Ελβετικά τραγάνα μπισκότα (Knusperli)
Knusperli είναι ένα δημοφιλές γλυκό στην Ελβετία, σερβίρονται ως επιδόρπιο ή σνακ, είναι επίσης ένα παραδοσιακό γλυκό για τις γιορτινές ημέρες, όπως η περίοδος των Χριστουγέννων
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 20 minutes mins
αναμονη στο ψυγειο 2 hours hrs
Total Time 2 hours hrs 35 minutes mins
Course Γλυκά, Επιδόρπιο, Σνακ
Cuisine Ελβετία
- 200 γρ βούτυρο
- 1 κτγ κανέλα
- 225 γρ ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό
- 225 γρ αλεύρι
- 250 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα
Χτυπήστε πρώτα το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι με το σύρμα του μίξερ χειρός (ή του επιτραπέζιου) μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το 1 αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέστε το αλεύρι (αφού το κοσκινίσουμε) στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης, (αλλάξτε το σύρμα με το γάντζο) και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Τέλος, ρίξτε στη ζύμη τα αμύγδαλα και ζυμώστε.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάρα πλάτους περίπου 5 εκατοστών και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το 2ωρω, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 °C και στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
Μόλις τελειώσει ο χρόνος ψύξης, ξετυλίγετε τη ζύμη και κόβετε τα μπισκότα σε φέτες 1 εκ.
Κατεβάζετε το φούρνο στους 180°C και ψήνετε τα μπισκότα για περίπου 15-20 λεπτά. (μην τα αφήσετε χωρίς παρακολούθηση, είναι έτοιμα μόλις ροδίσουν)
Μερικές παραλλαγές :
- Knusperli με σοκολάτα: Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένη μαύρη ή λευκή σοκολάτα στη ζύμη.
- Knusperli με ξηρούς καρπούς: Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι τριμμένους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φουντούκια ή καρύδια, στη ζύμη.
- Knusperli με μπαχαρικά: Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, κανέλα ή γαρύφαλλο στη ζύμη.
Keyword αμύγδαλα, γιορτές, μπισκότα