Καλωσορίστε το πιο ελαφρύ, πιο τραγανό, πιο νόστιμο granola. Το μυστικό είναι το βουτυρόγαλα (αριάνι ή κεφίρ), το οποίο απορροφάται από τους κόκκους για να τους κάνει να μαλακώσουν από μέσα προς τα έξω, δίνοντας σε αυτή τη granola μια υπέροχη, ντελικάτη τραγανότητα. Η βρώμη σιγοψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, βγάζοντας νότες καραμέλας και καβουρντισμένου βουτύρου.
Γιατί πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει
- Το βουτυρόγαλα μαλακώνει τη βρώμη, το φύτρο σιταριού, το λιναρόσπορο και το τσία.
- Το μούσκεμα των κόκκων βγάζει το φυσικό τους άμυλο.
- Η ζάχαρη θωρακίζει τη βρόμη από την απορρόφηση υγρασίας, μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.
- Η οξύτητα του βουτυρογάλακτος εμποδίζει τους κόκκους να μαυρίσουν πολύ γρήγορα καθώς ψήνονται.
- Ένα μοναδικό μείγμα αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών παρέχει έναν εθιστικό συνδυασμό γεύσεων, χρωμάτων και υφών.
Σπιτική συνταγή για τραγανή γκρανόλα
Ελαφριά, τραγανή και νόστιμη granola για το πρωινό σας, με αρώματα και νότες καραμέλας και καβουρντισμένου βούτυρου.
Ingredients
Για τη γκρανόλα
- 340 γρ βρώμη την παραδοσιακή, όχι την γρήγορη
- 40 γρ φύτρο σιταριού
- 30 γρ λιναρόσπορο προαιρετικά
- 15 γρ σπόροι τσία
- 225 γρ βουτυρόγαλα (αριάνι)
- 115 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
- 200 γρ ζάχαρη
- 2 γρ αλάτι περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Για το τελικό μείγμα
- 120 γρ πασατέμπο άψητο
- 70 γρ αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 65 γρ πεκάν
- 1 κτγ λάδι όχι ελαιόλαδο, κάποιο ουδέτερο, χωρίς ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.
- ⅛ κτγ αλάτι
- 115 γρ βερίκοκα αποξηραμένα
- 85 γρ βατόμουρα αποξηραμένα
- 55 γρ σταφίδες ή κεράσια αποξηραμένα
Instructions
Για τη γκρανόλα
- Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, ανακατέψτε τη βρώμη, το φύτρο σιταριού, τους σπόρους λιναριού (εάν τους χρησιμοποιήσετε) και το τσία.Χρησιμοποιήστε μια εύκαμπτη σπάτουλα για να τα συνδυάσετε και στη συνέχεια ρίξτε και ανακατέψτε το βουτυρόγαλα και το λιωμένο βούτυρο.Καλύψτε με μεμβράνη ή μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε το έως ότου η βρώμη στεγνώσει και σκληρύνει, περίπου 20 λεπτά (το τσία θα φαίνεται λίγο υγρό, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό).Ρίξτε και ανακατέψτε τη ζάχαρη και το αλάτι, καλύψτε και αφήστε το μέχρι το μείγμα να φαίνεται ελάχιστα υγρό από τη διαλυμένη ζάχαρη, περίπου 30 λεπτά.
Για το τελικό μείγμα
- Εν τω μεταξύ, ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμάνετε στους 175 ° C. Ανακατέψτε τον πασατέμπο, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και τα κομμάτια πεκάν σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα και ψήστε στο φούρνο μέχρι να δώσουν τα αρώματά τους και αρχίσουν να παίρνουν ένα καφέ χρώμα, περίπου 10 λεπτά.Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το λάδι, ανακατέψτε και μετά πασπαλίστε με το αλάτι, κρατήστε το ταψί με την λαδόκολλα, θα το χρειαστούμε. Ανακατέψτε στο μπολ μαζί με τον πασατέμπο, τα αποξηραμένα βερίκοκα, τις σταφίδες (ή τα αποξηραμένα κεράσια) και τα αποξηραμένα βατόμουρα.
Για το ψήσιμο της γκρανόλα
- Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 ° C. Όταν η ζάχαρη έχει πια διαλυθεί, ρίξτε τη βρώμη στο ταψί και απλώστε τη σε μια ομοιόμορφη στρώση.Ψήστε μέχρι να πάρει ένα ομοιόμορφο χρυσοκαφέ χρώμα και στην αφή να δίνει στεγνή αίσθηση, περίπου 100 λεπτά, σταματώντας κάθε 25 λεπτά περίπου για να βγάλετε το ταψί από το φούρνο και να ανακατέψετε το μείγμα καλά με ένα ζευγάρι πιρούνια.
- Όταν η βρώμη έχει πάρει ένα χρυσό καστανό χρώμα και έχει στεγνώσει στην αφή, τη μεταφέρεται στο μπολ με τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε με μια εύκαμπτη σπάτουλα μέχρι να συνδυαστούν καλά, στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα πάνω σε μια λαδόκολλα και απλώστε το σε μια ομοιόμορφη στρώση για να κρυώσει, περίπου 45 λεπτά.Μόλις κρυώσει, μεταφέρετέ το σε αεροστεγές δοχείο και αποθηκεύστε έως και 6 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου.
Notes
Για αυτούς που θέλουν στο γάλα τους μια σοκολατένια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 1/4 της κούπας, κακάο, θα το προσθέσετε και θα το ανακατέψετε με το υπόλοιπο μείγμα, ακριβός πριν το απλώσετε στην λαδόκολλα για να κρυώσει.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.