Γλάσο βαλσάμικου

Σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο reduction, εδώ λοιπόν θα φτιάξουμε ένα reduction με βαλσάμικο ξύδι, για να το κάνουμε ακόμη πιο νόστιμο!

Παίρνουμε ένα καλό πράγμα (βαλσάμικο ξύδι) και το κάνουμε ΚΑΛΥΤΕΡΟ μαγειρεύοντάς το, κατεβάζοντάς το σε ένα παχύ, πικάντικο, ελαφρώς γλυκό γλάσο. Αυτό το σιρόπι βαλσάμικου προσθέτει απίστευτο χρώμα και γεύση σε όλα, από φρέσκα μούρα και παγωτό (ναι, όντως!!!, αρκεί να το δοκιμάσετε) έως σάντουιτς και ψητά λαχανικά.

Αν και στα περισσότερα παντοπωλεία θα βρείτε σίγουρα αρκετά μεγάλη ποικιλία (θα το βρείτε συχνά με την ονομασία κρέμα βαλσάμικου), είναι τόσο εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι! Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που μοιράζομαι αυτήν την απλή συνταγή μαζί σας, είναι πραγματικά παιχνίδι που όμως θα δώσει άλλη γεύση στο ψητό σας και σε πολλές άλλες παρασκευές σας!

Γλάσο βαλσάμικου

Αυτή η σπιτική συνταγή για γλάσο βαλσάμικου δίνει ένα γλυκό και πικάντικο αποτέλεσμα που είναι ιδανικό για ψητά κρέατα, σαλάτες caprese, μούρα φράουλες και πολλά άλλα!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Για να κρυώσει 15 minutes
Total Time 35 minutes
Course Σάλτσα
Servings 1 κούπα

Ingredients
  

  • 2 κούπες βαλσάμικο ξύδι

Instructions
 

  • Τοποθετήστε το βαλσάμικο ξύδι σε μια κατσαρόλα και βάλτε το σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού.
  • Χαμηλώστε τη φωτιά ώστε το ξύδι να διατηρήσει σταθερό και αργό βράσιμο. Σιγοβράστε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου το ξίδι μειωθεί κατά το ήμισυ. Θα πρέπει να είναι παχύ, να έχει σκούρο χρώμα και εάν βουτήξετε ένα κουτάλι μέσα να καλύψει το πίσω μέρος του κουταλιού χωρίς να αφήσει κενά.
  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως ή να το αφήσετε να κρυώσει και να το φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για αρκετό καιρό (εγώ το έχω σχεδόν 3 μήνες και δεν έχει πάθει τίποτα).

Notes

  • Οποιοδήποτε είδος βαλσαμικού ξιδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει γλάσο, οπότε, όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ξιδιού, τόσο καλύτερη θα είναι η γεύση του γλάσου.
  • Θέλετε το γλάσο σας να είναι πιο γλυκό; Μη διστάσετε να προσθέσετε μερικά κουταλάκια του γλυκού μέλι ή ζάχαρη, μετά από διάφορες δοκιμές, είδα ότι αυτό είναι μερικές φορές απαραίτητο όταν χρησιμοποιώ ένα φθηνότερο βαλσάμικο ξύδι.
  • Παρόλο που το γλάσο βαλσάμικου δεν είναι δύσκολο (είδατε πιο πάνω τη συνταγή), απαιτεί λίγη υπομονή. Εάν δεν φαίνεται να είναι παχύρρευστο, περιμένετε λίγα λεπτά ακόμη. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε χαμηλή θερμοκρασία για να σιγοβράση, αλλά αντισταθείτε στην επιθυμία που θα σας γεννηθεί για να τελειώσετε πιο γρήγορα, οπότε μην ανεβάσετε την θερμοκρασία και το φτάσετε σε πλήρη βρασμό. Και θυμηθείτε, το γλάσο θα πυκνώσει ακόμη περισσότερο καθώς θα κρυώνει.
  • Κάτι τώρα που μπορεί να  σας φανεί ανόητο, αλλά προσέξτε να μην κάνετε βαθιές αναπνοές κοντά στην κατσαρόλα που βράζετε το ξύδι! Η μυρωδιά που έχει ο ατμός του ξυδιού δεν είναι πολύ ευχάριστη.
Keyword βαλσάμικο ξύδι
Photo credit : wonkywonderful

Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

1 Σχόλιο

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα