Οι καρδιολογικές παθήσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα με τη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης (Moli-sani project) που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2016 today.

«Η μεσογειακή διατροφή είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες του κόσμου», δήλωσε ο Καθηγητής Giovanni de Gaetano, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης στο I.R.C.C.S. Neuromed Ινστιτούτο Pozzilli, της Ιταλίας. “Στην πραγματικότητα, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο παραδοσιακός μεσογειακός τρόπος ζωής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων χρόνιων ασθενειών και το πιο σημαντικό, χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.”

«Αλλά μέχρι τώρα η έρευνα έχει επικεντρωθεί στον γενικό πληθυσμό, ο οποίος αποτελείται κυρίως από υγιείς ανθρώπους», πρόσθεσε. “Τι συμβαίνει σε άτομα που έχουν ήδη κάποια καρδιαγγειακή πάθηση; Είναι η μεσογειακή διατροφή η βέλτιστη λύση και για αυτούς;”

Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με μια μελέτη σε ασθενείς με καρδιαγγειακό ιστορικό, όπως η νόσος της στεφανιαίας αρτηρίας και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν εγγραφεί στο Moli-sani project, μια προοπτική επιδημιολογική μελέτη όπου επιλέγονται τυχαία περίπου 25000 ενήλικες που ζουν στην ιταλική περιφέρεια της Molise.

“Μεταξύ των συμμετεχόντων, εντοπίσαμε 1197 ανθρώπους που ανέφεραν καρδιαγγειακό ιστορικό κατά τη στιγμή της εγγραφής στο Moli-sani project” είπε ο Δρ Marialaura Bonaccio, επικεφαλής της έρευνας.

Ο καθηγητής de Gaetano είπε: “Βρήκαμε ότι μεταξύ των συμμετεχόντων, εκείνοι που ακολούθησαν πιστά μια δίαιτα μεσογειακής διατροφής, δηλαδή πλούσια σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι και ελαιόλαδο, θα μπορούσαν να περιορίσουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιά ακόμα και κατά 37%.”

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι έχει αποδειχθεί πως η διατροφή έχει σημαντικές συνέπειες για τη διατήρησή μας σε καλή υγεία και κατά συνέπεια οι γιατροί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πρώτα από όλα αυτό το πρόβλημα προτού τελικά καταλήξουν στη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα σκευάσματα που περιορίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, αλλά όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη έρευνα, η χορήγησή τους περιορίζει τέτοια προβλήματα μόνο κατά 24%. Ιδανικά, λένε οι ειδικοί, οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει να συνδυάσουν και τα δύο, δηλαδή, να εξακολουθήσουν να παίρνουν φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και να ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής.

Πηγή: ΕurekΑlert

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα