Μάφινς κρεμμυδιού και σκόρδου χωρίς γλουτένη

Τα περισσότερα καλοκαιρινά δείπνα συνδυάζονται τέλεια με αυτά τα μάφινς κρεμμυδιού και σκόρδου.

Μάφινς κρεμμυδιού και σκόρδου χωρίς γλουτένη

Prep Time 20 minutes
Total Time 1 hour
Course Γρήγορα, Εύκολα, Ορεκτικά-Συνοδευτικά, Σνακ
Servings 12 μάφινς

Ingredients
  

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι από καστανό ρύζι
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι σόργου
  • 1/2 φλιτζάνι άμυλο πατάτας
  • 1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη, συν λίγη ακόμη για πασπάλισμα
  • 1 κ.τ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • 1/4 κτγ ξανθάνη
  • 1/4 κτγ πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 5 κ.τ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, σε κύβους
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 αυγό μεγάλο

Instructions
 

  • Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. Ψεκάστε μια φόρμα για 12 μάφιν με το αντικολλητικό σπρέι. Αφήστε τη φόρμα στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε ελαφρά το αλεύρι από καστανό ρύζι, το αλεύρι σόργου, το άμυλο πατάτας, το 1/4 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνας, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την ξανθάνη και το μαύρο πιπέρι.
  • Λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην ροδίσει, περίπου τέσσερα λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς χαμηλή και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να δώσει τα αρώματά του, περίπου 3 λεπτά ακόμη. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
  • Λιώστε τις υπόλοιπες 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέστε γάλα, αυγό και λιωμένο βούτυρο στο μπολ με τα ξηρά συστατικά από το βήμα 2. Ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να πάρετε ένα μαλακό μείγμα. Πάρτε τώρα μια σπάτουλα σιλικόνης και ανακατέψτε ελαφρά το μείγμα κάνοντας αναδιπλώσεις.
  • Χωρίστε ομοιόμορφα το μείγμα ανάμεσα στις θήκες για μάφινς που προετοιμάσαμε πριν. Πασπαλίζουμε πάνω από κάθε μάφιν με λίγο παρμεζάνα. Ψήνουμε μέχρι τα muffins να ροδίσουν, περίπου 25 λεπτά.
  • Αφαιρέστε τα μάφινς από τις θήκες και τοποθετήστε τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν λίγο. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αποθηκεύστε τα υπόλοιπα μάφινς στον πάγκο, καλυμμένα, για έως και δύο ημέρες.

Notes

Παραλλαγές:
Για μάφινς σκόρδου: Παραλείψτε το κρεμμύδι. Αυξήστε το σκόρδο σε πέντε σκελίδες και την παρμεζάνα σε 1/2 φλιτζάνι.
Για μάφινς βοτάνων: Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα βότανα στο κουρκούτι. Για πιο ήπια βότανα, όπως ο βασιλικός, εξετάστε το ενδεχόμενο αύξησης της ποσότητας σε 1 1/2 κουταλιά της σούπας. Για ισχυρότερα βότανα, όπως το δεντρολίβανο, μειώστε την ποσότητα σε 2 κουταλάκια του γλυκού.
Για μάφινς με καραμελωμένα κρεμμύδια: Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι καραμελωμένα κρεμμύδια στο κουρκούτι.
Για μάφινς χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα: Αντικαταστήστε το γάλα με κάποιο γάλα μη ζωικής προέλευσης και παραλείψτε το τυρί. Τα μάφινς χωρίς γαλακτοκομικά ψήνονται ελαφρύτερα από τα μάφινς με γαλακτοκομικά προϊόντα.
Keyword γρήγορη, εύκολη, παρμεζάνα, Χωρίς γλουτένη

Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα