Άνοιξη, η εποχή που μας φέρνει στην κόντρα με τα κιλά μας

Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες ήμερες της άνοιξης μας προκαλούν να δοκιμάσουμε όχι μόνο τα καλοκαιρινά μας ρούχα αλλά και την αυτοπεποίθηση μας όσον αφορά τη σιλουέτα μας. Τα περιττά κιλά συνοδεύονται από… ενοχές του τύπου “πάλι το παράκανα” , “θα βάλω λουκέτο στο ψυγείο”, “από αύριο μόνο γιαουρτάκι”, “από Δευτέρα δίαιτα” ακόμη κανείς δεν ξέρει ποια είναι αυτή η Δευτέρα.

Πράγματι, η υπερκατανάλωση και οι λάθος συνδυασμοί τροφών προκαλούν ένα… βάρος. Μόνο που το να απαλλαχτούμε από ότι “περισσεύει” δεν είναι εποχιακό σπορ. Μια τέτοια επιπόλαιη τακτική όχι μόνο δεν φέρνει μόνιμα αποτελέσματα αλλά, αντίθετα, είναι αιτία που σε βάθος χρόνου αυξάνει το σωματικό βάρος.

Έχει επιπλέον αποδειχθεί ότι διατροφικά προγράμματα για την απώλεια βάρους που βασίζονται σε θερμίδες και γραμμάρια ελάχιστα προσφέρουν σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους προσεγγίζοντας το ιδανικό βάρος.

Η σύγχρονη αντίληψη για τις δίαιτες βασίζεται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, χωρίς να υποβαθμίζεται η καθημερινή μας γευστική απόλαυση. Αυτό στην Αμερική ονομάζεται “non diet approach to diet” δηλαδή – σε απλά ελληνικά – προσέγγιση της δίαιτας χωρίς… δίαιτα και επιτυγχάνεται με ουσιαστικές αλλαγές στον τόπο διατροφής μας, ειδικά στις συνήθεις περιπτώσεις που εργαζόμαστε πολύ, κινούμαστε ελάχιστα, αλλά δεν παύει να μας ενδιαφέρει η απόλαυση του φαγητού.

Ο συνδυασμός των γνώσεων της σύγχρονης διαιτολογίας μαζί με έξυπνες εφαρμογές, που βοηθούν όχι μόνο την απώλεια αλλά και τη διατήρηση του βάρους, είναι μία λύση για όσους ενδιαφέρονται να εγκαινιάσουν μια ουσιαστική αλλαγή για τον εαυτό τους .

Έτσι λοιπόν:

 • Μειώνουμε τα λιπαρά και τα χρησιμοποιούμε στην ωμή τους μορφή, ώστε τα μαγειρευτά φαγητά να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο βούτυρο, μαργαρίνη ή λάδι, που μεταφράζονται σε εναπόθεση λίπους στον οργανισμό.
 • Συνοδεύουμε κάθε γεύμα με άφθονα πράσινα λαχανικά, ώστε να λαμβάνουμε άφθονες άπεπτες φυτικές ίνες κάθε φορά, που προκαλούν εύκολα αίσθημα κορεσμού και συμπαρασύρουν πολλά θρεπτικά συστατικά από το έντερο, τα οποία αλλιώς θα “επιβάρυναν” τις καμπύλες μας.
 • Τρώμε ημερησίως 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα για ισοκατανομή θερμίδων.
 • Στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων καταναλώνουμε φρούτα, που περιέχουν άφθονη φρουκτόζη και καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού για ζάχαρη και τις “λιγούρες” για κάτι γλυκό.
 • Προτιμούμε πάντα τροφές ολικής αλέσεως, αφού οι φυτικές ίνες που περιέχουν δεν αποθηκεύονται πάντα σε λίπος.
 • Ποτέ δεν συνδυάζουμε αλκοόλ με κάτι γλυκό. Ειδικά οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα αλκοολούχα ποτά αποθηκεύονται πάντα σε λίπος.
 • Τις γιορτές, αλλά και σε διαστήματα που οι υπερβολές… επισκέπτονται το πιάτο μας, καλό είναι η επόμενη μέρα να μας βρει να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Η καλύτερη αποτοξίνωση είναι μενού με φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό.

Καλά όλα αυτά, όμως τι κάνουμε; Ο αγώνας να αδυνατίσουμε ξεκινά τις περισσότερες φορές με το χρόνο να είναι ο ελάχιστος δυνατός, ώστε το σώμα μας να μην μπορεί να αντιδράσει φυσιολογικά στις αλλαγές που προσπαθούμε να του επιβάλουμε. Καλό είναι λοιπόν να ακολουθούμε μερικές βασικές αρχές, έτσι ώστε ότι κι αν κάνουμε να το επιχειρούμε τουλάχιστον μέσα σε υγιεινό πλαίσιο.

 • Καταναλώνουμε άφθονες σαλάτες και φρούτα εποχής σε κάθε γεύμα, όχι μόνο γιατί είναι την κατάλληλη εποχή τους και νοστιμότατα, άλλα βοηθούν και στην αποτοξίνωση που επιθυμούμε να κάνουμε.
 • Προτιμούμε κυρίως λευκά κρέατα, ψάρια και πουλερικά, που έχουν λιγότερα λιπαρά, μας προσφέρουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και δεν μας επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες.
 • Βοηθούμε το μεταβολισμό μας με δημητριακά ολικής αλέσεως και άφθονες φυτικές ίνες. Καλός μεταβολισμός και καύσεις σημαίνει καλή καθημερινή λειτουργία του εντέρου μας.
 • Χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο, σε μικρές ποσότητες καθημερινά – και μάλιστα ωμό – για να λαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες του.
 • Αποφεύγουμε τους πολλούς καφέδες και τη ζάχαρη αντικαθιστώντας με φρέσκους χυμούς της αρεσκείας μας στα ενδιάμεσα των γευμάτων.
 • Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε λίγο κρασί, που περιέχει τις λιγότερες θερμίδες από όλα τα αλκοολούχα ποτά.
 • Πίνουμε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα, για την καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα