Αγαπώ τον παπαρουνόσπορο, αλλά στα γλυκά συχνά απογοητεύομαι με την υφή ή τη γλύκα τους. Έτσι, πειραματίστηκα και μετά από δοκιμές το αποτέλεσμα κατέληξε αφράτο και γευστικό. Σας δίνω τις δικές μου μετρήσεις για να πετύχετε το παρόμοιο αποτέλεσμα, με διακόσμηση, ζεστά καραμελωμένα αχλάδια!
160γρζάχαρημπορείτε και λιγότερο (έχω κατέβει μέχρι τα 100γρ.)
85γραλεύρι αμυγδάλου
140γρπαπαρουνόσπορο(λίγο πάνω λίγο κάτω, με τη γεύση σας έχει να κάνει)
Για τα ζεστά αχλάδια
1αχλάδικομμένο σε μικρές φέτες ή κύβους
4γαρίφαλα
1κτγκανέλα(ή 1 ξυλάκι κανέλας)
Νερό
Ζάχαρη
1κτγμέλι
Instructions
Για το κέικ με παπαρουνόσπορο
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα βάζουμε σε δύο διαφορετικά μπολ. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε το αλεύρι αμυγδάλου και τον παπαρουνόσπορο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην χάσει η ζύμη τον αέρα της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50 λεπτά.
Για τα ζεστά αχλάδια
Κόβουμε το αχλάδι σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετούμε τα κομμάτια του αχλαδιού και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα καλύψει, περίπου ένα δάχτυλο πάνω από αυτά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα, καθώς μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο νερό αν χρειαστεί, στην πορεία.
Προσθέτουμε ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε. Εγώ δεν το θέλω πολύ γλυκό, οπότε βάζω περίπου μισή χούφτα.
Προσθέτουμε τα γαρίφαλα και μια γενναιόδωρη πρέζα κανέλα (ή το ξυλάκι). Τέλος, για να δώσω μια ιδιαίτερη νότα, βάζω και ένα κουταλάκι μέλι.
Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια.
Στο τέλος, το νερό θα έχει σχεδόν εξατμιστεί, αφήνοντας μια ελαφριά, παχύρρευστη σάλτσα στον πάτο του σκεύους.
Notes
Προσοχή: Αν η φόρμα σας είναι μεγάλη και το μείγμα είναι πιο λεπτό, ο χρόνος ψησίματος μειώνεται περίπου στο μισό (δηλαδή, 25 λεπτά). Αν δεν είστε σίγουροι, ελέγξτε το κέικ μετά από 30 λεπτά.