Go Back

Granola με κράνμπερι και βανίλια - το σπιτικό τραγανό μούσλι

Granola με κράνμπερι και βανίλια: ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι για ώρες.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Course Πρωινό, Σνακ
Servings 1 βάζο

Ingredients
  

  • 200 γρ δημητριακά νιφάδες 5 δημητριακών
  • 70 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 40 γρ κεράσια αποξηραμένα
  • 40 γρ κράνμπερι αποξηραμένα
  • ½ βανίλια (τους σπόρους)
  • ½ λεμόνι (το ξύσμα)
  • ½ κτγ χυμό λεμονιού
  • 6 κτσ σιρόπι αγαύης
  • 2 κτσ λάδι καρύδας

Instructions
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C πάνω/κάτω και στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
  • Ανακατέψτε τις νιφάδες, τα αμύγδαλα, τα κεράσια και τα κράνμπερι μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τους σπόρους βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το σιρόπι αγαύης και το λιωμένο λάδι καρύδας μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέστε το περιεχόμενο του μικρού μπολ στο μείγμα νιφάδων στο μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά, ώστε όλες οι νιφάδες και τα αποξηραμένα φρούτα να καλυφθούν με το μείγμα σιροπιού.
  • Σπάστε τυχόν μεγάλους σβώλους που μπορεί να σχηματιστούν.
  • Απλώστε τα πάντα ομοιόμορφα στο ταψί που είναι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και βάλτε τα στο φούρνο για 15 λεπτά.
  • Κάθε 3-4 λεπτά, βγάζετε το ταψί και ανακατεύετε λίγο το μούσλι με ένα πιρούνι για να μην καεί.
  • Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει, σπάστε το λίγο αν έχουν σχηματιστεί μεγάλα κομμάτια και έχουν κολλήσει μεταξύ τους και βάλτε τα σε βάζα συντήρησης.

Notes

  • Για να κάνετε τη granola ακόμα πιο νόστιμη, μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκια, καρύδια πεκάν ή κάσιους.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε άλλα μούρα, όπως φράουλες, βατόμουρα ή μύρτιλα.
  • Για να αποθηκεύσετε τη granola, βάλτε τη σε ένα αεροστεγές βάζο και διατηρήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 εβδομάδες.
Εναλλακτικές για πιο υγιεινό και θρεπτικό αποτέλεσμα
  • Χρησιμοποιήσαμε σιρόπι αγαύης αντί για ζάχαρη, καθώς το σιρόπι αγαύης έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ταχίνι ή λιναρόσπορο στο μείγμα, καθώς αυτά τα συστατικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Για να κάνετε τη granola ακόμα πιο θρεπτική, μπορείτε να προσθέσετε chia seeds ή goji berries. Τα chia seeds είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ τα goji berries είναι μια καλή πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Η σπιτική granola με κράνμπερι και βανίλια είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό που θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Δοκιμάστε τη συνταγή μου και απολαύστε την!
Keyword Γκρανόλα, μούσλι, ξηροί καρποί, σπόροι, Φρούτα