Η ζάχαρη, το νερό και μια φέτα λεμόνι (ή χυμός λεμονιού) είναι όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε σπιτικό Golden Syrup – ένα σιρόπι με γεύση καραμέλας βουτύρου που είναι πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.
Το χρυσό σιρόπι είναι εύκολο να φτιαχτεί στο σπίτι, αλλά μερικά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, έτσι δημιούργησα αυτό το λεπτομερές σεμινάριο συνταγών για εσάς, καθώς και το cheatsheet που μπορείτε να κατεβάσετε παρακάτω!
Χρυσό σιρόπι, πού ήσουν όλη μου τη ζωή; !!
Το χρυσό σιρόπι είναι βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές για επιδόρπιο. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε μαζί με βρώμη, γιαούρτι, παγωτό ή να το προσθέσετε ακόμη και στη σάλτσα μπάρμπεκιου που φτιάχνετε!
Δεν είχα ιδέα τι μου έλειπε μέχρι που έφτιαξα μια παρτίδα χρησιμοποιώντας αυτήν την εξαιρετικά εύκολη συνταγή. Έχει γεύση όπως αυτή που έχουν διάφορες μάρκες που κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά είναι πολύ φθηνότερο.
Εάν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε με αυτό το σιρόπι, αφού το φτιάξετε, ελέγξτε αυτήν την ανάρτηση για αρκετές ιδέες για επιδόρπια.
Τι είναι το χρυσό σιρόπι;
Είναι ένα παχύ, λείο χρυσόχρωμο σιρόπι φτιαγμένο από ζάχαρη που έχει μοναδική βουτυρώδη μυρωδιά και ελαφριά γεύση καραμέλας. Είναι λιγότερο γλυκό από, ας πούμε, το σιρόπι καλαμποκιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσετε πράγματα όπως χυλό ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ψήσιμο μπισκότων, τάρτες, κέικ κ.λπ.
Τι περιέχει το χρυσό σιρόπι;
Τα συστατικά του χρυσού σιροπιού είναι ένας απλός συνδυασμός ζάχαρης, νερού και μιας φέτας λεμονιού.
Είναι το χρυσό σιρόπι vegan;
Ναί! Στην πραγματικότητα, φαίνεται να είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο μελιού.
Χρυσό σιρόπι έναντι σιροπιού καλαμποκιού – υπάρχει διαφορά;
Ενώ και τα δύο σιρόπια είναι παρόμοια στο χρώμα, είναι πολύ διαφορετικά είδη. Το σιρόπι καλαμποκιού παρασκευάζεται από καλαμπόκι (άμυλο), ενώ το χρυσό σιρόπι από ζάχαρη. Η γεύση είναι επίσης διαφορετική. Το σιρόπι καλαμποκιού έχει πολύ απαλή γεύση, ενώ το χρυσό σιρόπι έχει πιο έντονη βουτυρώδη γεύση καραμέλας.
Τι γίνεται με το χρυσό σιρόπι έναντι του σιροπιού σφενδάμου;
Είναι και τα δύο σιρόπια αλλά έχουν πολύ διαφορετική γεύση. Το χρυσό σιρόπι έχει βουτυρώδη γεύση καραμέλας, ενώ το σιρόπι σφενδάμου είναι…. Καλά, με γεύση σφενδάμου. Το σιρόπι σφενδάμου μπορεί επίσης να είναι λίγο πιο αραιό.
Και χρυσό σιρόπι vs μέλι;
Το χρυσό σιρόπι μπορεί να μοιάζει με μέλι σε χρώμα και υφή αλλά έχουν πολύ διαφορετική γεύση. Τούτου λεχθέντος, το χρυσό σιρόπι μπορεί να είναι ένα vegan υποκατάστατο του μελιού, αν είστε εντάξει με τη διαφορετική γεύση.
Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω χρυσό σιρόπι;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο σιρόπι! Μόλις το δοκιμάσετε, θα θελήσετε να το βάλετε σε όλα. Πιστέψτε με σε αυτό!
Μπορείτε να περιχύσετε με χρυσό σιρόπι:
τηγανίτες
βάφλες
Αυγόφετες
παγωτό
φρουτοσαλάτα
γιαούρτι
φρούτο πάβλοβα
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε και να αρωματίσετε χυλό.
Ή δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο στον καφέ, το τσάι, τα smoothies, τη σάλτσα μπάρμπεκιου – οπουδήποτε θέλετε λίγη γλυκύτητα. Πρόσφατα έφτιαξα σάλτσα μπάρμπεκιου με χρυσό σιρόπι και ήταν εξαιρετική.
Μπορείτε επίσης να ψήσετε πολλά νόστιμα πράγματα με αυτό! Έχω φτιάξει μια λίστα με συνταγές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρυσό σιρόπι. Εδώ είναι μερικές ιδέες που έχω συγκεντρώσει μέχρι τώρα…
Κέικ χρυσού σιροπιού (τούρτα με σιρόπι μέσα και πάνω στο κέικ – επίσης σοκολάτα και βρώμη)
Γλάσο GS (πρόσθεσα μερικές κουταλιές της σούπας χρυσό σιρόπι στο μασκαρπόνε μου καφέ βουτύρου ελβετικής μαρέγκας και ουάου!!)
Ζυμαρικά από χρυσό σιρόπι
Flapjacks (ανακάλυψα ότι αυτά είναι σαν μπισκότα, όχι σαν τηγανίτες!)
Μπισκότα με χρυσό σιρόπι (δείτε τη συνταγή μου για 3 διαφορετικά είδη μπισκότων GS)
Χρυσό σιρόπι ρύζι τραγανά κέικ
Αχνιστή πουτίγκα GS
Κέικ κορν φλέικ GS (είμαι πολύ περίεργος για αυτό)
GS cupcakes
Πουτίγκα που αυτοαποκάλυπτε (με είχατε στο αυτο-απομάκρυνση)
Μάφιν GS
Φέτα βρώμης, φέτα Mars bar, φέτα καραμέλας
Πίτσα πεκάν GS (αυτό θα ήταν καλό για την Ημέρα των Ευχαριστιών ή τα Χριστούγεννα)
Μπισκότα Anzac
Χρυσό σιρόπι chex mix (τόσο καλό !!)
Παντεσπάνι GS
Κέικ τζίντζερ GS (επίσης υπέροχο για τα Χριστούγεννα)
Τάρτα GS (έχω εδώ μια συνταγή για μίνι τάρτες)
Αρκετά λίστα, έτσι δεν είναι; Έχετε φτιάξει κάποια από αυτές τις συνταγές; Θα ήθελα πολύ να ακούσω πώς χρησιμοποιείτε το golden syrup στις συνταγές σας!
Υπάρχει κάποιο καλό υποκατάστατο του χρυσού σιροπιού;
Εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το χρυσό σιρόπι σε μια συνταγή, χρησιμοποιήστε ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού. Σημειώστε, ωστόσο, ότι δεν έχουν την ίδια γεύση και θα χάσετε αυτή τη μοναδική γεύση, η οποία μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Αλλά αν ψάχνετε μόνο για μια εναλλακτική λύση όπου η συγκεκριμένη γεύση δεν είναι πολύ σημαντική, το σιρόπι καλαμποκιού είναι ένα καλό υποκατάστατο επειδή μοιράζονται τις ίδιες ιδιότητες και επομένως πρέπει να ψήνονται με τον ίδιο τρόπο.
Λήγει το χρυσό σιρόπι;
Εάν αποθηκεύετε το φρέσκο σιρόπι σας σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο σε σκοτεινό και στεγνό ντουλάπι, θα πρέπει να διαρκέσει μερικά χρόνια – ή και περισσότερο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βρείτε κάποια κοκκοποίηση στο σιρόπι σας. Μιας και το λέμε, έχω ένα βάζο που είναι στο ντουλάπι μου εδώ και ένα χρόνο και δεν υπάρχει κοκκοποίηση ακόμα. Αν δείτε μούχλα ή αν μυρίζει περίεργα, εννοείτε πως θα το πετάξετε. Είναι τόσο φθηνό και εύκολο να το φτιάξετε, δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Συνολικά, σωστά αποθηκευμένο, το χρυσό σιρόπι θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι το χρυσό σιρόπι υγιεινό;
Λοιπόν, είναι φτιαγμένο από ζάχαρη, αλλά θα σας αφήσω να αποφασίσετε αν το χρυσό σιρόπι είναι υγιεινό στη διατροφή σας.
Τι χρειάζομαι για να φτιάξω χρυσό σιρόπι;
Όχι πολλά σε σχέση με τα υλικά ή τα μαγειρικά εργαλεία!
Συστατικά:
λευκή ζάχαρη
νερό
φέτα από φρέσκο λεμόνι
Σημείωση – Με ρώτησαν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια φέτα πορτοκάλι ή λάιμ αντί για λεμόνι. Τα πορτοκάλια δεν είναι αρκετά όξινα για να λειτουργήσουν τόσο καλά όσο ένα λεμόνι και τα λάιμ θα δώσουν στο σιρόπι σας γεύση λάιμ. Λίγος χυμός λεμονιού, ωστόσο, πιθανότατα θα λειτουργούσε αντί για μια φέτα.
Κουζινικα:
κατσαρολάκι
ηλεκτρικός βραστήρας για to βραστό νερό που θα χρειαστούμε
φλιτζάνι μέτρησης ή ζυγαριά κουζίνας
αποστειρωμένο γυάλινο βάζο με σφιχτό καπάκι
Πώς να φτιάξετε χρυσό σιρόπι στο σπίτι
Αρχικά, ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας νερό και 100 γραμμάρια [1/2 φλιτζάνι] ζάχαρης σε μια κατσαρόλα. Ανακατέψτε προσεκτικά μερικές φορές για να ενωθούν το νερό και η ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε χωρίς να βάλουμε καπάκι μέχρι να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά. Θα πρέπει να ζεστάνετε το σιρόπι στους περίπου 175C, που είναι η θερμοκρασία στην οποία θα καραμελώσει. Παρακολουθήστε το καθώς σιγοβράζει γιατί θα φαίνεται ότι δεν κάνει τίποτα για 10, 15 λεπτά ή ίσως και περισσότερο και στη συνέχεια θα πάρει ξαφνικά ένα χρυσό χρώμα καραμέλας!
Εάν το σιρόπι σας στεγνώσει πριν γίνει χρυσό, το πρόβλημα είναι ότι το νερό εξατμίστηκε πριν φτάσει στη θερμοκρασία καραμελοποίησης. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας νερό και να αυξήσετε λίγο τη θερμοκρασία (βοηθά να έχετε ένα θερμόμετρο για να ελέγχετε τη θερμοκρασία) ή απλώς ξεκινήστε από την αρχή.
Όταν το σιρόπι πάρει ωραίο χρώμα καραμέλας, προσθέτουμε σιγά σιγά το βραστό νερό (μπορείτε να έχετε έτοιμο βρασμένο νερό με τον βραστήρα σας). ΠΡΟΣΟΧΗ όταν ρίχνετε το νερό στο σιρόπι! Το νερό θα διαβρωθεί και θα ατμιστεί όταν χτυπήσει το σιρόπι, οπότε ρίξτε αργά και προσεκτικά.
Στη συνέχεια, προσθέστε 500 γραμμάρια [2 1/2 φλιτζάνια] ζάχαρης και αφήστε το σιρόπι να σιγοβράσει. Μπορείτε να περιστρέψετε την κατσαρόλα λίγο ή να την ανακατέψετε μερικές φορές αμέσως μετά την προσθήκη της ζάχαρης – ή απλά να την αφήσετε έτσι. Η ζάχαρη θα διαλυθεί καθώς θα ζεσταθεί ξανά.
Προσθέστε μια φέτα λεμόνι (εμποδίζει το σιρόπι να κρυσταλλωθεί καθώς σιγοβράζει).
Βάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για περίπου 45 λεπτά.
Στη συνέχεια βγάζουμε τη φέτα λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Ρίξτε το σιρόπι σε αποστειρωμένο βάζο. Το σιρόπι θα είναι αραιό σε αυτό το σημείο αλλά θα πυκνώσει καθώς κρυώνει στο βάζο.
Τώρα έχετε νόστιμο χρυσό σιρόπι!
Αυτή η συνταγή φτιάχνει περίπου 450γρ σιρόπι. Αποθηκεύστε σε δροσερό, ξηρό μέρος.
Σπιτικό Χρυσό σιρόπι
Ingredients
- 3 κτσ νερό
- 100 γρ ζάχαρη
- 280 ml νερό βραστό
- 500 γρ ζάχαρη
Instructions
- Ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας νερό και 100 γραμμάρια [1/2 φλιτζάνι] ζάχαρης σε μια κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει (χωρίς καπάκι) σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Μόλις το μείγμα πάρει χρώμα καραμέλας (θα πρέπει να φτάσει περίπου στους 175C βαθμούς, προσθέστε αργά και πολύ προσεκτικά το βραστό νερό (το έχετε έτοιμο βρασμένο στο βραστήρα σας).
- Προσθέτουμε 500γρ [2 1/2 φλιτζάνια] ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει.
- Προσθέτουμε μια φέτα λεμόνι. Το λεμόνι δεν θα αφήσει το σιρόπι να κρυσταλλώσει καθώς σιγοβράζει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για περίπου 45 λεπτά.
- Αφαιρέστε τη ζαχαρωμένη φέτα λεμονιού. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το ρίξετε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο. Το σιρόπι θα είναι αραιό σε αυτό το σημείο αλλά θα πυκνώσει καθώς κρυώνει στο βάζο.
- Αποθηκεύστε σε δροσερό, ξηρό μέρος.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.