Μανιτάριa Stroganoff Vegetarian

Το stroganoff αυτό είναι η φυτική εκδοχή του βραδινού σας. Είναι κρεμώδη, με απίστευτα γεμάτη γεύση, φυσικά χωρίς κρέας. Είναι εύκολο να ετοιμαστεί και μπορεί να γίνει χρησιμοποιόντας μόνο ένα σκεύος, έτσι έχουμε ελαχιστοποιήσει και το καθάρισμα. Το δείπνο θα είναι στο έτοιμο στο τραπέζι σε μόλις 30 λεπτά. Αν και αυτό το πιάτο είναι χορτοφαγικό, έχουμε συμπεριλάβει οδηγίες για το πώς να το κάνετε και vegan.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος μανιταριών θέλετε. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα μείγμα από shiitakes και baby portobello, αλλά οποιαδήποτε ποικιλία θα κάνει. Θα σας αρέσει αυτό το πιάτο αν σας αρέσει το μοσχάρι stroganoff, αλλά θέλετε να μειώσετε το κρέας ή απλά να αλλάξετε τη συνήθη συνταγή σας. Εάν θέλετε να βάλετε ακόμη περισσότερο αισθάνεστε φιλόδοξοι, δοκιμάστε να φτιάξετε τα δικά σας ζυμαρικά.

Μανιτάρια Stroganoff – Vegetarian

Δοκιμάστε αυτή την συνταγή και θα σας ανταμείψει με την γεύση της. Ένα πιάτο γεμάτο γεύση και τόσο νόστιμο. Νόστιμη χειμωνιάτικη αλλά και comfort food.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 25 minutes
Course Vegetarian, Κυρίως πιάτο
Servings 4 μερίδες

Ingredients
  

  • 500 gr χυλοπίτες αυγού
  • 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.τ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κτγ αλάτι χοντρό
  • 1 κτγ πιπέρι αλεσμένο μαύρο
  • 4 φλιτζάνια μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.τ.σ. θυμάρι φρέσκα φύλλα
  • 2 κ.τ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κτγ κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1/2 κτγ πάπρικα
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κ.τ.σ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη
  • 1 κ.τ.σ. σάλτσα γουόρτσεστερσαϊρ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο φρέσκο, προαιρετικά
  • 1/4 φλιτζάνι ξινή κρέμα προαιρετικά

Instructions
 

  • Συγκεντρώστε τα υλικά.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατήστε 1 φλιτζάνι από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά.
  • Εν τω μεταξύ, προσθέστε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι τα κρεμμύδια να είναι διάφανα αλλά όχι αρκετά μαλακά.
  • Βγάζουμε το κρεμμύδι από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς ανακάτεμα για 3 με 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
  • Προσθέστε το σκόρδο, το θυμάρι, το αλεύρι, το κρεμμύδι σε σκόνη και την πάπρικα. Προσθέστε ξανά το κρεμμύδι στο τηγάνι. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί τελείως. Σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το λευκό κρασί στο τηγάνι, ξύνοντας τον πάτο για να παρουμε όλη τη γεύση καθώς ψήνεται.
  • Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, το ένα φλιτζάνι νερό που κρατίσαμε από τα ζυμαρικά, σάλτσα Worcestershire και φύλλα δάφνης. Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Μαγειρέψτε για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν όλα. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.
  • Προσθέστε περισσότερο αλάτι και πιπέρι για γεύση. Περιχύνουμε με τα ζυμαρικά και από πάνω ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και μια κουταλιά ξινή κρέμα αν θέλουμε.

Notes

Εάν σας φαίνονται λίγα τα μανιτάρια μπορείτε πολύ απλά να αυξήσετε την ποσότητα στα επίπεδα που σας αρέσουν.
Παραλλαγή Συνταγής
Για να κάνετε αυτό το πιάτο vegan, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο και τη παχιά κρέμα με vegan βούτυρο και γάλα καρύδας πλήρους λιπαρής ουσίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό αντί για τις χυλοπίτες αυγών.
Για να κάνετε αυτή τη συνταγή πραγματικά χορτοφαγική, αντικαταστήστε τη σάλτσα Worcestershire με σάλτσα σόγιας για γεύση.
Αυξήστε τα λαχανικά προσθέτοντας ένα φλιτζάνι κατεψυγμένο σπανάκι όταν προσθέτετε το ζωμό λαχανικών και το νερό.
Εάν δεν χρειάζεται να έχετε αυτό το πιάτο για χορτοφάγους, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζωμό λαχανικών με ζωμό κοτόπουλου ή βοείου κρέατος.

Για ακόμη πιο έντονη γεύση, μόλις σβήσετε τη φωτιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αντί της κρέμας γάλακτος, ένα ωραίο Ελληνικό γιαούρτι και κρέμα γάλακτος χωρίς λακτόζη στο τέλος αντί για κρέμα.
Keyword ζυμαρικά, μανιτάρια

Photocredit: Eric Akis


Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα