Τάρτα λεβάντας με κρέμα κατσικίσιο τυρί, ρικότα και σύκα
Τάρτες, κις, γλυκά, αλμυρά ή και τα δύο - όλα είναι δυνατά, όλα είναι όμορφα πιάτα που έχουν υπέροχη γεύση.
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 40 minutes mins
Αναμονή στο ψυγείο 1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 2 hours hrs 40 minutes mins
Για τη βάση
- 100 γρ αλεύρι
- 70 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 κτγ λεβάντα αποξηραμένη και ψιλοκομμένη ή θρυμματισμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κτσ νερό
Για τη μαρινάδα σύκου
- 4 σύκα
- 1 κτσ καστανή ζάχαρη
- ½ κτσ δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- ½ κτγ λεβάντα αποξηραμένη και ψιλοκομμένη ή θρυμματισμένη
- ½ λεμόνι (το χυμό του)
- 3 κτσ μέλι
Για την κρέμα από κατσικίσιο τυρί
- 150 γρ κατσικίσιο τυρί μαλακό (μπορεί να είναι και φρέσκο κατσικίσιο τυρί)
- 50 γρ ρικότα
- 1 αυγό
- ½ λεμόνι (το χυμό του)
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη βάση
- Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη λεβάντα, για να έχουμε χοντρά ψίχουλα. 
- Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια σφιχτή, ομοιόμορφη ζύμη που μπορεί να σχηματιστεί σε μπάλα. 
- Τυλίξτε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 1 ώρα. 
Για τα σύκα
- Ανακατέψτε το μέλι, το χυμό λεμονιού, το δεντρολίβανο, τη λεβάντα και τη ζάχαρη. 
- Κόψτε τα σύκα σε οκτώ κάθετα κομμάτια και προσθέστε τα. 
- Ανακατέψτε τα όλα καλά και βάλτε τα στο ψυγείο για 1-2 ώρες. 
Για την κρέμα με κατσικίσιο τυρί
- Ανακατέψτε το κατσικίσιο τυρί με τη ρικότα και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει κρέμα. 
- Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. 
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. 
Ετοιμάζουμε τις τάρτες
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C πάνω/κάτω. 
- Λαδώνετε και αλευρώνετε τις φόρμες για τις τάρτες. 
- Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και χωρίστε τη σε τέσσερα κομμάτια. 
- Ανοίγετε και τα τέσσερα μέρη ξεχωριστά σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα μοιράζετε στις τέσσερις φόρμες 
- Πιέστε καλά και κάντε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι. 
Γεμίζουμε τις τάρτες
- Μοιράζετε ομοιόμορφα την κρέμα από κατσικίσιο τυρί και ρικότα στις τέσσερις φόρμες και την ισιώνετε. 
- Αδειάστε το χυμό από τα σύκα σε ένα μικρό κατσαρολάκι (ΜΗΝ τον πετάξετε!! - θα τον χρειαστείτε) και απλώστε 8 κομμάτια σύκου πάνω από την κρέμα κατσικίσιου τυριού. 
- Τοποθετήστε ένα κοτσάνι δεντρολίβανο πάνω σε κάθε τάρτα.  
- Βάλτε το στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα σύκα να καραμελώσουν λίγο και η κρέμα και η ζύμη να ροδίσουν και να σταθεροποιηθούν. 
- Όσο οι τάρτες είναι στο φούρνο, σιγοβράστε το υγρό στο οποίο έχουν μουλιάσει τα σύκα (αυτό που κρατήσατε πριν στο κατσαρολάκι), σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι. 
- Βγάζετε τις τάρτες από το φούρνο, μοιράζετε το σιρόπι ομοιόμορφα στις φόρμες και τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς. 
- Αφαιρείτε από τις φόρμες, τοποθετείτε σε πιάτα και σερβίρετε με λίγη σαλάτα.