Ένα από τα καλύτερα, για μένα, ιταλικά επιδόρπια, είναι η torta di nocciole – ένα όνειρο από φουντούκια!
Ένα ζουμερό κέικ που ψήνεται χωρίς αλεύρι και έχει απλά φανταστική γεύση. Στην Ιταλία, συχνά συνοδεύεται από zabaglione, εμείς απλά θα το συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Κάναμε και μια μικρή παρασπονδία: δεν μπορούμε εάν δεν πειράξουμε λίγο μια συνταγή για να την φέρουμε στα μέτρα μας, έτσι πρόσθεσα και μαύρη σοκολάτα στη ζύμη για τους λάτρεις της σοκολάτας ανάμεσά μας.
Κέικ φουντουκιού
Ένα ζουμερό κέικ που ψήνεται χωρίς αλεύρι και έχει απλά φανταστική γεύση.
Equipment
- 1 φόρμα 26 εκατοστών
Ingredients
- 5 αυγά χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
- 200 γρ ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 γρ μαύρη σοκολάτα
- 200 γρ φουντούκια αλεσμένα σε σκόνη
- 2 κτσ ρούμι μαύρο
- ½ λεμόνι το ξύσμα του
Επίσης:
- βούτυρο για τη φόρμα του κέικ
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Instructions
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C
- Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και, στη συνέχεια, προσθέστε τη μαύρη σοκολάτα, τα φουντούκια, το ξύσμα λεμονιού και το ρούμι.
- Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν πολύ σφιχτή μαρέγκα και ενσωματώστε την στο μείγμα με απαλές κινήσεις (διπλώνοντας απαλά).
- Στρώστε τον πάτο μιας φόρμας κέικ 26 εκατοστών με χαρτί ψησίματος και αλείψτε τις άκρες με βούτυρο.
- Ρίξτε μέσα το μείγμα, ισιώστε το και βάλτε το στο φούρνο για 30 λεπτά.
- Όταν το κέικ ψηθεί μέχρι μέσα (δοκιμάστε το με το κόλπο της οδοντογλυφίδας), βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το προσεκτικά από τη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. (Το κέικ θα πρέπει να είναι ακόμα υγρό στο εσωτερικό του).
- Όταν το κέικ κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με λίγη ζαμπαλιόνε ή (όπως κάναμε και εμείς) μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Notes
(Εναλλακτικά, μπορείτε να παραλείψετε τη σοκολάτα- ή να προσθέσετε 300 γρ. ρικότα στη ζύμη).
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.