Monkey Bread με άρωμα τριαντάφυλλο

Ένα κολλώδες κέικ που αποτελείται από μπάλες ζύμης που προηγουμένως έχουν βουτήξει σε βούτυρο και ζάχαρη. Το όλο πράγμα καραμελώνει στο φούρνο και έχει απλά υπέροχη γεύση.

Σίγουρα είναι ένα γλυκό πολύ υψηλής θερμιδικής αξίας, το οποίο έχει την καλύτερη γεύση του όταν είναι ζεστό, γιατί τότε μπορείτε πολύ εύκολα να ξεκολλήσετε τις μπαλίτσες που απαρτίζουν αυτό το κέικ. Η παραδοσιακή συνταγή είναι με κανέλα και πεκάν, αλλά εμείς σήμερα θα την πειράξουμε λίγο. Αντικαταστήσαμε τα πεκάν με κουκουνάρια και οι μπαλίτσες δεν έκαναν βουτιά σε βούτυρο, αλλά σε μαρμελάδα τριαντάφυλλο. Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του και δίνει στην όλη προσπάθεια μια ξεχωριστή πινελιά.

Με ένα φλιτζάνι ζεστό, φρεσκοψημένο καφέ και μερικές ζεστές, γλυκές μπαλίτσες από το κέικ μας, κάθισα στον ήλιο του Φεβρουαρίου και απόλαυσα ένα υπέροχο απόγευμα.

Monkey Bread με άρωμα τριαντάφυλλο

Μια ιδιαίτερα νόστιμη συνταγή, ένα κολλώδες κέικ που αποτελείται από μπάλες ζύμης, καραμελωμένο με απλά υπέροχη γεύση.
Prep Time 45 minutes
Cook Time 40 minutes
Φούσκωμα 1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours 55 minutes
Course Γλυκά, Επιδόρπιο
Cuisine Αμερική
Servings 12

Ingredients
  

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι
  • 250 ml γάλα
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη ή 1 πακέτο ζάχαρη βανίλιας
  • 1 κύβος μαγιά φρέσκια (ή ένα σακουλάκι ξερή)
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 75 γρ βούτυρο

Για τη μαρμελάδα βουτύρου

  • 60 γρ μαρμελάδα τριαντάφυλλο
  • 100 γρ καστανή ζάχαρη
  • 80 γρ βούτυρο
  • 15 γρ κουκουνάρι

Για το γλάσο

  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • κτσ ροδόνερο

Instructions
 

Για τη ζύμη

  • Ανακατέψτε το αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το αυγό σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνετε για λίγο το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό, προσθέτετε τη μαγιά σε μικρά κομμάτια και τη διαλύετε. Ρίξτε το μείγμα στο μείγμα αλευριού και ανακατέψτε (είτε με το χέρι είτε με το γάντζο ζύμης του μίξερ).
  • Σπάστε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, προσθέστε το και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
  • Στη συνέχεια, ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 45-60 λεπτά.

Για τη μαρμελάδα βουτύρου

  • Λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με τη μαρμελάδα.
    Ψιλοκόβουμε χοντροκομμένα τα κουκουνάρια.
    Βάλτε τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
    Ετοιμάστε μια φόρμα για κέικ και λαδώστε την με βούτυρο, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι αν χρειάζεται.

Ετοιμασία και ψήσιμο

  • Ζυμώστε ξανά προσεκτικά τη ζύμη.
  • Σχηματίζετε μπαλάκια από τη ζύμη κομμάτι-κομμάτι (διαμέτρου 2-3 εκ. περίπου) και τα βουτάτε πρώτα στο μείγμα τριαντάφυλλου και βουτύρου, μετά τα γυρίζετε στη ζάχαρη και τα τοποθετείτε στη φόρμα.
  • Συνεχίστε πασπαλίζοντας πάνω από κάθε στρώση ζύμης με τα κουκουνάρια μέχρι να γεμίσει η φόρμα.
  • Σκεπάζετε ξανά και αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C 35-40 λεπτά.
  • Αφήστε το να κρυώσει για λίγο αφού το βγάλετε από το φούρνο και αναποδογυρίστε τα σε μια πιατέλα.

Για το γλάσο,

  • Κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και προσθέστε το ροδόνερο.
  • Ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείο το γλάσο, αν είναι ακόμα πολύ ρευστό, προσθέστε λίγη ακόμα ζάχαρη άχνη.
  • Στρώνουμε με ένα κουτάλι λεπτές λωρίδες πάνω από το κέικ.
Keyword κουκουνάρι, μαρμελάδα τριαντάφυλλο, ροδόνερο

Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα