Τάρτες. Κις. Όλα υπέροχα ανοιξιάτικα (και όχι μόνο) πιάτα που έχουν υπέροχη γεύση, είναι σχετικά εύκολα στην προετοιμασία. Γλυκά, αλμυρά ή και τα δύο – όλα είναι δυνατά. Έτσι προέκυψε αυτός ο αλμυρός αλλά ελαφρώς γλυκός συνδυασμός κατσικίσιου τυριού και σύκων, μαζί με λεβάντα και δεντρολίβανο.
Εξάλλου, τι πιο νόστιμο υπάρχει αυτή τη ζεστή εποχή του χρόνου από το κατσικίσιο τυρί και τα σύκα;
Για να δώσω μια Γαλλική νότα, επηρεασμένη από την κουζίνα της νότιας Γαλλίας, πρόσθεσα λίγη αποξηραμένη λεβάντα στη ζύμη. Έχει υπέροχη γεύση, αλλά εσείς δεν είναι απαραίτητο να το προσθέσετε, εάν όμως το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι η αποξηραμένη λεβάντα είναι μη επεξεργασμένη.
Μην τρομάζετε από τη μεγάλη λίστα των υλικών και την προετοιμασία. Είναι πραγματικά γρήγορη και εύκολη, στην εκτέλεση, αλλά έχει ακόμα καλύτερη γεύση!
Τάρτα λεβάντας με κρέμα κατσικίσιο τυρί, ρικότα και σύκα
Ingredients
Για τη βάση
- 100 γρ αλεύρι
- 70 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 κτγ λεβάντα αποξηραμένη και ψιλοκομμένη ή θρυμματισμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κτσ νερό
Για τη μαρινάδα σύκου
- 4 σύκα
- 1 κτσ καστανή ζάχαρη
- ½ κτσ δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- ½ κτγ λεβάντα αποξηραμένη και ψιλοκομμένη ή θρυμματισμένη
- ½ λεμόνι (το χυμό του)
- 3 κτσ μέλι
Για την κρέμα από κατσικίσιο τυρί
- 150 γρ κατσικίσιο τυρί μαλακό (μπορεί να είναι και φρέσκο κατσικίσιο τυρί)
- 50 γρ ρικότα
- 1 αυγό
- ½ λεμόνι (το χυμό του)
- αλάτι
- πιπέρι
Instructions
Προετοιμασία
Για τη βάση
- Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη λεβάντα, για να έχουμε χοντρά ψίχουλα.
- Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια σφιχτή, ομοιόμορφη ζύμη που μπορεί να σχηματιστεί σε μπάλα.
- Τυλίξτε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τα σύκα
- Ανακατέψτε το μέλι, το χυμό λεμονιού, το δεντρολίβανο, τη λεβάντα και τη ζάχαρη.
- Κόψτε τα σύκα σε οκτώ κάθετα κομμάτια και προσθέστε τα.
- Ανακατέψτε τα όλα καλά και βάλτε τα στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Για την κρέμα με κατσικίσιο τυρί
- Ανακατέψτε το κατσικίσιο τυρί με τη ρικότα και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει κρέμα.
- Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάζουμε τις τάρτες
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C πάνω/κάτω.
- Λαδώνετε και αλευρώνετε τις φόρμες για τις τάρτες.
- Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και χωρίστε τη σε τέσσερα κομμάτια.
- Ανοίγετε και τα τέσσερα μέρη ξεχωριστά σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα μοιράζετε στις τέσσερις φόρμες
- Πιέστε καλά και κάντε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι.
Γεμίζουμε τις τάρτες
- Μοιράζετε ομοιόμορφα την κρέμα από κατσικίσιο τυρί και ρικότα στις τέσσερις φόρμες και την ισιώνετε.
- Αδειάστε το χυμό από τα σύκα σε ένα μικρό κατσαρολάκι (ΜΗΝ τον πετάξετε!! – θα τον χρειαστείτε) και απλώστε 8 κομμάτια σύκου πάνω από την κρέμα κατσικίσιου τυριού.
- Τοποθετήστε ένα κοτσάνι δεντρολίβανο πάνω σε κάθε τάρτα.
- Βάλτε το στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα σύκα να καραμελώσουν λίγο και η κρέμα και η ζύμη να ροδίσουν και να σταθεροποιηθούν.
- Όσο οι τάρτες είναι στο φούρνο, σιγοβράστε το υγρό στο οποίο έχουν μουλιάσει τα σύκα (αυτό που κρατήσατε πριν στο κατσαρολάκι), σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι.
- Βγάζετε τις τάρτες από το φούρνο, μοιράζετε το σιρόπι ομοιόμορφα στις φόρμες και τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Αφαιρείτε από τις φόρμες, τοποθετείτε σε πιάτα και σερβίρετε με λίγη σαλάτα.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.