Ένα απλό και νόστιμο πιάτο για κάθε περίσταση
Το χοιρινό με πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα. Είναι ένα απλό και εύκολο φαγητό που μπορεί να φτιαχτεί γρήγορα και εύκολα, (εμείς εδώ κάναμε το κάτι παραπάνω, από άποψη χρόνου τουλάχιστον) αλλά πάντα συνεχίζει να είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο.
Η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας είναι για ένα χοιρινό μαλακό και ζουμερό.
Χοιρομέρι με πατάτες ροδέλες
Ένα πιάτο που συνδυάζει ζουμερό κρέας και πατάτες, σε μια γευστική και χορταστική συνταγή.
Ingredients
Χοιρομέρι & γλάσο
- Χοιρινό (ένα κομμάτι που σας αρέσει)
- 1/3 φλιτζάνι σιρόπι καλαμποκιού χρησιμοποίησα light
- 1/3 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ρούμι (σκούρο)
- 2 κτγ μαύρο πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
- 2 κτσ χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
Ελαφριές και υπέροχες πατάτες ροδέλες
- 4 πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές, στρογγυλές φέτες
- 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο (περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τη γεύση σας)
- 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
- 2 φλιτζάνι γάλα χρησιμοποίησα 1,5%
- 2 κτσ αλεύρι
- 1 πρέζα μπαχάρι
- αλάτι όσο σας αρέσει
- πιπέρι κατά βούληση
- 3/4 φλιτζανιού τσένταρ
- πάπρικα
Instructions
Χοιρομέρι & γλάσο
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
- Τοποθετήστε το χοιρινό σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και περιχύστε το ομοιόμορφα με το αναψυκτικό.
- Καλύψτε (με καπάκι ή αλουμινόχαρτο) και ψήστε για 1 ώρα.
- Σε ένα μπολ βάλτε το σιρόπι καλαμποκιού, το σιρόπι σφενδάμου, τη μαύρη ζάχαρη, το ρούμι, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
- Αφότου περάσει η 1 ώρα ψησίματος, στρώνετε ομοιόμορφα το γλάσο πάνω από το χοιρινό.
- Βάλτε το χοιρινό πίσω στο φούρνο (σκεπασμένο) και ψήστε για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι το γλάσο να ροδίσει και να κάνει φουσκάλες.
- Αφαιρέστε το πυρίμαχο σκεύος ή το ταψί από το φούρνο και αφήστε το χοιρινό να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες για να το σερβίρετε.
Ελαφριές και υπέροχες πατάτες ροδέλες
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βάλτε τις πατάτες σε ροδέλες για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαγειρέψτε το κρεμμύδι σε ζωμό κοτόπουλου για περίπου 4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γάλα και το αλεύρι με σύρμα και ρίξτε το στο τηγάνι με τα κρεμμύδια.
- Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, ανακατεύοντας για 1 λεπτό, καθώς όσο βράζει θα πήζει.
- Προσθέστε μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Συνδυάστε τη σάλτσα και τις πατάτες, ανακατεύοντας καλά, αλλά με απαλές κινήσεις.
- Ρίξτε τα όλα μαζί (πατάτες και κρεμμύδια) σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τουλάχιστον 2 λίτρων.
- Καλύψτε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήστε στο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν οι πατάτες.
- Ξεσκεπάστε και καλύψτε από πάνω με τυρί, πασπαλίστε ελαφρά με πάπρικα.
- Ψήστε χωρίς να σκεπάσετε για 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.