Πίτα για σουβλάκι χωρίς μαγιά (flat bread)

Αυτή η λεπτή ζύμη είναι σαν τις πίτες για σουβλάκι ή σαν την τραγανή ζύμη της πίτσας και απαιτεί μόνο αλεύρι, αλάτι, νερό και ελαιόλαδο – ΟΧΙ ΜΑΓΙΑ! Και χρειάζονται λιγότερο από 5 λεπτά για να τα βάλουμε μαζί και να πάρουμε το ζυμάρι! Συμπληρώστε το με την αγαπημένη σας σάλτσα, τυρί και λαχανικά και το δείπνο ολοκληρώθηκε!

Σίγουρα θα την αγαπήσετε αυτή τη ζύμη

Χρειάζονται 5 λεπτά για να τη φτιάξετε. Τι περισσότερο θα μπορούσατε να θέλετε; Μου αρέσει μια ωραία σπιτική ζύμη για λεπτό ψωμί ή πίτσα με μαγιά, αλλά μια τέτοια ζύμη θέλει χρόνο να φουσκώσει, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προγραμματίσετε να τη φτιάξετε τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα. Αυτή η ζύμη για λεπτή, τραγανή βάση πίτσας μπορεί να φτιαχτεί, να συμπληρωθεί με υλικά και να είναι στο φούρνο σε λιγότερο από 10 λεπτά!

Μπορείτε να το κάνετε όσο παχύ ή λεπτό θέλετε. Εάν αφήσετε τη ζύμη σε λίγο πιο παχύ φύλλο θα έχει λίγο πιο μαλακή, λαστιχωτή υφή!

Τα παιδιά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε το δείπνο! Ίσως να εκπλαγείτε πόσο πρόθυμα είναι τα παιδιά σας να βοηθήσουν εάν τους δώσετε την ευκαιρία. Αφήστε τους να σας βοηθήσουν να μετρήσετε το αλεύρι και να ρίξετε το νερό. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι, αφήστε τους να σας βοηθήσουν να το ζυμώσετε και να “λερώσουν” τα χέρια τους. Όταν δουν όλη τη σκληρή δουλειά (τη δική τους σκληρή δουλειά) ότι μετατράπηκε σε φαγητό έτοιμο από τα χεράκια τους, θα είναι πιο πιθανό να το φάνε.

Η ΖΥΜΗ μας εναντίον της ζύμης της ΠΙΤΣΑ

Η μαγιά. Η ζύμη της πίτσας έχει συνήθως μαγιά (και χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει), ενώ η ζύμη μας δεν έχει!

Το σχήμα. Η πίτσα τείνει να είναι στρογγυλή (και μερικές φορές ακόμη και τετράγωνη), ενώ με τη ζύμη αυτή η ζύμη τείνει να παίρνει ένα πιο οβάλ σχήμα.

Κατάψυξη

Μπορείτε να παγώσετε τη ζύμη ή την προ ψημένη πίτα! Ναι, σωστά διαβάσατε. Η έτοιμη ζύμη που θα έχετε στην κατάψυξη σημαίνει ότι μπορείτε να είστε έτοιμοι για φτιάξετε κάτι για το τραπέζι σας σχεδόν αμέσως!
Αφού ζυμώσετε τη ζύμη σας, τυλίξτε την σε μεμβράνη και βάλτε την στον καταψύκτη. Την επόμενη φορά που θέλετε να κάνετε flat bread, απλά αφήστε τη ζύμη να ξεπαγώσει στον πάγκο (για περίπου 1-2 ώρες) και στη συνέχεια ακολουθήστε τη φαντασία σας για να φτιάξετε ότι θέλετε.
Αφού φτιάξετε τη ζύμη και ψήσετε τα flat bread σας, μπορείτε επίσης να τα τυλίξετε σε μεμβράνη και να τα βάλετε στον καταψύκτη σας, ώστε να τα έχετε έτοιμα για κάθε περίσταση! Όταν είστε έτοιμοι να φάτε, απλώστε πάνω από το κατεψυγμένο πλέον flat bread σας ότι υλικά θέλετε και ψήστε το, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικά επιπλέον λεπτά στο χρόνο ψησίματος για να ψηθεί εντελώς η ζύμη, αλλά με το να είναι τόσο λεπτή, δεν θα χρειαστεί και πολύ!

Αγαπημένοι γευστικοί συνδυασμοί

Μεσογειακόπέστο με σπανάκι, καρδιές αγκινάρας, φέτα, ώριμες ντομάτες και μαύρες ελιές – οι αγαπημένες ελληνικές γεύσεις σε μια τραγανή πίτα
Με πατάτες – φανταστείτε τα υλικά που χρησιμοποιείτε για να κάνετε πατατοσαλάτα, απλωμένα πάνω σε μια τραγανή πίτα και σκεπασμένα με λιωμένο τυρί
Caprese – φρέσκια μοτσαρέλα, ντοματίνια και βασιλικός και στο τέλος ραντισμένα όλα με λίγο βαλσάμικο – αρκετά απλός συνδιασμός αλλά επίσης και υπέροχος
Καραμελωμένο κρεμμύδι & Gorgonzola – σοβαρά και χωρίς καθόλου διάθεση να σας κάνω πλάκα, αυτό το συνδιασμό πρέπει να το δοκιμάσετε.
Μεξικάνικο – γλυκό καλαμπόκι, αρωματισμένη σάλτσα από κρέμα λάιμ και θρυμματισμένο τυρί cotija (αλλά μιας και είναι αρκετά δύσκολο να βρει κάποιος αυτό το τυρί, μπορείτε πολύ εύκολα το αντικαταστήσετε με φέτα, μιας και είναι γευστικά σχεδόν ίδια)

Πίτα για σουβλάκι χωρίς μαγιά (flat bread)

Πολύ εύκολη εκτέλεση και πολύ λίγα υλικά, αλεύρι, αλάτι, νερό, λάδι και 5 λεπτά ζύμωμα!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 25 minutes
Course Ψωμί-Ζύμες
Servings 4 μεγάλες πίτες

Ingredients
  

  • 6 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κτγ αλάτι
  • 2 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 6 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • καλαμποκάλευρο για το ταψί που θα τα ψήσουμε

Instructions
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Προσθέστε αλεύρι και αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε μια δύο φορές για να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
    Προσθέστε νερό και λάδι.
    Χτυπήστε διαδοχικά έως ότου σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης (περίπου 1 λεπτό θα σας πάρει). Ξύστε τις πλευρές για να πάρετε τη ζύμη που θα έχει κολλήσει εκεί.
  • Μεταφέρετε το ζυμάρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 1 λεπτό ή έως ότου η επιφάνεια της ζύμης είναι λεία.
    Χωρίστε τη ζύμη σε 2 ίσες μπάλες.
    Χρησιμοποιήστε έναν πλάστη για να ανοίξετε την κάθε μπάλα ζύμης σε ένα μακρύ οβάλ σχήμα και στο επιθυμητό για εσάς πάχος. Όσο πιο λεπτό, τόσο το καλύτερο εάν θέλετε τραγανό αποτέλεσμα.
  • Σε 2 ταψιά, ραντίστε από πάνω με καλαμποκάλευρο και βάλτε από μια πίτα στο κάθε ταψί, μπορείτε να βάλετε και λαδόκολλα αντί για καλαμποκάλευρο, αλλά δεν θα πάρετε την ίδια τραγανή υφή και γεύση.
    Τρυπήστε όλη την επιφάνεια τις κάθε πίτας με ένα πιρούνι.
    Ψήστε για 5-8 λεπτά ή έως ότου οι άκρες γίνουν χρυσοκαφέ και η πίτα μας έχει "σχεδόν" μαγειρευτεί.
  • Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι, από εδώ και πέρα μπορούμε είτε να τις αφήσουμε να κρυώσουν καλά και να τις τυλίξουμε με μεμβράνη και να τις βάλουμε στην κατάψυξη, είτε να τις περάσουμε με λίγο ελαιόλαδο, να βάλουμε επάνω τα αγαπημένα μας υλικά και να τις ψήσουμε για 5 με 10 λεπτά ακόμη.
    Έτοιμα να τα απολαύσουμε λοιπόν είτε αμέσως είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή μας έρθει η επιθυμία!

Notes

Κάποιες απλές, αλλά πιστεύουμε χρήσιμες συμβουλές
Χρησιμοποιήστε επιτραπέζιο αλάτι. Έχουμε δοκιμάσει με διάφορα είδει αλατιού και δεν αναμιγνύονται τόσο καλά όσο το απλό επιτραπέζιο αλάτι, ωστόσο, εάν εκείνη τη στιγμή δεν έχετε, δεν πειράζει, χρησιμοποιείστε αυτό που έχετε!
Το προ ψήσιμο είναι απαραίτητο εάν ψάχνετε για μια τραγανή κρούστα. Αυτό επιτρέπει στο εσωτερικό της ζύμης να μαγειρεύετε χωρίς το εξωτερικό να έχει γίνει σκούρο χρυσό καφέ. Αυτό σημαίνει πως στο τραπέζι θα έχετε μια τέλεια τραγανή πίτα πολύ καλά ψημένη μέσα και έξω!
Περάστε τις πίτες με λίγο ελαιόλαδο μόλις βγουν από φούρνο και έτσι θα έχουν λίγο πιο τραγανή κρούστα και πιο σκούρο χρυσό καφέ!
Μην τρελαίνεστε με τα υλικά που θα βάλετε από πάνω. Όπως λέει η περίφημη ρήση «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ», δηλαδή, «το καλό δε βρίσκεται στο πολύ, αλλά το πολύ βρίσκεται στο καλό», με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία η ποσότητα (το πολύ) όσο η ποιότητα (το ευ), δείτε κάποιους από τους συνδυασμούς που σας προτείνουμε!!!
Keyword αλεύρι, ελαιόλαδο

Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα