Ένα κέικ από γλυκό καλαμπόκι από το Μεξικό
Το pan de elote είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται με καλαμπόκι και άλλα υλικά. Είναι ελαφρύ, γλυκό και δροσιστικό, οπότε είναι ιδανικό για το καλοκαίρι. Μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή με παγωτό για επιδόρπιο.
Αυτό το επιδόρπιο με καλαμπόκι είναι τόσο εύκολο στη παρασκευή του, που θα αναρωτιέστε πώς δεν το είχατε σκεφτεί πριν. Προμηθευτείτε φρέσκα καλαμπόκια όσο είναι ακόμα διαθέσιμα και ετοιμάστε αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο!
Ένα από τα πιο νόστιμα και εύκολα μεξικάνικα επιδόρπια καλαμποκιού που μπορείτε να φτιάξετε, και μην σας παραξενεύσει εάν σας βγει σαν σουφλέ, έχει να κάνει με το πόσο ζουμερό είναι το καλαμπόκι.
Όσο πιο στεγνό, τόσο πιο προς το κέικ θα μοιάζει.
Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε το ζουμερό καλαμπόκι να στεγνώσει για λίγες μέρες, ώστε το κέικ να μην είναι τόσο υγρό. Θέλουμε να είναι υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.
Στην αυθεντική συνταγή δεν υπάρχει αλεύρι, μα όταν το καλαμπόκι που θα έχετε στα χέρια σας είναι αρκετά ζουμερό, χρειάζεστε αλεύρι για να απορροφήσει λίγη από την υγρασία και έτσι το κέικ να μην είναι τόσο υγρό.
Ακόμα κι έτσι, αυτό το γλυκό κέικ καλαμποκιού δεν θα προλάβει να βγάλει τη μέρα. Έτσι, αν αναρωτιέστε τι να κάνετε με το φρέσκο καλαμπόκι που θα βρείτε στην αγορά, εδώ σας δίνουμε μια ευκαιρία να το χρησιμοποιήσετε!
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το κέικ γλυκού καλαμποκιού
Μπορώ να το φτιάξω με γλυκό καλαμπόκι από κονσέρβα;
- Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμπόκι από κονσέρβα, αλλά καλύτερα να το αφήσετε να στεγνώσει όλη τη νύχτα. Αφαιρέστε το φλοιό (εάν μπορείτε) και αφήστε το στον πάγκο της κουζίνας σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το γλυκό καλαμπόκι είναι πιο ζουμερό και αν δεν το αφήσετε να στεγνώσει λίγο, θα πάρετε ένα σουφλέ αντί για ένα κέικ.
- Μια άλλη επιλογή, και αρκετά πιο γρήγορη, θα ήταν να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι για να αντισταθμίσετε το ζουμερό καλαμπόκι, απλά εδώ θα πρέπει να κάνετε αρκετές δοκιμές για να βρείτε την αναλογία που σας αρέσει.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του καλαμποκόψωμου και του κέικ καλαμποκιού;
- Το ψωμί καλαμποκιού μπορεί να είναι πυκνό και σταθερό, ενώ το κέικ pan de elote είναι ελαφρύ και υγρό. Το καλαμποκόψωμο φτιάχνεται επίσης με καλαμποκάλευρο και βουτυρόγαλα, ενώ η συνταγή που σας δίνουμε για το αυτό το κέικ φτιάχνεται με φρέσκο καλαμπόκι και χωρίς γάλα.
Τι ταψί χρειάζομαι για να φτιάξω αυτό το κέικ καλαμποκιού;
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ ή μια τετράγωνη φόρμα που έχει μήκος και πλάτος περίπου 18εκ. Απλά χρειάζεστε κάτι με ψηλά τοιχώματα, ώστε να μην ξεχειλίσει πάνω από το ταψί.
Είναι αυτή η συνταγή για pan de elote αρκετά γλυκιά;
- Μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη αν θέλετε το κέικ σας λιγότερο γλυκό. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το κέικ καλαμποκιού είναι τέλειο όπως είναι, αλλά μπορείτε να το προσαρμόσετε ανάλογα με το γούστο σας.
Πόσες μερίδες μπορώ να πάρω με αυτή τη συνταγή για γλυκό κέικ καλαμποκιού;
- Αυτό το pastel de etole κάνει περίπου 12 μερίδες- ιδανικό για ένα δείπνο!
Pan de elote
Ingredients
- 4 αυγά κρόκοι και ασπράδια χωριστά
- ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 113 γρ. βούτυρο (1 μπάρα/στικ βούτυρο)
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 κτγ μπέικιν πάουντερ
- 5 φλιτζάνια καλαμπόκι φρέσκο λευκό, περίπου 6 καλαμπόκια
Instructions
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βουτυρώστε και αλευρώστε ελαφρά ένα ταψί 33 x 22 (ή δύο στρογγυλά 22άρια ταψιά), και αφήστε το στην άκρη.
- Καθαρίστε από τα φύλλα και τα μουστάκια το καλαμπόκι και κόψτε τους σπόρους όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κοτσάνι χωρίς να πάρετε μέρος από το κοτσάνι. Θα πρέπει να σας δώσει περίπου 5 φλιτζάνια σπόρους.
- Τοποθετήστε το καλαμπόκι στο μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια κρεμώδη, χοντροκομμένη υφή.
- Σε ένα μπολ ανάμειξης χτυπήστε το βούτυρο με ένα μίξερ χειρός.Προσθέστε τη ζάχαρη, τους κρόκους αυγών και συνεχίστε το χτύπημα.Στη συνέχεια, ανακατέψτε το μείγμα καλαμποκιού, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χρησιμοποιώντας το μίξερ χειρός, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα.Προσθέστε το ¼ από την μαρέγκα στο μείγμα του καλαμποκιού.Συνεχίστε να προσθέτετε τα ασπράδια κατά τέταρτα, διπλώνοντας πολύ απαλά.
- Αδειάστε το μείγμα στο ταψί.
- Ψήστε στο φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι το μαχαίρι ή η οδοντογλυφίδα που θα βάλετε κοντά στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρό.Θα έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα όταν είναι έτοιμο.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.