Go Back

Βασική συνταγή για Νιόκι πατάτας

Μια πραγματική λιχουδιά! Τα πιο μαλακά και νόστιμα που έχετε φάει ποτέ! με τη λεπτή και κυρίαρχη γεύση της πατάτας, ιδανικά με κάθε είδους σάλτσα και δίνουν ζωή σε γευστικά πρώτα πιάτα.
Prep Time 25 minutes
Cook Time 5 minutes
Βράσιμο πατάτας 30 minutes
Total Time 1 hour
Course Vegetarian, Κυρίως πιάτο
Cuisine Ιταλία
Servings 4

Ingredients
  

Με αυγά

  • 1 κιλό πατάτες κόκκινες
  • 300 γρ αλεύρι 00
  • 1 αυγό μεσαίο (ελαφρώς χτυπημένο)
  • αλάτι ψιλό (κατά βούληση)
  • σιμιγδάλι σκληρό

Χωρίς αυγά

  • 1 κιλό πατάτες κόκκινες
  • 350 γρ αλεύρι 00
  • 15 γρ αλάτι
  • σιμιγδάλι σκληρό

Instructions
 

Προετοιμασία υλικών

  • Ξεκινήστε βράζοντας τις πατάτες.
    Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τις με άφθονο κρύο νερό 1. Από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να βράζει, υπολογίστε περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
    Κάντε το τεστ με το πιρούνι και αν καρφώνεται χωρίς δυσκολία, τότε μπορείτε να στραγγίσετε τις πατάτες.
  • Όσο είναι ακόμα ζεστές,
    (εάν έχετε την πρέσα για τις πατάτες, μπορείτε να τις πολτοποιήστε πάνω στο αλεύρι που έχετε κοσκινίσει, δεν θα χρειαστεί να ξεφλουδίσετε τις πατάτες γιατί η φλούδα θα παραμείνει μέσα στην πρέσα),
    (εάν δεν έχετε την πρέσα, ξεφλουδίστε και πολτοποιήστε τις πατάτες, ανακατέψτε τις πατάτες με το αλεύρι).

Ζύμη με αυγά

  • Για να κάνετε την ζύμη με αυγά απλά προσθέστε το ελαφρώς χτυπημένο αυγό μαζί με μια πρέζα αλάτι, αλλιώς και συνεχίστε με τα βήματα που ακολουθούν.

Ζύμη

  • Ανακατέψτε τα πάντα με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια μαλακή αλλά συμπαγή ζύμη.
    (Θυμηθείτε ότι αν τη ζυμώσετε πολύ, τα νιόκι θα σκληρύνουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, γι' αυτό ζυμώστε μόνο μέχρι να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι παραπάνω)
    Πάρτε ένα μέρος της ζύμης και ανοίξτε το με τις άκρες των δαχτύλων σας για να πάρετε μπαστουνάκια πάχους 2 εκ. Για να το κάνετε πιο εύκολα πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι στην επιφάνεια εργασίας κατά διαστήματα.
  • Εν τω μεταξύ, καλύψτε την υπόλοιπη ζύμη με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί.

Κόβοντας τα νιόκι

  • Κόψτε τα μπαστουνάκια σε κομμάτια και, πιέζοντας ελαφρά με τον αντίχειρά σας, σύρετε τα πάνω στη σανίδα rigagnocchi για να αποκτήσουν το κλασικό σχήμα, αν δεν έχετε αυτό το εξάρτημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιρούνι και να τα σύρετε στις μύτες του.
    Χρησιμοποιήστε σιμιγδάλι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Καθώς ετοιμάζετε τα νιόκι πατάτας, τοποθετήστε τα σε ένα δίσκο που έχετε απλώσει μια ελαφρώς αλευρωμένη πετσέτα, σε καλή απόσταση το ένα από το άλλο. Αν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε αμέσως, μπορείτε να τα ρίχνετε λίγα κάθε φορά σε αλατισμένο νερό που βράζει και μόλις βγουν στην επιφάνεια, τα νιόκι είναι έτοιμα.

Notes

Αποθήκευση
Μπορείτε να διατηρήσετε τα ωμά νιόκι πατάτας πάνω σε ένα πανί για δύο ώρες το πολύ. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να τα μαγειρέψετε λίγο περισσότερο γιατί θα έχουν στεγνώσει λίγο περισσότερο.
Κατάψυξη
Πρώτος τρόπος: Βάλτε το δίσκο με τα έτοιμα νιόκι στην κατάψυξη και μετά από περίπου 20 λεπτά βάλτε τα σε μια σακούλα τροφίμων και ξαναβάλτε τα στην κατάψυξη. Για να τα μαγειρέψετε, απλά ρίξτε τα σε βραστό αλατισμένο νερό χωρίς να τα ξεπαγώσετε πρώτα.
Δεύτερος τρόπος: Αφήστε τα νιόκι να στεγνώσουν στον αέρα για 30 λεπτά σε μια λαμαρίνα στρωμένη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, πασπαλισμένη με σιμιγδάλι ή αλεύρι. Βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια δεν ακουμπούν μεταξύ τους.
Μεταφέρετε τη λαμαρίνα στην κατάψυξη, χωρίς να τη σκεπάσετε για 1 έως 2 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθούν εντελώς.
Μεταφέρετε τα σφιχτά νιόκι σε μια σακούλα κατάψυξης και επιστρέψτε τα στην κατάψυξη, όπου θα διατηρηθούν για μερικές εβδομάδες.
Για να τα μαγειρέψετε, μεταφέρετε τα νιόκι απευθείας από την κατάψυξη σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Μαγειρέψτε τα σε δόσεις, όπως θα κάνατε με τα φρέσκα νιόκι, και αφαιρέστε τα λίγα δευτερόλεπτα αφού αναδυθούν στην επιφάνεια. Χρειάζονται 30-60 δευτερόλεπτα περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν από ό,τι τα φρέσκα.
Keyword αλεύρι, Αυγό, πατάτες, Χωρίς αυγό