Χοιρινές μπριζόλες με μαραθόριζα και πορτοκάλι σαλάτα

Οι χοιρινές μπριζόλες με ζεστή σαλάτα από μαραθίριζα και εσπεριδοειδή είναι ένα καταπληκτικό αντίδοτο για μια κουραστική χειμωνιάτικη μέρα.

Χοιρινές μπριζόλες με μαραθόριζα και πορτοκάλι σαλάτα

Για αυτούς που κάνουν διατροφή, σερβίρετε με ψωμί ολικής αλέσεως ή καστανό ρύζι.
Total Time 35 minutes
Course Κυρίως πιάτο
Servings 4 μερίδες

Ingredients
  

  • 3 πορτοκάλια εάν βρείτε ομφαλοφόρα, ακόμη καλύτερα γιατί θα πάρετε καλύτερο φιλέτο
  • 1 κτγ χυμό λεμονιού
  • ½ κτγ ζάχαρη
  • ½ κτγ άμυλο αραβοσίτου (Νισεστέ ή Κορν Φλάουρ)
  • ½ κτγ αλάτι
  • 4 μπριζόλες χοιρινές χωρίς κόκαλο
  • 2 κτγ σπόρους μάραθου ψιλοτριμμένοι ή χοντροτριμμένοι σε μύλο μπαχαρικών
  • ¼ κτγ πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 1 μαραθόριζα κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φλιτζάνια κάρδαμο ή ρόκα αφού αφαιρέσετε τους σκληρούς μίσχους

Instructions
 

  • Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και με ένα κοφτερό μαχαίρι βγάζουμε τα φιλέτα.
    Κάνουμε όλη τη δουλειά πάνω από ένα μπολ, γιατί αφού αφαιρέσουμε τα φιλέτα θα πιέσουμε το υπόλοιπο του πορτοκαλιού για να πάρουμε τον χυμό που έχει απομείνει.
    Μεταφέρουμε με ένα κουτάλι τα φιλέτα του πορτοκαλιού σε ένα άλλο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Χτυπάμε το χυμό λεμονιού με τη, ζάχαρη, το άμυλο αραβοσίτου και 1/4 κ.τ.γ. αλάτι στο μπολ με το χυμό του πορτοκαλιού. Τα αναμιγνύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
  • Ρίχνουμε και στις δύο πλευρές από τις χοιρινές μπριζόλες το μαραθόσπορο που έχουμε τρίψει με το υπόλοιπο 1/4 κ.τ.γ. αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις μπριζόλες και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν όπως τις θέλουμε. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε ένα δίσκο και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να τις διατηρήσουμε ζεστές.
  • Προσθέτουμε τις φέτες του μάραθου και το κρεμμύδι στο τηγάνι και ψήνουμε, ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Προσθέτουμε κάρδαμο (ή ρόκα) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας, έως ότου αρχίσει να μαραίνεται, 1 έως 2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε ελαφρός τα φιλέτα από το πορτοκαλί και στη συνέχεια, μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μια πιατέλα.
  • Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει πριν στο βήμα 2 και τυχόν χυμούς που βγάλαν οι χοιρινές μπριζόλες στον δίσκο.
    Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει ελαφρώς, περίπου 1 λεπτό. Σερβίρουμε τις χοιρινές μπριζόλες πάνω στη σαλάτα από την μαραθόριζα και περιχύνουμε με τη σάλτσα που μόλις φτιάξαμε.
Keyword Διαίτης, Σαλάτα

Photocredit: ANDY LYONS

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα