Κέικ με Παπαρουνόσπορο και Ζεστά Αχλάδια

Λατρεύω τον παπαρουνόσπορο, αλλά συχνά τα γλυκά που τον περιέχουν είτε είναι πολύ στεγνά είτε υπερβολικά γλυκά. Έτσι, αποφάσισα να δοκιμάσω τη δική μου συνταγή. Στην πρώτη μου απόπειρα, χωρίς ζυγαριά, μέτρησα τα υλικά «με το μάτι». Το γλυκό βγήκε γευστικό και αφράτο, αλλά όχι ιδανικό. Την επόμενη φορά, ήμουν πιο προσεκτικός με τις μετρήσεις. Ευτυχώς, εδώ σας δίνω τις ακριβείς ποσότητες για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα! Όσο για τη διακόσμηση, αφήστε τη δημιουργικότητά σας να σας οδηγήσει. Μπορείτε να επιλέξετε από απλή ζάχαρη άχνη μέχρι σοκολατένια γλάσο, κρέμα βουτύρου ή ό,τι άλλο σας εμπνέει. Εγώ ήθελα κάτι ζεστό και φθινοπωρινό, οπότε κατέληξα σε ζουμερά, καραμελωμένα αχλάδια.


Κέικ με Παπαρουνόσπορο και Ζεστά Αχλάδια

Αγαπώ τον παπαρουνόσπορο, αλλά στα γλυκά συχνά απογοητεύομαι με την υφή ή τη γλύκα τους. Έτσι, πειραματίστηκα και μετά από δοκιμές το αποτέλεσμα κατέληξε αφράτο και γευστικό. Σας δίνω τις δικές μου μετρήσεις για να πετύχετε το παρόμοιο αποτέλεσμα, με διακόσμηση, ζεστά καραμελωμένα αχλάδια!
Prep Time 35 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 35 minutes
Course Γλυκά, Επιδόρπιο
Servings 4 άτομα

Ingredients
  

Για το κέικ

  • 6 αυγά οι κρόκοι και τα ασπράδια ξεχωριστά
  • 140 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ ζάχαρη μπορείτε και λιγότερο (έχω κατέβει μέχρι τα 100γρ.)
  • 85 γρ αλεύρι αμυγδάλου
  • 140 γρ παπαρουνόσπορο (λίγο πάνω λίγο κάτω, με τη γεύση σας έχει να κάνει)

Για τα ζεστά αχλάδια

  • 1 αχλάδι κομμένο σε μικρές φέτες ή κύβους
  • 4 γαρίφαλα
  • 1 κτγ κανέλα (ή 1 ξυλάκι κανέλας)
  • Νερό
  • Ζάχαρη
  • 1 κτγ μέλι

Instructions
 

Για το κέικ με παπαρουνόσπορο

  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα βάζουμε σε δύο διαφορετικά μπολ. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  • Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά.
  • Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε το αλεύρι αμυγδάλου και τον παπαρουνόσπορο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην χάσει η ζύμη τον αέρα της.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50 λεπτά.

Για τα ζεστά αχλάδια

  • Κόβουμε το αχλάδι σε μικρά κομμάτια.
  • Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετούμε τα κομμάτια του αχλαδιού και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα καλύψει, περίπου ένα δάχτυλο πάνω από αυτά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα, καθώς μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο νερό αν χρειαστεί, στην πορεία.
  • Προσθέτουμε ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε. Εγώ δεν το θέλω πολύ γλυκό, οπότε βάζω περίπου μισή χούφτα.
  • Προσθέτουμε τα γαρίφαλα και μια γενναιόδωρη πρέζα κανέλα (ή το ξυλάκι). Τέλος, για να δώσω μια ιδιαίτερη νότα, βάζω και ένα κουταλάκι μέλι.
  • Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια.
  • Στο τέλος, το νερό θα έχει σχεδόν εξατμιστεί, αφήνοντας μια ελαφριά, παχύρρευστη σάλτσα στον πάτο του σκεύους.

Notes

Προσοχή: Αν η φόρμα σας είναι μεγάλη και το μείγμα είναι πιο λεπτό, ο χρόνος ψησίματος μειώνεται περίπου στο μισό (δηλαδή, 25 λεπτά). Αν δεν είστε σίγουροι, ελέγξτε το κέικ μετά από 30 λεπτά.
Keyword Κέικ, παπαρουνόσπορος


Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα