Τάρτα δαμάσκηνο

Ένα λαχταριστό επιδόρπιο που θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή.

Μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές με δαμάσκηνα είναι η τάρτα. Η τάρτα με δαμάσκηνα είναι ένα ελαφρύ και νόστιμο επιδόρπιο που μπορεί να σερβιριστεί σε κάθε περίσταση.

Η εποχή των δαμάσκηνων έχει φτάσει και τα μπλε φρούτα είναι παντού. Η γεύση τους είναι γλυκιά και αρωματική, ενώ η υφή τους είναι τραγανή και ζουμερή. Τα δαμάσκηνα είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για επιδόρπιο, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές διαφορετικές συνταγές.

Μπορείτε να φτιάξετε μια τάρτα με δαμάσκηνα χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε είδος σφολιάτα προτιμάτε. Για μια πιο παραδοσιακή γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαλλική σφολιάτα. Για μια πιο τραγανή τάρτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρούστας, ή να φτιάξετε τη δική σας ζύμη.

Για τη γέμιση της τάρτας, θα χρειαστείτε ξινή κρέμα, αμύγδαλα, ζάχαρη και κανέλα. Η ξινή κρέμα προσθέτει πλούσια γεύση και υγρασία στη γέμιση. Τα αμύγδαλα προσθέτουν μια τραγανή υφή και μια νότα γήινης γεύσης. Η ζάχαρη και η κανέλα προσθέτουν γλυκύτητα και άρωμα.

Τάρτα δαμάσκηνο

Η τάρτα με δαμάσκηνα είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που αγαπιέται από γενιές και γενιές. Η τραγανή σφολιάτα, η ζουμερή κρέμα και τα αρωματικά δαμάσκηνα συνδυάζονται τέλεια για να δημιουργήσουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes
Course Γλυκά, Επιδόρπιο
Cuisine Γαλλία
Servings 8 τάρτες

Ingredients
  

  • 2 ρολά σφολιάτα ψυγείου (όχι κατεψυγμένα) ή φτιάξτε τη βάση με τη ζύμη μπριζέ
  • 1 κτσ ξινή κρέμα
  • 20 γρ αμύγδαλα αλεσμένα
  • 1,5 κτσ ζάχαρη
  • 1 κτγ κανέλα
  • 1 αυγό
  • ½ κτγ νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400 γρ δαμάσκηνα
  • 1 κτσ ζάχαρη

Instructions
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C πάνω/κάτω.

Προετοιμασία της σφολιάτας

  • Τοποθετήστε τα ρολά σφολιάτας το ένα πάνω στο άλλο και ανοίξτε τα.
  • Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
  • Κόψτε μία φορά κατά μήκος και τέσσερις φορές κατά πλάτος για να φτιάξετε 8 ομοιόμορφα ορθογώνια.

Άπλωμα της κρέμας

  • Απλώστε την ξινή κρέμα πάνω στη ζύμη, αφήνοντας ελεύθερες τις άκρες.
  • Πασπαλίζετε ομοιόμορφα την κορυφή με τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
  • Χτυπήστε το αυγό με το νερό και μια πρέζα αλάτι και αλείψτε με αυτό τις άκρες της ζύμης.

Μοιράζουμε τα δαμάσκηνα και ψήνουμε

  • Πλένετε, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τεμαχίζετε τα δαμάσκηνα και τα απλώνετε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
  • Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα το κέικ με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
  • Βάλτε το στο φούρνο για 25-30 λεπτά – έτοιμο!

Notes

Tips για πιο πλούσια γεύση:
  • Χρησιμοποιήστε φρέσκα, ώριμα δαμάσκηνα. Τα ώριμα δαμάσκηνα είναι πιο γλυκά και αρωματικά.
  • Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας στη γέμιση.
  • Πασπαλίστε τη τάρτα με 1 κουταλάκι του γλυκού ινδοκάρυδο για μια επιπλέον νότα καρύδας.
Keyword Γλυκά, Γρήγορα, Εύκολα, τάρτα

Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα