Το τσάτνεϊ ταιριάζει υπέροχα με τυρί, ψωμί, κρέας, λαχανικά, μπιφτέκια και πολλά άλλα πράγματα. Είτε πρόκειται για τσίλι, μάνγκο ή τσάτνεϊ με σύκο και κρεμμύδι, σε κάθε πιάτο κάποια στιγμή βρίσκει το ταίρι του. Σκέφτηκα το τσάτνεϊ με σύκο και κρεμμύδι αφού δοκίμασα μια πολύ νόστιμη σάλτσα μπάρμπεκιου σε μια εμπορική έκθεση και σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να το φτιάξω.
Νομίζω πως για τους λάτρεις του μπάρμπεκιου, αυτό το τσάτνεϊ είναι απαραίτητο!
Πολτοποίησα λίγο από το τσάτνεϊ σε μια σάλτσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τέλεια ως μαρινάδα για παϊδάκια, όταν πασπαλιστεί με ελαιόλαδο. Αλλά το τσάτνεϊ ή η σάλτσα, με τη γλυκιά επίγευσή της, είναι επίσης πολύ νόστιμο με σκληρό τυρί.
Τσάτνεϊ με σύκο και κρεμμύδι
Ingredients
- ελαιόλαδο λίγο
- 3 φύλλα δάφνη
- ½ κτγ κανέλα
- 2½ κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
- 70 γρ ζάχαρη
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 300 γρ σύκα αποξηραμένα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
- 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
- 70 ml σιρόπι ζαχαρότευτλου
- 50 ml βαλσάμικο ξύδι
- χυμό λεμονιού απο ½ με 1 λεμόνι
- 1 κτσ μουστάρδα ήπια
- αλάτι
- πιπέρι
Instructions
- Ζεσταίνετε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεσαία κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε σε αυτό τα κρεμμύδια για περίπου 20 λεπτά μαζί με την κανέλα και τα φύλλα δάφνης. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη και καραμελώστε τα κρεμμύδια σε αυτήν. Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και σιγοβράζετε για λίγο.
- Προσθέστε τα σύκα και τα κλωνάρια δεντρολίβανου και συνεχίστε να σιγοβράζετε.
- Προσθέστε το βαλσάμικο ξύδι, το σιρόπι ζαχαρότευτλων, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού (από 1/2 ή 1 λεμόνι, ανάλογα με τη γεύση).
- Τώρα σιγοβράστε τα πάντα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα. Ανακατεύετε κατά διαστήματα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Βγάλτε τα φύλλα δάφνης στο τέλος.
- Αποστειρώστε τα βάζα. Βάλτε νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράστε τα βάζα για περίπου 10 λεπτά. Στραγγίξτε το νερό και τοποθετήστε τα βάζα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
- Ρίξτε προσεκτικά το έτοιμο τσάτνεϊ, ώστε να μη λερωθεί το χείλος των βάζων και κλείστε τα προσεκτικά αλλά σταθερά. Γυρίστε τα βάζα ανάποδα, αφήστε τα να κρυώσουν και αποθέστε τα σε δροσερό μέρος.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.