μεσαίωνα, όταν ήταν ένα βασικό πιάτο την περίοδο του Πάσχα. Το ρύζι ήταν ένα φθηνό και θρεπτικό συστατικό που ήταν διαθέσιμο όλο το χρόνο, και τα αυγά ήταν ένα σύμβολο της γονιμότητας. Το γλυκό αυτό ήταν ένας παραδοσιακός τρόπος για να γιορτάσουν το Πάσχα και να ευλογήσουν την άνοιξη.

Σήμερα, εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές πιάτο στην Ελβετία. Γίνεται συχνά στο σπίτι από οικογένειες και σερβίρεται σε πασχαλινά δείπνα, είναι επίσης διαθέσιμο σε πολλά ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία στην Ελβετία.

Η βάση είναι λεπτή και αφράτη, ενώ η γέμιση είναι πλούσια και νόστιμη. Τα αυγά και το ρύζι προσθέτουν μια υφή και γεύση που είναι τόσο οικεία (θυμίζει απίστευτα το ρυζόγαλο) όσο και γιορτινή.

Ελβετική πασχαλινή τάρτα

Ελβετική πασχαλινή τάρτα, με γέμιση από ρύζι, αυγά και ζάχαρη, που θυμίζει πάρα πολύ το ρυζόγαλο. Είναι ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή πιάτο, ιδανικό για να γιορτάσετε το Πάσχα.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes
Course Vegetarian, Γλυκά
Cuisine Ελβετία
Servings 8

Ingredients
  

Η κρέμα

  • 400 ml γάλα σόγιας ή άλλο γάλα της επιλογής σας.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
  • 55 γρ σιμιγδάλι
  • 1 κτσ μαργαρίνη
  • 3 κτσ ζάχαρη (ή άλλο υποκατάστατο της ζάχαρης, όπως η ξυλιτόλη)

Η μαρέγκα

  • 20 γρ αμύγδαλα αλεσμένα
  • 2 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
  • 2 κτσ ζάχαρη (ή άλλο υποκατάστατο της ζάχαρης, όπως η ξυλιτόλη)

Για την πρώτη στρώση

  • 3 κτσ μαρμελάδα (τριαντάφυλλο, κυδώνι, βερίκοκο,….)

Instructions
 

  • Ετοιμάζετε τη ζύμη για τη βάση, ανοίγετε το φύλλο και το τοποθετείτε σε μια φόρμα για τάρτες.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Απλώστε με ένα κουτάλι τη μαρμελάδα σε λεπτή στρώση στη βάση της ζύμης.

Η κρέμα

  • Φέρνετε το γάλα σόγιας σε βρασμό, ανακατεύετε το αλάτι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το σιμιγδάλι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Ανακατεύετε τακτικά για να μην καεί τίποτα.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη (ή την ξυλιτόλη), τα αλεσμένα αμύγδαλα και τους κρόκους των αυγών και ανακατεύετε δυνατά.

Η μαρέγκα

  • Τώρα χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη.
  • Ανακατέψτε απαλά τα χτυπημένα ασπράδια στο μείγμα σιμιγδαλιού, ρίξτε τα πάνω στη ζύμη, στρώστε το μείγμα ομοιόμορφα. και βάλτε την τάρτα στο φούρνο.

Ψήσιμο

  • Ψήνουμε πρώτα για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς και μετά ξανά για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Notes

  • Αν δεν σας αρέσει η μαρμελάδα στη βάση, μπορείτε απλά να την αφαιρέσετε.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες σοκολάτας, όχι ακριβώς το πρωτότυπο, αλλά σίγουρα μια πολύ νόστιμη παραλλαγή για τους λάτρεις της σοκολάτας.
  • Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το λεμόνι με πορτοκάλι.
  • Μια ακόμη γευστική προσθήκη είναι οι σταφίδες, μπορείτε να βάλετε μια καλή δόση σουλτανίνας.
Keyword Πάσχα, τάρτα

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα