Go Back

Χοιρομέρι με πατάτες ροδέλες

Ένα πιάτο που συνδυάζει ζουμερό κρέας και πατάτες, σε μια γευστική και χορταστική συνταγή.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour 15 minutes
Total Time 1 hour 25 minutes
Course Κυρίως πιάτο
Servings 6
Calories 543 kcal

Ingredients
  

Χοιρομέρι & γλάσο

  • Χοιρινό (ένα κομμάτι που σας αρέσει)
  • 1/3 φλιτζάνι σιρόπι καλαμποκιού χρησιμοποίησα light
  • 1/3 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ρούμι (σκούρο)
  • 2 κτγ μαύρο πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
  • 2 κτσ χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο

Ελαφριές και υπέροχες πατάτες ροδέλες

  • 4 πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές, στρογγυλές φέτες
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο (περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τη γεύση σας)
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 2 φλιτζάνι γάλα χρησιμοποίησα 1,5%
  • 2 κτσ αλεύρι
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • αλάτι όσο σας αρέσει
  • πιπέρι κατά βούληση
  • 3/4 φλιτζανιού τσένταρ
  • πάπρικα

Instructions
 

Χοιρομέρι & γλάσο

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
  • Τοποθετήστε το χοιρινό σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και περιχύστε το ομοιόμορφα με το αναψυκτικό.
  • Καλύψτε (με καπάκι ή αλουμινόχαρτο) και ψήστε για 1 ώρα.
  • Σε ένα μπολ βάλτε το σιρόπι καλαμποκιού, το σιρόπι σφενδάμου, τη μαύρη ζάχαρη, το ρούμι, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
  • Αφότου περάσει η 1 ώρα ψησίματος, στρώνετε ομοιόμορφα το γλάσο πάνω από το χοιρινό.
  • Βάλτε το χοιρινό πίσω στο φούρνο (σκεπασμένο) και ψήστε για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι το γλάσο να ροδίσει και να κάνει φουσκάλες.
  • Αφαιρέστε το πυρίμαχο σκεύος ή το ταψί από το φούρνο και αφήστε το χοιρινό να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες για να το σερβίρετε.

Ελαφριές και υπέροχες πατάτες ροδέλες

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βάλτε τις πατάτες σε ροδέλες για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  • Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαγειρέψτε το κρεμμύδι σε ζωμό κοτόπουλου για περίπου 4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γάλα και το αλεύρι με σύρμα και ρίξτε το στο τηγάνι με τα κρεμμύδια.
  • Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, ανακατεύοντας για 1 λεπτό, καθώς όσο βράζει θα πήζει.
  • Προσθέστε μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  • Συνδυάστε τη σάλτσα και τις πατάτες, ανακατεύοντας καλά, αλλά με απαλές κινήσεις.
  • Ρίξτε τα όλα μαζί (πατάτες και κρεμμύδια) σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τουλάχιστον 2 λίτρων.
  • Καλύψτε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήστε στο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν οι πατάτες.
  • Ξεσκεπάστε και καλύψτε από πάνω με τυρί, πασπαλίστε ελαφρά με πάπρικα.
  • Ψήστε χωρίς να σκεπάσετε για 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Keyword πατάτες, χοιρινό