Ανάποδη τάρτα (Tarte Tatin) μήλου με δεντρολίβανο

Μια τάρτα που είναι λίγο έξω από τα συνηθισμένα, λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες τάρτες, δηλαδή ανάποδη, τουλάχιστον όταν ψήνεται. Ο συνδυασμός μήλο και δεντρολίβανο μπορεί να ακούγεται σε κάποιους ως αλμυρό συνοδευτικό για ένα πιάτο με κρέας, αλλά πραγματικά έχει φανταστική γεύση!

Αυτή η τάρτα θα είναι μια μικρή απόλαυση για τους γευστικούς σας κάλυκες. Καραμελωμένα μήλα με μια ιδέα δεντρολίβανου και η βάση μια πολύ απλή, τραγανή ζύμη. Αλλά το “ανάποδο” αποτέλεσμα το κάνει, πιστέψτε με! Μαλακώνει όμορφα τα μήλα και τα κάνει γλυκά, καραμελένια και ζουμερά.

Έκοψα τα μήλα σε λεπτές φέτες, αλλά μπορείτε επίσης να τα κόψετε στη μέση, με τον παραδοσιακό τρόπο. Αφήστε την τάρτα να λιώσει στο στόμα σας με μια μπάλα παγωτό βανίλια και απολαύστε το κυριακάτικο απόγευμά σας.

Ανάποδη τάρτα (Tarte Tatin) μήλου με δεντρολίβανο

Μια μικρή απόλαυση για τους γευστικούς σας κάλυκες, καραμελωμένα μήλα με μια ιδέα δεντρολίβανου και τραγανή βάση, απλά αφήστε την να λιώσει στο στόμα σας με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 55 minutes
Course Γλυκά, Επιδόρπιο
Cuisine Γαλλία
Servings 8

Ingredients
  

Για τη ζύμη

  • 140 γρ αλεύρι
  • 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80 γρ βούτυρο κρύο, σπασμένο σε κομμάτια
  • 1 αυγό (τον κρόκο)
  • 1-2 κτσ νερό κρύο

Για τα καραμελωμένα μήλα

  • 4 μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα στα τέσσερα (ραντισμένα με χυμό λεμονιού)
  • 90 γρ ζάχαρη
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 50 γρ βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 μίσχο δεντρολίβανο πολύ χοντροκομμένο

Instructions
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C πάνω/κάτω.

Για τη ζύμη

  • Ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη βανίλια, το αλάτι και το βούτυρο και ζυμώστε με απαλές κινήσεις, όχι πολύ έντονα και όχι για αρκετή ώρα.
  • Προσθέστε τον κρόκο του αυγού και ζυμώστε ξανά.
  • Προσθέστε νερό αν χρειαστεί για να φτιάξετε μια ομοιόμορφη, σφιχτή ζύμη που να μπορεί να σχηματιστεί σε μπάλα.
  • Τυλίξτε τη μπάλα της ζύμης σε μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μία ώρα.

Για τα καραμελωμένα μήλα

  • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος με μεταλλικό χερούλι (ένα τηγάνι είναι ότι πρέπει, αλλά να μπορεί να μπει και στο φούρνο), λιώνουμε τη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει και να ροδίσει ελαφρώς (προσοχή, σε αυτή τη φάση είναι πολύ καυτή!!!).
  • Προσθέτουμε τον πολτό (το εσωτερικό) της βανίλιας, το λοβό βανίλιας και τα μήλα, ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις και καραμελώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά.

Ετοιμάζουμε την τάρτα

  • Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε την σε κύκλο περίπου 3 εκατοστά μεγαλύτερο από την περιφέρεια του ταψιού.
  • Απλώστε το δεντρολίβανο και το βούτυρο σε κομμάτια πάνω από τα μήλα στο τηγάνι.
  • Τοποθετήστε τη ζύμη από πάνω και πιέστε απαλά τις πλευρές ανάμεσα στα μήλα και το τηγάνι ώστε να καλυφθούν τα μήλα (καλύτερα να το κάνετε με κουτάλι ή μια σπάτουλα καθώς είναι πολύ καυτό).
  • Κάντε μερικές τρύπες στη ζύμη με ένα πιρούνι και βάλτε το τηγάνι στο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
  • Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 3-4 λεπτά.
  • Τοποθετήστε ένα μεγάλο πιάτο πάνω στο τηγάνι και χρησιμοποιώντας μια πετσέτα κουζίνας στο χερούλι, γυρίστε προσεκτικά αλλά γρήγορα το τηγάνι.
  • Το όλο πράγμα είναι ακόμα ΠΟΛΥ καυτό, γι' αυτό προσέξτε να μην πεταχτεί καραμελωμένη ζάχαρη προς το μέρος σας.
Keyword μήλο, τάρτα

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα